Kollapsen: ”Piss-uselt – bara skit”

Publicerad 2017-03-31

DETROIT. Alla som är indragna i playoff-jakten i NHL höll fortet i natt.

Utom New York Islanders.

De stod för säsongens genomklappning i första perioden mot Philadelphia och tappade med en svidande förlust mark mot alla rivaler.

– Det var en piss-usel period, säger Isles-coachen Doug Weight.

Samtliga lag som slåss om de två återstående playoff-platserna i den östra NHL-konferensen spelade i natt, så det var en omgång som kunde ha ändrat förutsättningar och ritat om kartan.

Men det blev status quo.

Utom i ett fall.

New York Islanders, i klungan precis under strecket , hamnade under en katastrofal förstaperiod i 0-5-underläge mot Philadelphia Flyers i Wells Fargo Center och därmed kan de spelat bort sig själva.

Visserligen skärpte de till sig och spelade bättre under resten av matchen, men det var förstås för sent.

Det blev förlust med 5-3.

Alla andra vann

– Jag vet inte vad man ska säga...det är bara skit, säger hårdföre coachen Doug Weight till Newsday.

– Det var ju inte som att de slog oss med klapp-klapp-hockey. De hade fyra chanser under de inledande 20 minuterna och gjorde fem mål. Gör matten själv...det var en piss-usel period.

Omedelbar konsekvens:
Brooklyn-laget blev passerat av Carolina i tanellen, har även Tampa före sig och Philadelphia plötsligt sida vid sida  – samt sex jobbiga poäng upp till Boston på sista wild card-platsen.

Alla övriga lag som i racet vann alltså sina matcher.

Toronto, som ligger bäst till på tredjeplatsen i Atlantic-divisionen, tog en tung 3-1-seger borta mot Nashville.

De var pressade på slutet sedan Filip Forsberg i mitten av tredje perioden  reducerat gästernas 2-0-ledning med sitt 30:e mål för säsongen, men Leafs höll emot och till slut kunde Connor Brown sätta spiken i kistan i tom bur.

Tampa vände och vann

För en gångs skull var William Nylander inte inblandad i några mål, så hans rekordartade poängsvit stannade på tolv matcher – en enastående prestation i sig.

Boston, plågade av minnen av förödande kollapser under sista grundserieveckorna de två närmast föregående säsongerna, visade också klass och nollade Dallas hemma i TD Garden (2-0, skrevs siffrorna till).

Därmed försvarar de sista wild card-platsen och håller ett avstånd a' tre poäng ner till Tampa – om än med en match mer spelad.

Tampa, å sin sida, fick klara sig utan skyttekungen Nikita Kucherov hemma mot Detroit. Som om det inte vore nog med alla skador de redan har blev han sjuk under torsdagen.
De hamnade också i 0-1-underläge i början av matchen, men vände och vann till slut med 5-3.

”Zäta” gjorde 900:e poängen

Victor Hedman stod för en assist och det gjorde även Henrik Zetterberg för Detroit.

Därmed nådde den 36-årige Wings-kaptenen milstolpen 900 poäng.

– Jag har spelat väldigt många matcher med väldigt många bra lagkamrater. Jag måste tacka dem, säger han till Red Wings hemsida.

Carolina Hurricanes, slutligen, hakade på i tåget de också.
De låg under med 1-0 mot Columbus när mindre än fem minuter återstod, men då kvitterade Jeff Skinner och sedan avgjorde unge backen Noah Hanifin på övertid.

Det betyder som sagt att de passerade Islanders i tabellen och har fyra poäng upp till Bruins – även de med en match mindre spelad.

Montreal Canadiens var aldrig inblandade i streckstriden, men den ärevördiga klubbens fans andades ändå ut efter nattens 6-2-seger mot Florida i Bell Center, för det innebar att Habs som femte öst-lag efter Washington, Pittsburgh, Columbus  och New York Rangers ”clinchade” sin playoff-plats.