”Foppa” hoppas på Tre Kronor: ”Jättekul att kolla VM”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Peter ”Foppa” Forsberg följer ishockey-VM från tv.

Han har både ris och ros att ge till Tre Kronor.

– Nu vill vi se dem kriga sig till förstaplatsen i kväll.

Peter ”Foppa” Forsberg, 45, och familjen bor numera i Schweiz.

Just nu är han hemma i Sverige för att spela in en nya säsong av tv-serien ”Vem kan slå Anja och Foppa?” för Kanal 5 tillsammans med Anja Pärson.

”Foppa” jobbar också med ATG Drömfond för föreningar som främjar gemenskap genom idrott och han laddar inför Elitloppet på Solvalla på söndag.

Sonen spelar i lag

Han hänger naturligtvis fortsatt med i den mesta ishockeyn världen över.

I Schweiz går han på hemmamatcherna för Zug, klubben där också hans sjuåriga son Lennox också spelar.

Pågående ishockey-VM i Slovakien följer han via tv.

– Det blir intressant nu – Tre Kronor har spelat bra mot de dåliga lagen, men sämre mot de bra lagen. Det här kommer att bli ett jämnt slutspel, det är många jämna lag, säger ”Foppa”.

”Lite väl sent”

På tisdagskvällen väntar Ryssland i den sista gruppspelsmatchen innan det är dags för kvartsfinal.

– Nu möter vi ett lite namnkunnigare och bättre motstånd än vi har gjort tidigare. Vi får hoppas att kan vi få ut det mesta av det här laget, vi har en bra backbesättning och offensiva kvaliteter, säger ”Foppa”.

Förbundskaptenerna med Rikard Grönborg i spetsen har som bekant fått ihop imponerande 21 NHL-spelare, en skillnad från Peter ”Foppa” Forsbergs tid som spelare.

– Det är jättekul att kolla på VM när så många bra spelare från NHL kommer, men det gäller ju inte bara Tre Kronor utan många länder. En stor anledning är att VM har flyttats fram och NHL lite tillbaka tidsmässigt, jag kan tycka att VM är lite väl sent men det blir ju samtidigt en bättre turnering, säger ”Foppa”.

”Få förunnat”

Är det någon spelare i det svenska laget som du fastnat extra för?

– Det är väl William Nylander på det sättet han spelar och levererar poäng. Det känns extra roligt med tanke på att han har haft en tung säsong i Toronto Maple Leafs.

Vad har du för uppfattning om Elias Pettersson?

– Det är tufft att komma till en sådan här stor turnering efter en lång säsong som ung rookie i NHL – han har gjort några bra grejer på VM, men det är nu det gäller. Både han och Vancouver Canucks kommer att bli ännu bättre kommande säsonger, det är spektakulär spelare som är kul att titta på och han gör det där lilla extra som är få förunnat att klara.

Börjat som agent

Peter ”Foppa” Forsberg har två VM-guld med Tre Kronor från 1992 och 1998 samt två OS-guld från 1994 och 2006.

Han och familjen med sambon Nicole och barnen Lennox, 7, Lily, 5, och Diego, 3 flyttade till Zug i höstas för att få närma till ett skoföretag som Peter och Nicole köpt in sig i.

Om hans gamla klubb Colorado Avalanche hade gått till Stanley Cup-final hade han åkt till Denver för att följa dem.

”Foppa” är inte engagerad i moderklubben Modo längre men det är fortfarande hans största favoritlag och han följer dem i hockeyallsvenskan.

Gamla hemstaden Örnsköldsvik besökte han i april när J18-VM avgjordes där.

I Schweiz har ”Foppa” också börjat jobba som hockeyagent då han köpt in sig i agenturen 4Sports Hockey som har huvudkontor i Zug.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!