Lasch drömmål bakom Frölundas seger

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

GÖTEBORG. Fyra förluster i rad - då klev Ryan Lasch fram med sitt patenterade ”skjuta bakom buren”-mål.

– Han har gjort fler mål därifrån än framför målet. Jag vet inte riktigt vad det säger om honom, säger Joel Lundqvist.

2020 hade börjat på sämsta tänkbara vis för Frölunda. Fyra förluster på fyra matcher i SHL, även om finalplatsen i CHL hjälpte upp självförtroendet något.

Men senast 1-5 mot Oskarshamn, det tog styggt på detsamma.

Inte så konstigt då att leendet på Ryan Lasch gick från öra till öra efter att hans drömmål avgjort rivalmötet med Färjestad.

– Vi ville visa fansen vad vi kan. Det känns bra, säger amerikanen innan han sa att han skulle fira genom att gå och lägga sig klockan 22.

Oväntat initiativ

Med 5.27 kvar av den tredje perioden, efter att Färjestad hämtat upp 0-2 till 2-2, så klev han fram. Eller bak snarare. Han tog emot pucken bakom mål, tittade efter passning, men sköt i stället rakt på Färjestadmålvakten Arvid Holm. Pucken tog på baksidan av axeln på Holm, och in i det egna målet.

Det krävs ett speciellt sinne för att ens komma på tanken att skjuta på mål där. Vad tänkte du?

– Det är så svårt att göra mål i den här ligan, så du måste hitta olika sätt att göra det på. Jag har hittat det här, säger Lasch. 

Det är långtifrån första gången han gör mål på det sättet. Och ännu fler gånger har han försökt. 

– Men jag passar ofta i det läget och målvakterna tjuvar ibland. Nu måste de börja kolla åt både hållen, både för passning och för skott. Jag tänker ta chansen och skjuta där igen om den finns där. 

Hyllades av ikonen

Lagkaptenen Joel Lundqvist klagade inte direkt på att Lasch gick på skott i omöjlig vinkel.

– Det är hans kontor där nu. Han är lurig, minst sagt. 

Hur viktig var den här segern för er?

– Först och främst behövde vi poängen, badly. Men vi ville känna att vi var på banan igen. Första perioden är bland det bättre vi gjort på väldigt länge.

Det var inte bara i målprotokollet som Lasch utmärkte sig. Amerikanen spelade 21.30 mot Färjestad, mest speltid av alla i hemmalaget. Detta efter en vecka med en stentuff CHL-semifinal mot Luleå och sen en lång bussresa fram och tillbaka till Oskarshamn.

– Men jag känner mig i rätt bra form. Jag tar hand om kroppen och känner att jag klarar av att spela så mycket. Jag känner att ju mer jag spelar, desto bättre blir det. Så jag har inget emot det, säger Lasch. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!