Förbundsbasen om Belarus: ”Känns inte bra i magen”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Fredrik Sandberg/TT

HOCKEY

Att fler röster höjs för att hockey-VM inte ska avgöras i Belarus. 

Ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark har sin personliga uppfattning klar:

– I ett värderingsperspektiv är det inte någon svår fråga, säger han.

Kraftiga protester har rasat i Belarus sedan presidenten Aleksandr Lukasjenko omvaldes . Polisbrutalitet mot demonstranter har blivit ett naturligt inslag i gatubilden. Nu kommer rapporter om att Dmitry Baskov, ordförande i landets ishockeyförbund, misstänks för inblandning i dödsmisshandeln av regimkritikern Raman Bandarenka.

I maj är det tänkt att Belarus ska arrangera hockey-VM. 

Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson har de senaste månaderna varit väldigt fåordig om läget i landet och lämpligheten i att VM avgörs där.

”Det är allvarliga anklagelser men samtidigt en fråga jag inte känner till några fakta kring varför jag därför avstår från att kommentera ytterligare.” svarade Larsson Sportbladet i går. 

Johan Stark är nytillträdd generalsekreterare i Svenska Ishockeyförbundet.

– Vi har en fördelningen mellan mig och Anders Larsson där han tar de politiska frågorna. Med det sagt så läser jag själv tidningar och tar del av vad medierna rapporterar. Det är en svår fråga, eller i ett värderingsperspektiv är det inte någon svår fråga, men det är svårt eftersom vi är en del av en federation (Internationella Ishockeyförbundet). Jag vet att IIHF:s beslutande organ har ett möte i i dag.

För att diskutera situationen i Belarus?

– Nu sitter inte Sverige med i det styrande organet, men så mycket har jag förstått att de har satt igång en utredning om VM och jag utgår från att den här frågan finns högt upp i dag.

Är större än bara min åsikt

Hur känner du runt läget i Belarus?

– Både privat och i mitt yrke har jag nästan svårt att greppa vad som händer i ett land som ligger så nära, som nästan är grannar till oss. Det är en jäkla knepig fråga där idrott hör ihop med politik. Jag har en grym respekt för komplexiteten att vi tillhör ett större sammanhang (IIHF) i det här samtidigt som man i botten har sin egen värdegrund. Det blir oerhört intressant att se hur IIHF agerar.

Ska VM spelas i Belarus?

– I det här läget får jag nog hålla mina tankar för mig själv, men det känns inte bra i magen. Men med respekt för allt som händer får vi se vart det tar vägen. Jag som privatperson har mina tankar – och det finns knappast någon som tycker att det som händer är bra. Hur sedan besluten fattas, och i vilken ordning, återstår att se. Den här frågan är större än bara min åsikt. 

Stark säger att Sverige inte kommer att agera på egen hand innan man vet mer vad det internationella förbundet (IIHF) kommer fram till och beslutar.

–På gott och ont finns det i en demokratisk rörelse en struktur och de har inte haft sitt möte än. När vi vet mer får medlemsländerna sedan ta diskussionen, men att avkräva ett svar under pågående ärende blir fel. Jag förstår att den här frågan är extremt het och det blir alltid så i de här frågorna. Jag har själv varit på basket-VM i Kina och det är hela tiden den här balansen: när ska idrott vara idrott och när ska man använda den som ett instrument i påverkan? Det är inte jag personen att svara på. 

Tjeckien tvekar

En som tvekar på sitt lands medverkan i Belarus är Tomas Kral, ordförande i Tjeckiens ishockeyförbund.

– Om VM äger rum betyder det inte att alla lag kommer att åka dit. Vi vet inte hur det kommer att se ut där. Personligen vet jag inte om jag kommer att skicka spelare till Belarus. Kanske inte, säger han i en intervju med tjeckisk tv. 

Tjeckien ska spela i samma grupp som Sverige.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!