Janne Pesonen sköt bort Brynäs sista hopp att skapa spänning i den här matchserien.

Skellefteå är på väg mot semifinal – Brynäs är på väg mot semester.

Brynäs IF
Hans Abrahamsson.

Säsongens värvning har han med all rätt kallats, men i de två första kvartsfinalerna har Janne Pesonen varit mer eller mindre osynlig.

Fram till 18.25 var spelat av den tredje perioden och ställningen var 2–2. Då klev skarpskytten in i handlingen. Andrew Calof drev in pucken i zonen och droppade bak till Pesonen.

Det sa bara pang.

Det är så de stora stjärnor gör – kliver fram när det ska avgöras.

Och nu känns den här kvartsfinalserien över. Brynäs sista chans att skapa lite spänning var att vinna den här matchen.

Nu hittade man ett sätt att förlora den.

Hade alla möjligheter

För Thomas Berglunds lag hade verkligen alla möjligheter i världen att kvittera den här matchserien.

Bortsett från matchinledningen var de två första perioderna något av de sämre jag har sett Skellefteå leverera i slutspelssammanhang de senaste åren.

Brynäs var desto piggare och radade upp chanser mot Markus Svensson.

Det stod 2–1, i slutet av den andra perioden, det hade lika gärna kunnat stå 4–1 till Brynäs.

Markus Svenssons målvaktsspel räddade verkligen de regerande mästarna under de två första perioderna.

Martin Sevc blev Brynäs biljett in i den här matchen. Den tjeckiske backen skulle sparka med sig en puck på offensiv blå, men sparkade i isen och drattade omkull.

Brynäs kontrade och Jonas Nordquist kunde valla in kvitteringen till 1–1.

Brynäs hade sedan fem raka power play under den första halvan av matchen, Skellefteå hade inget. Inte ofta man är med om det, framför allt inte i en slutspelsmatch.

Kan bara skylla på sig själva

Till största del på grund av att gästerna inte alls hade den frekvensen i skridskoåkningen som vi har vant oss vid. Det såg trögt och segt ut.

Tydligaste exemplet var när skridskoskicklige landslagsbacken Niclas Burström hakade Daniel Brodin hela vägen från sarghörnet in till mål.

Men när Skellefteå väl fick spela power play kvitterade Erik Forssell till 2–2

Precis som i torsdags förlorade Brynäs matchen i special teams och även målvaktsmatchen.

Efter den här matchen kan vi konstatera att Brynäs bara kan skylla på sig själva. Tar man inte såna chanser som den som bjöds i kväll blir man inte kvar länge i ett slutspel.

Ny match på måndag. Trots att det är en hel del som inte fungerar hos Skellefteå är känslan att de tar ytterligare en seger i den här matchserien.