”Vill locka mer publik till alla matcher”

Publicerad 2013-01-22

Euro Hockey Tour kan försvinna nästa år

kritiserad tour Patric Hörnqvist oroar framför ryske målvakten Sergej Bobrovsky när Sverige och Ryssland möttes i Karjala Cup i november. Turneringen som är en del av Euro Hockey Tour kan snart vara ett minne blott då det nu pågår ett arbete för att hitta ett nytt koncept.

Hårt kritiserade Euro Hockey Tour kan snart vara skrotad.

Stora förändringar är på gång och redan om ett år kan det nu­varande upplägget gå i graven.

– Ett förslag som diskuteras är kortare landslagsuppehåll där två lag spelar dubbelmöte, säger Ishockeyförbundets tävlingschef Mikael Lundström.

Euro Hockey Tour (EHT) har sedan mitten av 90-talet varit europeisk landslagshockeys flaggskepp vid sidan av VM.

Men upplägget har stundtals kritiserats hårt av framför allt klubblagen. De tycker att de fyra turneringarna som spelas varje säsong stjäl för mycket dyrbar tid från det nationella ligorna.

Det nuvarande EHT-avtalet går ut våren 2014 och redan nu pågår arbetet för att hitta ett nytt koncept. Målsättningen är en lösning som hela Hockeyeuropa står bakom.

Kortare uppehåll

Enligt vad Sportbladet erfar är huvudalternativet att behålla turneringsformen men att lagen i stället möts i dubbelmöten.

Det skulle innebära något fler landslagssamlingar, men att uppehållen blir betydligt kortare. Något de nationella ligorna har efterfrågat för att få en jämnare rytm på seriespelet. Det skulle även öppna större möjligheter för internationellt utbyte på klubblagsnivå under säsongen.

– De fyra nationer som i dag utgör Euro Hockey Tour är tämligen nöjda med produkten. Men förslaget med dubbellandskamper gör att de slipper matcher där båda nationerna är bortalag och som inte ger någon ekonomisk vinning, säger Mikael Lundström.

”Väldigt bra format”

Hemmanationernas matcher är ofta välbesökta, medan det är svårare att locka åskådare när två bortanationer möts.

– Euro Hockey Tours format är väldigt bra. Vad som kan göra det ännu bättre är om vi lyckas locka mer publik till samtliga matcher. Ett alternativ är givetvis fler matcher där en av nationerna spelar på hemmaplan, säger förre ­Luleå- och Linköpingtränaren Slavomir Lener, numera tjeckisk landslagschef.

Lener har varit aktiv när det gäller att hitta nya vägar för ­europeisk landslagshockey. Han är tydlig med att allt fortfarande bara är på ett diskussionsstadium. Tidigast om ett år förväntas ett beslut fattas.

– Det finns många olika scenarior, men nyckeln är att hitta ett format som alla är nöjda med. Det är viktigt om Europa ska klara av att försvara sina positioner i förhållande till framför allt ligorna i Nordamerika, säger Lener.

Parterna som måste komma överens

De nationella ligorna

I Sverige är det Hockey‧ligan som företräder elitserien och där har man under flera år haft uppfattningen att kvaliteten i EHT stundtals varit för dålig och att formatet med fyra turneringar per säsong tar för mycket tid. Det gör att spelprogrammet i elitserien blir väldig komprimerat och att träningsperioderna störs av att spelarna åker i väg på olika landslagsturneringar.

Nationella förbunden och Internationella ishockeyförbundet

Landslagsuppehållen är spikade av det Internationella förbunden och till dessa uppehåll är samtliga klubblag i Europa skyldiga att släppa sina spelare om de blir uttagna. Sverige representeras av Svenska ‧Ishockeyförbundet.

European Trophy/Europaliga

Hette från början Nordic Trophy och startade som en försäsongsturnering mellan svenska och finska lag. På senare år har turneringen expanderat rejält. Den här säsongen bestod European Trophy av 32 lag från 8 olika länder. Många ser European Trophy som en framtida Europaliga med fotbollens Champions League som förebild. Ett annat alternativ är att starta en ny Europaliga.

Förslaget som förväntas ta över EHT

De fyra länderna är de samma, men i stället för fyra turneringar föreslås i stället något fler och betydligt kortare landslagssamlingar. Förslaget som nu diskuteras innebär att länderna enbart möts i varsitt dubbelmöte inom två dagar vid varje samling.

Tre Kronor kan möta Finland i exempelvis Stockholm ena dagen och i Linköping dagen därpå. Parallellt spelar Ryssland och Tjeckien dubbelmöten efter samma modell.

Hur många matcher lagen ska mötas i, och hur många landskamper det blir totalt per säsong, är en fråga som diskuteras.

Följ ämnen i artikeln