Nya poäng av Sedinarna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-12

Crosby upp i skytteligaledning

Henrik Sedin försöker trycka in Nashvilles keeper Dan Ellis i mål – utan resultat. Ett ass blev nattens skörd för den poängligaledande svensken.

Sällsynt start för Erik Ersberg. Fight night i Calgary. Nya poäng av Sedinarna. Crosby upp i skytteligaledning. Här följer det viktigaste från nattens fyra NHL-matcher.

Henrik Sedin behåller greppet om ledningen i NHL:s poängliga. Vancouver föll visserligen hemma mot Nashville, men Henrik – och brorsan Daniel – fanns med i förarbetet till Alexandre Burrows mål i första perioden.

Det var Henriks 63:e poäng för säsongen, och eftersom närmast jagande Joe Thornton också gjorde en poäng i Sharks match mot Kings, behåller svensken sin ledning med fyra poäng.

Daniel Sedin och Alexander Edler passade fram Burrows till ytterligare ett mål i matchen.

Matchen var helt jämn, 2–2, inför sista perioden. Med drygt fyra minuter kvar avgjorde OS-backen Shea Weber (Kanada) med ett power play-mål. Det var Henrik Sedin som orsakade det numerära överläget för Nashville med sin tripping-utvisning.

Andreas Thuresson och Patric Hörnqvist spelade för Nashville. Hörnqvist utmärkte sig genom att skjuta hela sju skott på Roberto Luongo – dock utan utdelning.

Förutom redan nämnda svensktrio spelade även Mikael Samuelsson för Vancouver. Men den OS-ratade högerskytten fick se sin sju matcher långa poängsvit ta slut, trots tre skott på mål.

Förre HV- och Västeråskeepern Erik Ersberg får inte mycket speltid i sin klubb Los Angeles Kings. 27-åringen står helt i skuggan av nya målvaktssensationen Jonathan Quick, som ska spela OS för USA nästa månad. Ersberg har bara synts i sex NHL-matcher hittills i år.

Men när rivalen San Jose Sharks i natt kom på besök i Staples Center var det Ersberg som fick förtroendet.

Ersberg gjorde en riktigt bra match och räddade 34 av 36 skott. För det utsågs han till matchens andra stjärna – men det räckte ändå inte för segern.

Ryske OS-målvakten Jevgenij Nabokov var nämligen strået vassare i Sharks mål. Veteranen räddade 33 av 34 skott.

Sharks vann alltså med 2–1 efter mål av matchens lirare Dan Boyle och Dany Heatley.

Kings tröstmål gjordes av Randy Jones.

Övriga svenskar på isen var Douglas Murray, som gjorde en stabil försvarsinsats för Sharks, och Oscar Möller, som fick en del speltid i power play för Kings.

Tre slagsmål på knappt fyra minuter. Nej, Colorado och Calgary gillar inte varandra. Det märktes tydligt i inledningen av nattens drabbning i Pengrowth Saddledome.

Calgary gick sedan upp i ledning med 2–0, men Colorado kom tillbaka och tog matchen till förlängning.

Trots att Calgary fick några sekunder i spel fem mot tre blev förlängningen mållös och straffar fick avgöra.

Där fullbordade Colorado vändningen och tog extrapoängen tack vare mål av Milan Hejduk och Chris Stewart. Olli Jokinen blev ensam Flames-spelare med att lyckas överlista matchens lirare Craig Anderson i Avs-målet. Anderson gjorde totalt 44 räddningar i matchen.

Flames svenskar Staffan Kronwall och Fredrik Sjöström fick se matchen från läktaren.

Klubbytet blev en lyckad omstart.

Stortalangen Guillaume Latendresse lyckades aldrig i Montreal, och i november förra året skeppades han vidare till Minnesota. Där har det gått betydligt bättre.

I natt låg 22-åringen bakom samtliga hemmamål när Wild slog regerande mästarna Pittsburgh med 4–3. Han passade fram till de tre första och satte sedan segerpucken själv, 6:13 in i slutperioden.

Totalt har Latendresse gjort 10 mål och 15 poäng på 21 matcher i Wild-tröjan – fram till trejden gjorde han 3 poäng på 23 matcher för Montreal...

Wilds veteranback Kim Johnsson matchades flitigt i alla matchsituationer och fick mest istid av samtliga utespelare – 28:45.

Sidney Crosby gjorde två mål för Pittsburgh och är uppe i 29 totalt under säsongen. Därmed delar spelgeniet ledningen i NHL:s skytteliga med Sharks Patrick Marleau. Crosbys personbästa är 39 från rookiesäsongen 2005-06. Det lär ryka om han fortsätter i samma takt säsongen ut.

Pittsburghs andra superstjärna Jevgenij Malkin har det tyngre. Förutom ett hat trick mot Ottawa den 23 december har förra säsongens poängkung gått mållös från de 13 senaste matcherna.

I natt var Malkin nära att bryta torkan, men Wilds målvakt Niklas Bäckström gjorde en blixtsnabb räddning med plockhandsken på ryssens välplacerade direktskott med drygt sex minuter kvar att spela.