Lundqvist vill behålla indianen

Av: Gustaf Ränkeskog, TT

Publicerad:
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

HOCKEY

Frölunda överväger att stryka "Indians" från klubbnamnet.

Men lagkapten Joel Lundqvist hoppas att det blir kvar.

– För mig är indian en krigare, nån som går på jakt. En hårding. Jag tycker att det varit ett passande namn att ha, säger han till Göteborgs-Posten.

Frölunda är den senaste i raden av idrottslag som utreder möjligheten att plocka bort indianen då den anses vara nedvärderande mot den amerikanska ursprungsbefolkningen.

Utredningen ska vara klar i augusti och därefter ska ett beslut om klubbmärke och namn tas.

”Stått för nåt positivt”

Joel Lundqvist tycker inte att klubbens symbol är kontroversiell.

– Indianen har stått för nåt positivt. För kämpaglöd och för att strida – med indianen. Det är verkligen positivt laddat. Men utredningen kanske kommer fram till nåt annat – och då får jag omvärdera det. På sätt och vis är det tråkigt att lämna indianen, säger han till GP.

Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler menar att de följer utvecklingen i Nordamerika. Där har  Washington Redskins uppmanats, bland annat av Washingtons borgmästare Muriel Bowser, att byta logga och ta bort Redskins ur klubbnamnet eftersom det uppfattas som kränkande mot ursprungsamerikaner.

– Vi har full respekt för det, det är därför vi har intensifierat varumärkesarbetet och följer debatten noggrant och samlar in fakta. Jag sitter ju inte under en sten, samtidigt har det inte varit alarmerande kritik kring oss, sade Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler till Sportbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!