Linköpings kross – proppen ur mot Brynäs

Uppdaterad 2018-03-12 | Publicerad 2018-03-08

Linköping hade inte gjort ett enda mål på de två senaste matcherna trots totalt 64 noterade skott.

Men mot Brynäs var det proppen ur.

– Ja fy fan vi behövde göra mål nu, så det är skönt att det lossnar till slut, säger Linköpingsbacken Adam Ginning till C More efter 5–1 borta mot Brynäs.

Brynäs IF

Ginning, som fyllde arton år för knappt en månad sedan, drog igång målskyttet med sitt första SHL-mål i karriären halvvägs in i första perioden.

Juniorbacken smet då in mellan två Brynässpelare och gjorde 0–1 för gästerna när han hittade hålet mellan Brynäskeepern David Rautios benskydd.

Kanske var det den oväntade målskytten som fick spänningarna att lossna hos Linköpings mer namnkunniga offensiva stjärnor, för sedan var det svårt att se att ”Cluben” haft osedvanligt tungt med målgörandet i slutet av grundserien.

Roy klev fram

Linköping kom till Gävle med bara två vinster på de elva senast spelade matcherna och hade inte fått in en enda puck mot vare sig Rögle i lördags eller Växjö i tisdags.

Men Brynäs är ett lag som Linköping trivs mot och det blev nu vinst för fjärde gången mot Gävlelaget den här säsongen.

Efter Ginnings inledande mål klev en mer förväntad stjärna, Derek Roy, fram och ökade på till 2–0 redan efter 42 sekunder av andra perioden. Fint framspelad av Daniel Olsson Trkulja, som även han blåste förbi ett par Brynäsbackar och istället för att skjuta själv serverade Roy ett öppet mål.

– Vi vill inte skita ner oss, vi vill inte gå in i närkamperna, då vinner man inte i hockey, sade Brynästränaren Tommy Sjödin bistert i C-mores pausintervju efter att Mathis Olimb fyllt på med 3–0 och Jimmy Andersson forcerat in 4–0 i andra perioden.

Kamp om hemmafördel

Brynäs lagkapten Jacob Blomqvist reducerade visserligen för Brynäs i slutsekunderna av mittenakten men ska Gävlelaget ta sig vidare från åttondelen som väntar nästa vecka så finns det en hel del att jobba med.

Nu fick dessutom Linköpingsforwarden Ken André Olimb avsluta gästernas målkalas med att trä in 5–1 i så gott som öppet mål efter nytt fint förarbete av Daniel Olsson Trkulja.

Att målgörandet lossnat gör sista omgången till en rafflande strid mellan åttan Luleå och nian Linköping där det inför matchen endast skiljer två måls målskillnad lagen emellan i jakten på hemmafördel i åttondelsfinalerna.

Linköping bytte för övrigt målvakt efter första perioden, då Jonas Gustavsson fått en lindrigare smäll och avstod vidare spel av säkerhetsskäl.