Svensken sköt sitt första mål i NHL

Tredje raka segern av Ottawa efter spelarförstärkningarna

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

En svensk back hade stor del i nattens bortaseger för stekheta Ottawa Senators – men inte en viss Erik Karlsson.

Nej det var 24-årige stockholmaren Fredrik Claesson som bombade in sitt första NHL-mål i karriären och var precis som Viktor Stålberg 1+1 i 5–2-matchen borta mot Dallas.

1 av 2 | Foto: RONALD MARTINEZ / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Ottawa tillhörde en av de mest aktiva klubbarna kring trading deadline 1 mars och det har sannerligen gett resultat – åtminstone på kort sikt.

Förutom Alex Burrows succéstart har Viktor Stålberg också börjat varva upp av miljöombytet.

Den 31-årige forwarden fick nyligen lämna Carolina och flytta till Ottawa, som därmed blev hans sjätte NHL-klubb och den fjärde sedan 2015.

– Jag och Burrows bidrar med lite mer djup i truppen. Det är väl det enda lilla bekymmer de haft här, nu behöver inte vissa spelare belastas lika hårt, sa Stålberg till Sportbladet efter sitt första för nya klubben senast.

I natt i numerärt överläge styrde han in sitt andra – och elfte för säsongen totalt – för Stålberg som utsågs till en av matchens bästa spelare efter att ha noterats för en assist också.

Dammade in puck på högkant

Dessförinnan hade den Hammarby- och Djurgårdsfostrade backen Fredrik Claesson gjorde mål, svenskens första någonsin i NHL.

Zack Smith vann en tekning bakåt i första perioden och Fredrik Claesson dammade på pucken som rullade på högkant – ett lurigt slagskott som letade sig in bakom Kari Lehtonen i målet och innebar 2–0 till Ottawa.

Den 24-årige stockholmaren som gjorde bra ifrån sig på 16 matcher i fjol men något överraskande ändå fick starta denna säsongen i AHL. Men sedan ett nypåskrivet envägskontrakt över ett år, värt 650.000 dollar, har Claesson bland annat fått chansen tillsammans med Erik Karlsson och står noterad för 7 poäng (1+6) på 20 matcher.

Nyligen har han också blivit tillsagd av klubben att hitta permanent boende i Ottawa.

– Jag har kört hårt och mycket nere i Binghamton. Jag visste när jag skrev på här att det skulle ta sin tid att utvecklas. Men jag körde på  och nu har vi det här kontraktet. Det är väl min tur nu. Jag är jätteglad, sa Claesson nyligen till nhl.com.

Det finska målvaktsparet i Dallas kunde dock haft en roligare kväll. Ovan nämnda Kari Lehtonen blev utbytt efter tre insläppta och Antti Niemi spelade resten av matchen. På 35 minuter spelade fick han endast fem (!) skott emot sig och släppte alltså in två av dem.

Kronwalls första

Även veteranen Niklas Kronwall gjorde säsongens första mål i matchen mot Boston. Men det hjälpte knappast svensklaget Detroit som åkte på förlust med hela 6–1.
David Krejci och Brad Marchand gjorde två mål var för gästerna.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!