Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-03

Västerås är på väg att avsluta säsongen på ett mycket bra sätt.

Första halvan vill alla med VIK-hjärta glömma – men resterande matcher har västmanlänningarna gjort det mycket bra och laget har klättrat uppåt i tabellen – även om det inte räcker till play off-spel så är man ändå åtta i tabellen.

Oskarshamn som förbereder sig för kvalspel i ett försök att behålla sin allsvenska existens hängde med bra till en början.

Efter 13.34 i andra perioden gav Johan Sjödell-Wiklander hemmalaget ledningen men bortalaget replikerade snabbt.

Det var mindre än två minuter till pausvilan när först Henrik Eriksson kvitterade följt av Kalle Olssons skott som betydde 2–3.

I tredje drog gästerna ifrån och kunde göra tre raka mål.

Spiken i kistan var Henrik Erikssons 2–5, efter det var matchen körd.

Björklöven–Troja/Ljungby 3–1

Troja/Ljungby spelar i allsvenskan även nästa säsong – detta trots kvällens förlust mot Björklöven på bortais.

Laget får tacka Malmö som kämpade ner Sundsvall – Trojas närmaste konkurrent – och just därför kan Troja/Ljungby inte längre falla under kvalstrecket.

Hemmalaget var det dominerande laget sett över hela matchen och hade emellanåt kraftigt spelövertag.

Ändå var det jämnt resultatmässigt in i det sista och matchen avgjordes inte förrän en minut före full tid när Viktor Lindgren slog in 3–1 i tom kasse.

För Björklövens del ser det nu onekligen bra ut.

Det återstår sex poäng att spela om och Umeålaget har ett försprång på fem poäng före Sundsvall som ser ut att få kvala.

I nästa omgång möts just Björklöven och Sundsvall – då kan Umeålaget avgöra på bortaplan.

Malmö–Sundsvall 3–1

Malmö gjorde sitt jobb mot Sundsvall och tog tre poäng.

Skåningarna är sedan tidigare redan klart för play off-spel och får inrikta sig på att hitta formen inför kvalspelet.

Malmö tog ledningen efter 18.31 i första perioden efter ett skott från Patrik Hersleys klubba. Hemmalaget dominerade och resultatet var i underkant.

Sundsvall hade det svårt men var stabila defensivt och höll uddamålsunderläget ända till tredje perioden.

Men det blev genast en brant uppförsbacke när Marcus Olsson utökade precis i inledningen.

Trots att Sundsvall sedan reducerade blev det ingen poäng. Bara sekunder senare satte Nichlas Hardt spiken i kistan.

Sundsvall är nu i en mycket svår situation.

Det är två omgångar kvar att spela och laget har fem poäng upp till närmaste kollegan Björklöven som ligger ovanför strecket.

Ironiskt nog möts lagen i Sundsvall nästa omgång.

Och kanske kan det bli högdramatiskt i slutomgången när Björklöven tar emot Mora hemma och Sundsvall åker till Oskarshamn.

AIK–Mora 4–2

AIK ser ut att vässa formen inför den eventuella kvalserien.

Laget har fyra poäng mer än Almtuna som ligger närmast under strecket och Solnalaget möter Örebro hemma i nästa match på fredag – och kan då avgöra.

Hemmalaget inledde matchen bra och gick upp till en 2–0-ledning efter drygt elva minuters spel efter ett varsitt mål av Christian Sandberg och Per-Savilahti-Nagander.

Det var en jämn match fördelat i antalet chanser men hemmalaget låg hela tiden steget före.

Mora reducerade viktigt i slutet av första perioden i spel fem mot tre men i andra perioden drog AIK ikapp i resultatkolumnen.

Matchen kändes avgjord med en 4–1-ledning efter två spelade perioder.

AIK visar styrka och kan överraska i kvalserien – om laget tar sig dit.

Skulle det bli play off-spel får AIK anses som favoriter att ta den sjätte platsen till kvalserien.

Örebro–Borås 2–3

Borås överraskade borta mot Örebro och tog tre poäng i matchen mellan två lag som befinner sig i ingenmansland.

Gästerna började matchen bra och gick upp till en 2–0-ledning under den första perioden.

Justin Kurtz reducerade i andra men Rasmus Ericsson utökade i slutminuterna.

Det här var Borås match redan från början. Laget visade upp en fin offensiv och ett bra målvaktsspel i Pontus Hansson som också hade ett starkt försvar framför sig.