Målvakten stoppade 30 skott

Eddie Läck stoppade 30 skott och gav Carolina segern.

Washingtons långa segersvit är över.

Mannen bakom verket: Carolinas målvakt Eddie Läck.

– Min pappa är i stan. Det var kul att få vinna framför honom, säger Läck efter 4–2-segern.

Washington Capitals har gått som tåget under hösten och vintern 2015 och hade inför nattens möte med Carolina nio raka segrar.

Men under 2015 års sista dag fick NHL-ettan – för första gången sedan den 10 december (1–5 mot Florida) – åter känna på hur det är att förlora.

Eric Staal och Jeff Skinner gav Hurricanes en 3–1-ledning i inledningen av den tredje perioden. Sedan reducerade Alex Ovechkin med drygt fem minuter kvar och Capitals tryckte på för en kvittering.

Pappa Wille stor supporter

Men 27-årige Eddie Läck höll ihop grejerna och räddade alla skott under slutforceringen. Andrej Nestrasil satte i stället 4–2 i tom kasse med 18 sekunder kvar.

Totalt blev det 30 räddningar för den svenske målvakten.

– Min pappa är i stan. Det var kul att få vinna framför honom. Washington spelade i går så vi kände att om vi bara jobbar hårt kommer resultatet att gå vår väg, sa Eddie Läck enligt nhl.com.

Pappa Wille är förmodligen sonens störste supporter och har vid flera tillfällen varit över i USA och Kanada för att följa Eddies framfart i NHL.

Carolinas coach Bill Peters var nöjd med Läck, som efter en trög start i "Canes" nu har fyra segrar på de fem senaste starterna.

– Eddie var bra när vi behövde ha honom bra, sa Peters.

Bäckis: Vi var inte där

Washingtons Nicklas Bäckström, som gjorde det första målet för gästerna, var inte glad efter matchen.

– Jag skulle säga att vi under två och en halv period inte var där. Grubauer i målet räddade oss. Han var riktigt bra i dag. Under de sista tio minuterna gav vi det ett försök. Vi fick 3–2 och var nära en kvittering, men man ska inte vinna när man spelar så här, sa "Bäckis" enligt nhl.com.

Därmed stannade Washingtons segersvit på nio matcher och förlusten innebär också att Dallas (5–1 mot Nashville) åter är poängbäst (59 mot Washingtons 58) i NHL.

Dallas, ja.

11.22 in i den andra perioden gav Craig Smith Nashville ledningen med 1–0.

Det var samtidigt starten på en ny offensiv show av NHL:s målgladaste gäng. Lagkaptenen Jamie Benn kvitterade och Mattias Janmark gjorde 2–1 (hans nionde mål denna säsong) innan perioden var över.

I den tredje satte Patrick Eaves 3–1 och skyttekungen Tyler Seguin avslutade med 4–1 och 5–1.

OEL avgjorde med tionde målet

Oliver Ekman–Larsson är snäppet värre än Janmark.

Arizonas stjärnback gjorde det avgörande 3–2-målet hemma mot Winnipeg – hans tionde fullträff.

Shane Doan avslutade sedan med 4–2 i tom bur och prärievargarna fortsätter att skrälla och är åter tvåa i Pacific division.

Klar etta i divisionen är Los Angeles Kings.

I morse kom tredje raka segern på bortaturnén i västra Kanada efter 4–1 i Calgary. Tidigare har Vancouver (5–3) och Edmonton (5–2) besegrats lika övertygande.

Även Anaheim gör succé i samma geografiska område.

1–0 mot Calgary i förrgår följdes upp av samma segersiffror mot Edmonton i morse. Lagkaptenen Ryan Getzlaf gjorde det enda målet efter tolv minuters spel och målvakten John Gibson räddade samtliga 21 skott.

22-årige Gibson stod även mot Calgary och har definitivt tagit över rollen som förstemålvakt från danske Frederik Andersen.

Kane fortsatt stekhet

Carl Söderberg gjorde matchens första mål när han gav Colorado ledningen borta mot Chicago.

Till slut räckte det till en poäng. Jonathan Toews avgjorde för Blackhawks i förlängningen (4–3).

Poängligaledaren Patrick Kane noterades för ett mål och två assist och har nu 56 (23+33) poäng på 39 spelade matcher.

Finländaren Erik Haula hade 1+1 när Minnesota vann med 3–1 hemma mot St. Louis. Alex Steen noterades för assist på Blues enda mål.

Tyske målvakten Thomas Greiss var matchens lirare när hans New York Islanders slog Buffalo med 2–1 borta. Totalt 42 räddningar blev det för den förre Brynäs-målvakten.

– Tack Gud för honom, säger Islanders coach Jack Capuano.

Även Buffalos målvakt Linus Ullmark gjorde en bra match. Han räddade 31 av de 33 skotten.