’Jag som lyfter Le Mat-pokalen’

Av: Erik Karlsson, Henrik Lundgren

Publicerad:

HOCKEY

Polare i Tre Kronor – rivaler i finalen

De har mötts otaliga gånger i SHL-sammanhang, gjort mängder av landskamper tillsammans i Tre Kronor och har meritlistor som bara matchas av varandra i SHL.

Nu står Jimmie Ericsson och Joel Lundqvist redo att leda varsitt lag till Le Mat-pokalen.

– Det hade varit fantastiskt skönt att lyfta den framför honom, säger Joel.

– Det blir jag som lyfter den, säger Jimmie.

Totalt 1269 SHL-matcher, 689 poäng, fyra SM-guld, tre VM-guld och flertalet individuella utmärkelser. Det är ingen tvekan om att när Jimmie Ericsson, 36, och Joel Lundqvist, 34, leder ut sina lag till finalstrid är det SHL:s meritmässigt mest framstående lagkaptener.

Men när Sportbladet pratar med galjonsfigurerna inför final ett är båda överens om att det här är matcher där de ledarna snarare ska ta ett steg tillbaka.

– Alla vet vad det handlar om nu, jag behöver inte motivera en spelare för att spela SM-final. Det kan vara skillnad i omgång 32 att få alla ombord. Men alla vet vad det handlar om och förbereder sig på bästa sätt. Det gäller att sprida ett lugn, den yttre pressen blir ju större nu, säger Joel Lundqvist.

Inte rykt ihop – ännu

– Andra uppgifter? Nej det är som vanligt, jag ska hälsa på motståndarnas kapten och dela ut en tröja till matchsponsorn, säger Jimmie.

Den där ”motståndarkaptenen” känner han väl, när Jimmie och Joel spelar i Tre Kronor trivs de i varandras umgänge. På isen kan det dock gå hetare till. Fysiskt har de inte rykt ihop i slagsmål vad Jimmie kan minnas, men han gillar munhuggningarna vid avblåsningar.

– Det är mer att han kan vara arg på mig, jag tycker han är lite rolig när han blir arg.

Vadå?

– Han blir så röd i ansiktet, man ser verkligen att han är arg.

”Kanske mer eldig”

Joel erkänner att han kanske tänder till lite lättare:

– Ja han kommer garanterat säga att jag är gnälligast, när det brinner hos mig så kanske jag blir lite mer hetsig. Han har ju en förmåga att stå där. Men jag blir kanske lite mer eldig i vissa situationer, men det har blivit bättre. Jag får hålla mig kall.

När de båda ombeds peka ut svagheter hos den andra återkommer Jimmie till de verbala fajterna.

– Vid munhuggningar har Joel ruskiga problem. Han finner sig inte så snabbt om man säger så. Comebackerna är brutalt dåliga.

”Han är rak och tydlig”

Men även om psykningarna kommer lätt gör även komplimangerna det. Jimmie berömmer Joel både för humorn och förmågan att verkligen ta ut allt för sin klubb. Joel hyllar sin Skellefteåkollega för hans tydlighet.

– Han är tydlig med vad han tycker och tänker. Det är alltid lättare att följa en person som vet vad han vill. Han är rak och tydlig i sitt ledarskap, jag tycker det är en nyckel för en stor grupp. Alla vet var vi ska. Han driver på bra.

Nu återstår att se vem som kan leda sin grupp hela vägen.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!