Norge rasar: ”Stor skandal” Wikegård sågas

Trögt Sverige tog tre viktiga poäng mot Norge.

Men Tre Kronor fick hjälp av domaren.

– Det är en stor domarskandal, säger Alexander Bonsaksen enligt vg.no.

Ole-Kristian Tollefsen.

Ett bortdömt mål för Norge. Det räddade tre poäng till Sverige och en kvartsfinalplats som man nästan kan ta på. Med bara sekunder kvar av matchen hamnade domaren i centrum och dömde bort Norges kvitteringsmål.

Anledningen att pucken skulle varit blockerad. Så var inte fallet visar reprisbilderna. Sveriges förbundskapten Pär Mårts såg inte situationen.

– Inte alls, det är så mycket folk i vägen så jag är bara glad att domaren blåste, säger Mårts till TV4.

Skyttekungen levererade

Sverige var pressat till att vinna mot Norge för att för att inte hamna i brygga i kampen om en kvartsfinalplats. Norge såg starkt och piggt ut i den första perioden. Sverige som haft några dagar lediga från match samt en helt ledig dag, såg trögt och segstartat ut.

– Jag var lite ängslig inför den här matchen. vi har inte spelat på två dagar. I första perioden är jag glad att det blev 0-0 även om Norge inte har så mycket, säger Mårts.

Trots flera numerära överlägen kunde Sverige inte få hål på norrmännen. I andra perioden kunde skyttekungen Gustav Nyqvist sätta 1-0. Då han lyckades ta sig in mot mål och trycka in pucken bakom Norges målvakt.

"Härligt med dramatik"

Efter att ha utökat till 2-0 i sista, kom Norge närmare genom Mats Rosseli Olsen och sen även 3-2 genom Martinsen, som även blev slutresultatet. Avslutningen blev dramatiskt med högt tryck från norrmännen och till slut kom kvitteringen som dömdes bort.

– Det är väl härligt att det är dramatik. Varenda match jag spelat mot Norge sen jag tog över har varit jämna. Det är små marginaler, säger Mårts.

Norrmännen rasar

Nu rasar norrmännen. Svenskbekantingen Alexander Bonsaksen som spelat i både Rögle och Modo menar att det är en skandal.

– Det är en stor domarskandal. Målvakten har aldrig pucken. En stor domarskandal och Norge blir bestulna. Det ska aldrig ske, säger Alexander Bonsaksen enligt vg.no.

Det förra norska NHL-proffset Anders Myrvold twittrar "Domarskandal!!!".

Wikegård kan gå och lägga sig

Inför matchen var Niklas Wikegård tydlig med att Sverige ska slå Norge hundra gånger av hundra.

– Sverige spelar i en helt egen division, sade han till norska Eurosport.

Efteråt tyckte Ole-Kristian Tollefsen att matchen var bevis nog för att Wikegård var väl övermodig.

– Wikegård kan gå och lägga sig, säger han enligt VG.

I grupp b vann Finland mot Frankrike med 3-1. Finland leder nu gruppen.