Mårts en vinnare i första matchen

CESKE BUDEJOVICE. Pär Mårts fick en drömstart som Tre Kronors förbundskapten.

Sverige vände 1–3 till 4–3 mot regerande världsmästarna Tjeckien.

– Det kändes som att det var mycket energi hos killarna och de ville verkligen vinna. Det var kul för deras skull, säger Mårts till SVT.

Pär Mårts hade valt att ta ut sex debutanter (plus Elias Fälth på läktaren) till sin första landskamp som förbundskapten för Tre Kronor. Han hade även utökat staben runt landslaget, bland annat med en psykolog, en målvaktstränare och en videocoach.

Ett nytt landslag

Ett tydligt tecken på att det verkligen är ett nytt landslag.

– Vi ska inte vänta på någon. Kan vi få dem att anfalla när vi vill är det klart att det är en fördel. Vi ska fila mer och det kan det bli ännu bättre, säger Mårts.

Tjeckien, däremot, kom till matchen med hela 14 spelare från det lag som vann VM i våras.

Sverige fick ingen bra start på första perioden, då tjeckerna tilläts göra mål på det som i alla tider varit deras specialitet – kontringar.

Petr Hubacek hängde in 1–0 högt bakom Stefan Liv efter en snabb spelvändning, Mattias Sjögren fick Martin Thörnbergs skott på sig och sköt in 1–1, men med 1.35 kvar kontrade Jakub Klepis in 2–1.

Sverige hade tekning i offensiv zon och vann tekningen bakåt. Men Sebastian Erixon stötte framåt och då snodde Klepis pucken och satte högsta fart mot målet.

I andra perioden, som slutade 0–0, vann Sverige visserligen skotten med 11–4, men tjeckerna fortsatte att vara livsfarliga i sina kontringar.

Och 42 sekunder in i tredje perioden kom 3–1. Roman Cervenka fick pucken av Jakub Klepis och hängde upp 3–1 i krysset.

”Måste vilja vinna”

Efter 7.16 tändes dock det svenska hoppet då Robert Nilsson slog in returen efter David Petraseks skott på volley. Och efter det började Tjeckien uppträda skärrat.

Sverige tvingade fram ett fem mot tre-läge och i numerärt överläge skickade debutanten Mattias Ekholm in kvitteringen med ett dragskott från blålinjen.

Men Sverige var långt ifrån nöjt med oavgjort.

Bara 22 sekunder prickade Niklas Nordgren in 4–3 efter en genialisk passning från Joakim Lindström bakom målet.

Pär Mårts såg ut att inleda sin era som Tre Kronors förbundskapten med en hedersam förlust.

Men Mårts motto lyder: ”Man måste vilja vinna – till varje pris”.

Tre Kronor svarade för en bragdinsats och vände 1–3 till 4–3 i sista perioden mot regerande världsmästarna Tjeckien.

– Det är klart att det känns skönt. Vi spelar bra och även när vi låg under kändes det som vi inte skulle ha gjort det. Vi vann skotten och hade initiativet som jag pratat om, säger Mårts.