Svenskens kanoner bakom avgörandet: ”Dessbättre studsade pucken turligt i kortplanket”

PITTSBURGH. Det är slutspel.

Då blir Victor Hedman alltid en gigant.

När Tampa i natt tog kommandot i serien mot New York Islanders dammade han först in ett rungande slagskott – och sedan var han inblandad i förarbetet till Brian Boyles övertidsmål.

– Jag hade ju bra läge själv men missade. Dessbättre studsade pucken turligt i kortplanket och ”Boyler” befann sig på rätt ställe, säger ”Vigge” till Sportbladet efter 5-4-segern.

Det var kanske inte den mest rättvisa seger Tampa Bay Lightning bärgat under säsongen.

Men antagligen den skönaste.

New York Islanders hade det mest av spelet i första matchen hemma i Barclays Center, men varje gång de tog ledningen kom de envetna gästerna från Florida tillbaka och till slut gnetade de sig alltså till en övertidsseger.

– Ja, det var verkligen grymt skönt, säger Victor Hedman när vi når honom efteråt.

– Vi behövde verkligen ta en av matcherna här i Brooklyn, så att vi vinner redan den första är perfekt.

Spelade över 30 minuter

Den svenske backbjässen hade synnerligen stor del i segern själv.

Han spelade drygt 30 minuter – mest av alla på isen, med bred marginal – och var inblandad i samtliga avgörande situationer.

08.10 in i andra perioden klev han till exempel , direkt efter tekning, själv in i slottet och klappade  in ett rungande slagskott bakom Thomas Greiss.

– Pucken stod på högkant, så jag försökte bara skjuta så hårt jag kunde och det gick ju bra, säger han.

Bakom kvitteringen

Sedan stod den 25-årige ångermanlänningen också för förarbetet när Nikita Kucherov 38 sekunder före full tid kvitterade Islanders 4-3-ledning.

Och knappa tre minuter in i första övertidsperioden klev han åter upp i slottet och avlossade stora kanonen, men sköt utanför.

Pucken studsade dock i kortplanket, fram till Brian Boyle precis vid kassen – och han kunde trycka in förlösande 5-4.

– Ja, jag hade ju ett bra läge själv där men missade , fortsätter ”Vigge”.

– Dessbättre studsade pucken turligt i sargen och ”Boyler” befann sig på rätt ställe. Det var grymt skönt att se att han fick in den.

Därmed har Bolts skaffat sig 2-1-ledning i serien.

Noterbart i övrigt är att även unge Jonathan Drouin stod för en ny bragdinsats.

I andra perioden lämnade han isen efter en hård men schysst open ice-propp signerad Thomas Hickey.

Han återkom dock i tredje perioden – och slog den avgörande passningen till Kucherov innan kvitteringsmålet i slutet.

– Drouin är en krigare, säger målvakten Ben Bishop.

Strålman snart tillbaka

En annan notering:

Anton Strålman, som missat en månad på grund av en fraktur i ena smalbenet,  var med på morgonvärmningen innan matchen och kan mycket snart vara aktuell för spel igen.