Brynäs sparkar Stefan Bengtzén

Sportchefen får gå – legendaren Andreas Dackell ersätter

Av: Fredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Brynäs IF gör sig av med sportchefen Stefan Bengtzén, 55.

Andreas Dackell, 45, tar över som tillförordnad sportchef.

– Någon ska tas bort och då blir det jag till att börja med. Om det sedan är rätt beslut återstår att se, säger Bengtzén enligt Brynäs hemsida.

Brynäs har fått en tuff start på SHL-säsongen. Laget är på tolfte plats efter sju spelade matcher. Stefan Bengtzen, som kom till Brynäs 2014/15, får inte sitta kvar som sportchef.

Klubben meddelar på sin hemsida att han lämnar sin post.

”Stefan Bengtzén har kontrakt med Brynäs IF säsongen ut. Han kommer från och med i dag att vara arbetsbefriad från sina uppdrag i föreningen under återstående kontraktstid”, skriver Brynäs.

”En gedigen erfarenhet”

Andreas Dackell blir tillförordnad sportchef och backas upp av klubbdirektören Michael Campese.

– Det bärande skälet till den konstellationen är först och främst för att upprätthålla kontinuitet. ”Dacke” är en etablerad person i Brynässammanhang och har en gedigen erfarenhet och kunskap kombinerat med ett stort engagemang för Brynäs, säger ordföranden Jürgen Lorenz till Brynäs hemsida.

– Michael är den i organisationen som är högst ansvarig för verksamheten. Med utgång från det ska han givetvis vara med i de här frågorna, där sporten är kärnverksamheten i föreningen.

”Är tungt”

Bengtzén är besviken.

– Det är klart att det, precis som med förlusterna, är tungt och en besvikelse. Sen säger man att det inte finns en roll för mig i planen att utveckla föreningen och det köper jag, säger han.

Andreas Dackell spelade för Brynäs under två sejourer. Han vann två SM-guld med klubben. Han är styrelseledamot i Brynäs.

▪▪▪

Brynäs, i SM-final våren 2017, hade ju också en tung fjolårssäsong.

Det började redan förra hösten när klubben sparkade nye tränaren Roger Melin – redan efter åtta omgångar.

Många fans ansåg redan från start att anställningen av Melin – helt olik Thomas ”Bulan” Berglund i sin ledarstil – var en miss av Stefan Bengtzén.

Sportchefen fick också kritik för värvningar som Louie Caporusso (sparkades tidigt i förra hösten) och Christopher Liljewall (bara sju poäng i SHL) som i somras släpptes till Södertälje. 

Men det som verkligen gjorde att Bengtzén fick många fans emot sig var hans utspel i Sportbladet mot Brynäs-ikonen Johan Holmqvist – dubbel guldhjälte (1999 och 2012) och med stort hjärta för klubben – 27 mars. 

– Han räcker inte för att spela i SHL. Inte hos Brynäs i alla fall, sa sportchefen Stefan Bengtzén efter att Holmqvist knäckt Timrå i andra matchen i direktkvalet till SHL.

Redan då, efter det uttalandet, hängde Bengtzén löst.

Men det blev alltså i dag som Brynäs officiellt bröt med sportchefen.

Stefan Bengtzén
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Stefan Bengtzén
Publicerad:

LÄS VIDARE