Hoppet lever för HV71 efter straffseger

Uppdaterad 2017-10-04 | Publicerad 2017-10-03

Det satt hårt inne – men HV71 är fortfarande med i kampen om Europa.

Efter en inledande misskavalkad kunde Trinec till slut besegras på straffar i kvällens CHL.

– Det satt långt inne, säger matchhjälten David Ullström efter segern.

Ett giftigt omställningsspel och ett fortsatt effektivt powerplay satte gästerna i ledningen efter första perioden.

Jiri Polansky kunde trycka in 1–0 efter en grötig situation nere hos HV-målvakten Jonas Gunnarsson – och Viasats Erik Granqvist krävde mer av HV71 i paus.

– HV är inte 100 procent men det är Trinec, och då blir det såhär. Man märker att Trinec är oerhört involverade och engagerade. HV är inte lika aggressiva, sade experten efter en period.

Straff i ribban

I andra höjde sig hemmalaget rejält. Erik Brännström bjöd på en härlig soloräd – och när Mattias Tedenby strax därpå gjorde samma sak fick han med sig en straff efter slashing.

Men Tedenbys straff satt i ribban bakom Trinec målvakt Šimon Hrubec – som också stod för en jätteräddning när hemmalagets Victor Ejdsell frispelades i slutsekunderna av andra. Ejdsell testade en dragning men en liggandes Hrubec fredade bortakassen.

– Jag tänkte lägga straffen i mitt högerkryss men tyvärr blev det ribban istället, sade Tedenby till Viasat om sin straff.

Ullström frälste HV

Direkt i inledningen av tredje drog gästernas Tomas Marcinko upp klubban i ansiktet på HV-kaptenen Martin Thörnberg – och HV71 fick ytterligare en gång chansen i powerplay.

Då kom målet.

Victor Ejdsell tog revansch för det nyligen missade friläget genom att assistera David Ullström – som styrde in 1–1.

Krävs tre poäng i returen

Trots flera lägen åt båda håll blev det inga fler mål i tredje.

Efter en mållös förlängning blev det istället straffar som avgjorde. Där klev David Ullström fram på nytt – och satte avgörande straffen mellan benen på Hrubec.

– Det är en gammal klassiker som vuxit fram nu under några år, säger Ullström till Viasat.

Nästa tisdag vänder HV71 ner till Tjeckien för att möta just kvällens motståndare Trinec i en direkt avgörande match. Idag räckte en straffseger – men då kommer det krävas tre poäng.

HV parkerar på tredje plats med 8 poäng medan Trinec håller slutspelsplatsen med sina 10.

– Det blir en rolig utmaning att åka ner till Trinec nu när vi har chansen. Det blir kul att åka ner och slåss om det, säger Ullström.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se