Färjestad slog Oskarshamn – efter långa uppehållet

Publicerad 2022-01-29

Först kom inget, sedan kom inget, men till sist kom målen.

Det skulle dröja till den tredje perioden innan det ringde i Färjestads 2–0-seger mot Oskarshamn.

När Färjestad klev ut på isen för match i SHL under lördagen var det för första gången sedan den 13 januari. När FBK skulle ta sig an Oskarshamn den 18 januari tvingades värmlänningarna ställa in matchen, med kort varsel, då de upptäckt flera fall av covid i truppen. Det hela ledde till ett längre uppehåll för FBK.

När matchen nu till slut blev av var det därför ett ringrostigt Färjestad som klev ut på isen, och det märktes, i alla fall till en början. Oskarshamn, som spelade sin femte match på en vecka, inledde med att skölja över hemmalaget, som sakta men säkert åt sig in i matchen.

Men målen lös med sin frånvaro.

Både den första och den andra perioden slutade lika på noll.

– Vi var inte riktigt med samtidigt som de kommer ut med fart och sätter press på oss, men sen kommer vi upp bättre, sade Daniel Viksten till Cmore.

Slog till i powerplay

Till sist skulle det första målet falla i matchen. Färjestad, som haft ett knackigt powerplay under säsongen, fick sin fjärde chans i spelformen i början av den tredje perioden. Då höll sig Daniel Viksten framme och satte dit 1–0 på en passning från Albert Johansson.

Målskytt – i återkomsten

Om Färjestad hade haft ett långt uppehåll så hade Linus Johansson haft ett än längre. Den OS-aktuelle centern spelade sin första match sedan den 6 januari. När Färjestad fick chansen i 4 mot 3 såg han till att hålla sig framme. Efter ett klapp-klapp-spel kunde Johansson stöta in 2–0 till hemmalaget på en retur. Därmed fick SHL:s sämsta lag i powerplay putsa till siffrorna ytterligare.

Resultatet innebar att Dominik Furch fick hålla sin andra nolla för säsongen och att assisterande tränare Thomas Rhodin fick se sitt lag ta tre poäng i Johan Pennerborns utevaro, som låg hemma i sjuksängen. Samtidigt åkte Oskarshamn på sin sjätte raka förlust på bortaplan.

– De har spelat många matcher på kort tid så vi tänkte utnyttja det, och vi har inte spelat någonting på två veckor. Jag tyckte vi var pigga, så vi gick lite på rus, sade Gustav Rydahl till Cmore efter matchen.