Sjöström gjorde tre assist i bottenmötet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-09

...men veteranbacken Rob Blakes domarattack matchens snackis

HETT OCH HÅRT Jumbomötet mellan Phoenix och Los Angeles blev stundtals hätskt. Här visar domaren upp tre fingrar vilka symboliserar de tre utvisningsminuter en av spelarna tilldelats i första perioden.

Jumbomöte i väster.

Med två anonyma svenskar i huvudrollerna.

Men snackisen var en veterans utbrott mot domaren.

Innan matchen stod både Los Angeles Kings och Phoenix Coyotes på 24 poäng i NHL:s västra konferens.

Efter mötet i morse får Kings ensamt skämmas i botten. Wayne Gretzkys Phoenix vann nämligen med 4-2 och tog två välbehövliga poäng i jakten på en plats till Stanley Cup-slutspelet.

Bland Phoenix hjältar fanns två svenskar:

* Mathias Tjärnqvist som gjorde säsongens första mål när han kvitterade till 1-1 i slutet av den första perioden. Ed Jovanovskis skott studsade på Tjärnqvists ben och gick in i mål. Turligt, alltså - men likväl ett mål noterat i svenskens protokoll.

* Fredrik Sjöström, som förutom passningen till Jovanovskis skott, noterades för ytterligare två passningar. Dels till 2-1-målet av Radim Vrbata i början av den andra perioden, dels till 4-2 av kaptenen Shane Doan i tom kasse med 14 sekunder kvar att spela.

Rekord för Sjöström

De tre poängen är en rekordtangeringen av Fredrik Sjöström. I premiärmatchen i år - mot Nashville borta - gjorde han tre mål.

Totalt är den 24-årige svensken, som valdes som nummer elva i NHL-draften 2001, uppe i nio (5+4) poäng i år.

Phoenix tredje svensk, målvakten Mikael Tellqvist, väntar fortfarande på en ny chans. “Tellan” har inte fått stå sedan han släppte in fem mål på 28 skott mot San Jose den 12 november. I morse räddade ryske Igor Bryzgalov 22 av 24 skott och lär få fortsatt förtroende av Wayne Gretzky.

Blakes utbrott – matchens snackis

Den “stora” händelsen som det snackades om efter matchen var Los Angeles-backen Rob Blakes utbrott mot domaren i slutet av den första perioden.

Blake var irriterad över en roughingutvisning han fick i samband med att Kings-målvakten Jean-Sebastien Aubin blev överkörd och att rättskiparna missade en crosschecking strax innan Mathias Tjärnqvists kvittering.

”Domaren borde förstå...”

Och veteranbacken, som fyller 38 år på måndag, ville inte ge sig utan skällde ut domaren som inte hade något annat val än att visa ut Blake på matchstraff.

- Jag motsätter mig inte utvisningen han fick, men domaren borde förstå vilket klimat det är i vårt lag just nu. Vi förlorade vår förstemålvakt (Jason LaBarbera) för att Colorados Ryan Smyth körde in i målgården och på honom, så våra grabbar är känsliga när det händer igen, sa Los Angeles coach Marc Crawford till Blakes försvar.