Första kvinnliga förbundskaptenen: "Det var väl dags”

Uppdaterad 2015-12-22 | Publicerad 2015-12-17

Hon tillhörde den ”svenska muren” som tog Sveriges första OS-medalj i damhockey.
Ylva Lindberg är nu tillbaka som förbundskapten för damernas U18-landslag.
– Klart det är unikt, det var väl dags på sitt sätt, säger Lindberg till Sportbladet.

Den 1 april 2015 skulle bli ett viktigt datum för svensk hockey, det var nämligen då Sverige fick sin första kvinnliga förbundskapten på hockeysidan - någonsin.

Ylva Lindberg, 39, var en av Sveriges tyngsta namn inom den kvinnliga hockeyn. Hon var en del av den muren som spelade hem både ett OS-silver och brons till Sverige.
Det hade aldrig hänt innan i svensk damhockey. Och det har aldrig hänt sedan dess.

”Var tvungen att välja”

2009 valde backen att lägga ner hockeykarriären. Valet var inte enkelt men det var svårt att balansera polisstudier med en elitidrottssatsning.

– Någonstans var det en milstolpe i min hockeykarriär och jag var tvungen att välja. Men det var otroligt svårt att sluta och det tog flera år innan jag gav upp tanken om att börja spela igen, säger Ylva Lindberg till Sportbladet.

När hon sedan la av förde hon arvet vidare. Hon gick in som assisterande tränare i Segeltorps IF och tog dem till SM-guldet 2011. Hon tog sig an AIK som även de blev svenska mästare året där efter.

”Detta är framtiden”

När hon nu sedan blev kontaktad av gamla landslagskompisen Erika Holst om en fråga som en chock. Den numera utvecklingsansvariga för svensk damishockey undrade om hon ville bli ny förbundskapten för U18-landslaget.
– Det var oväntat, jag hade inte tänkt i de banorna men det var jätteroligt att få frågan. Ett jättefint förtroende att få, detta är på något sätt framtiden, säger hon.
För Lindberg var svaret självklart.

– Det går inte att tacka nej till en sådan chans. Att få tävla för Sverige? Det finns inget häftigare, fortsätter hon.
I sitt uppdrag får Lindberg hjälp av flera meriterade spelare: Erika Holst, Kim Martin Hasson som målvaktstränare och Madeleine Östling som assisterande förbundskapten. Hittills har den forne backen hunnit med utvecklingskamper där 96 tjejer från fyra olika regioner i Sverige samlas för att sedan följas upp med matcher och fystester. I slutet av oktober hade Lindberg sin första U18-samling med ett elitläger och sedan en fyrnationsturnering i Ryssland.
Hon kan inte låta bli att känna igen känslan hon själv hade när hon klev ut på isen i ett stort mästerskap, 

– Jag var nervös som tusan i första matchen och kände lite den där känslan som jag fick när jag själv  tog på mig Tre Kronor-tröjan. Det gav en liten saknad, men jag har hittat rätt nu, säger hon.

Sverige föll i finalen mot värdlandet i början av november men det var med ett positivt formbesked som Lindberg flög hem igen.

Polis på deltid

Efter den glada nyheten i april har en vardag börjat formas för 39-åringen som nu både är förbundskapten och jobbar som polis på deltid. Lindberg menar att hockeyn ger ny energi till sitt andra yrket.
– Hockeyn är en bra motpol. Jag har en yttre tjänst i polisyrket och det är inte alltid jätteupplyftande, man får ju se en del elände. Att få komma och hålla på med hockey ger mycket energi och kanske gör att jag håller längre som polis, menar Lindberg.

8-15 januari väntar JVM för tjejerna där Lindberg ska ta ut en trupp efter helgens matcher. De två senaste åren har Sverige gått utan medalj. Hemligheten till framgång tror Lindberg är att tro på det spelet man spelar.
– Våga hålla fast vi det spelet man lagt ner tid på att lära sig. Det är inte bara att knäppa med fingrarna så är man där med en medalj, man måste vara ödmjuk och göra bra i från sig. Laget har stor potential och mitt jobb är för att få fram det som truppen kan, säger hon.
I helgen väntar VM-genrep för det landslaget i Örebro där svenskorna möter finländskorna i en Finnkamp. Under helgen spelas tre matcher på Trängens IP. 

Vad tar du med dig från din egen karriär in i din nya roll?

– Man försöker väl tänka på vad som gjorde de lag jag spelade i så framgångsrika, vilka typer av karaktärer det fanns och hur vi var mot varandra. Hockey är ingen vetenskap, det går att titta ganska snabbt på hur motståndarna spelar. Det viktiga är att få ut det som spelarna har och gärna lite mer, avslutar hon.

FOTNOT: Sverige spelar mot Finland fredag 18.00, lördag 16.00 och söndag 12.00.

Följ ämnen i artikeln