Matchfakta 17/12

Bofors-Nyköping 1-2 (0–0, 0–1, 1–1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-16

Nästjumbon Nyköping skriker efter poäng. Inte fick väl laget något vidare självförtroende efter brakförlusten hemma mot Leksand i fredags (1–8)? Nja, ett rejält revanschsug fick de i alla fall. Ledningspucken slog Magnus Svensson in i den andra perioden bakom Bofors-målvakten Fredrik Eriksson. Målet skrevs efter 6.56 och tillkom i spel fem mot fyra.

– Vi är bra samlade i defensiven. Nu ska vi också plocka fram de offensiva kvaliteter som vi visat så många gånger tidigare under säsongen, sade Bofors assisterande tränare Sam Hallam till nwt.se efter den andra perioden.

Efterlysningen gav resultat. Hemmalaget fick en kanonstart i inledningen av tredje perioden och redan efter 58 sekunder kvitterade Karlskoga-laget genom Kristofer Näslund. Men det var till slut bottenlaget som slog in segerpucken. Jimmie Kraft gjorde 1–2 när matchklockan stod på 13.12. Bofors hade chanser i slutet och spelade fem mot fyra under två tillfällen de sista sex minuterna. Två minuter från slutet tog hemmalaget även ut målvakten och satsade på sex utespelare, men kvitteringen uteblev.

Andra perioden: 0–1 (6.56) Magnus Svensson (Knut-Henrik Spets, Johan Åhnelöf) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1–1 (0.58) Kristoffer Näslund (Björn Östlund), 1–2 (13.12) Jimmie Kraft (Björn Andersson).

Skott: 31–23 (10–9, 6–7, 15–7).

Utv, Bofors: 5x2. Nyköping: 5x2.

Domare: Niclas Johansson, Södertälje.

Publik: 1063.

Björklöven-Västerås 2-3 (0–2, 1–1, 1–0)

Fyran mot femman. Västerås hade tre poäng mer än Björklöven inför matchen, och en match tillgodo. ”Löven” hade sin stora möjlighet att verkligen bjuda Västerås på stor konkurrens om fjärdeplatsen. Men det var VIK som plockade hem tre poäng och avståndet mellan lagen är nu sex poäng. VIK som för övrigt haft problem att vinna på bortaplan.

– Ska vi vara med i topp tre som vi har sagt måste vi vinna på bortaplan. Det är jätteviktigt för oss, säger Västerås assisterande tränare Lasse Ivarsson till vlt.se.

Gästerna tog ett tidigt kommando i matchen när Patrik Berglund rakade in ledningsmålet efter knappt tre minuters spel. Kalle Olsson slog i slutminuterna till i power play och trots en jämn period stod det 0–2 på tavlan inför den andra perioden. Björklöven var mer eller mindre tvungna att göra nästa mål. Det såg också Magnus Gästrin till att göra verklighet av. Reduceringen kom efter 6.44 efter förarbete av Daniel Olofsson. Men VIK var hela tiden steget före. Sebastian Meijer gjorde 1–3 sex minuter senare och bortalaget hade ett fint utgångsläge inför slutperioden.

– De vinner skotten ganska rejält, men skapar inga riktiga chanser. Vi kunde nästan lett med 4-1 efter två perioder, säger Lasse Ivarsson.

Men Löven fortsatte kriga. Andreas Lindahls reducering efter 10.44 gav Umeå-laget hopp om poäng igen. Och ännu mer när gästernas Emil Axelsson nötte bänk i utvisningsbåset 58 sekunder från slutet. Då tog Björklöven ut målvakten Thomas Sehlstedt och spelade sex mot fyra, men utan att lyckas kvittera.

Första perioden: 0–1 (2.56) Patrik Berglund (Patrik Nilson, Emil Axelsson), 0–2 (17.52) Kalle Olsson (Sebastian Meijer, Stefan Hellkvist) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–2 (6.44) Magnus Gästrin (Daniel Olofsson, Tobias Forsberg), 1–3 (12.06) Sebastian Meijer (Stefan Hellkvist) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–3 (10.44) Andreas Lindahl (Jon Palmebjörk, Urban Omark) spel fem mot fyra.

Skott: 36–19 (10–10, 11–4, 15–5).

Utv, Björklöven: 5x2. Västerås: 9x2, 1x10.

Domare: Björn Larsson, Ljusne.

Publik: 3692.

Almtuna-Växjö 2-3 (0–0, 1–1, 1–2)

Almtuna förlorade matchen i slutminuterna. 2–1 blev till 2–3 på bara 30 sekunder. När trean satt i nät bakom Almtunas målvakt Anders Lindbäck återstod bara 55 sekunder av matchen.

– De gör mål på våra misstag. Vi borde ha avgjort det tidigare, vi hade många powerplay, säger Almtunaforwarden Victor Rollin-Carlsson till Radiosporten.

Det var länge målöst, och när det väl rasslade till i nätmaskorna var det gästerna Växjö som slog in pucken. Målet gjordes av Peter Ström när halva matchen var spelad. Fem minuter före andra pausvilan lyckades hemmalaget kvittera. Marcus Ragnarsson spelade fram Robert Kimby, som direkt efter utvisningsbåset slog in 1–1. Båda lagen hade chanser i den tredje perioden, men det var till slut AIS som tog ledningen efter ett närskott av Joachim Gellerstedt efter 10.43.

Hemmalaget tuffade mot tre poäng. Då förändrades allt – på 30 sekunder. Sebastian Lauritzen kvitterade efter 18.35.

Och Marcus Weinstock slog in ledningspucken när matchuret stod på 19.05. Riktigt jobbig förlust för Almtuna som visat att man är på väg upp i tabellen.

Andra perioden: 0–1 (9.27) Peter Ström (Marcus Weinstock, Robert Rosén) spel fem mot fyra, 1–1 (14.46) Robert Kimby (Nicklas Eckerblom, Marcus Ragnarsson).

Tredje perioden: 2–1 (10.43) Joachim Gellerstedt, 2–2 (18.35) Sebastian Lauritzen (Peter Ström, Christian Jacobsson), 2–3 (19.05) Marcus Weinstock.

Skott: 32–24 (8–7, 12–11, 12–6).

Utv, Almtuna: 6x2. Växjö: 11x2.

Domare: Andreas Eriksson, Grängesberg.

Publik: 732.

Leksand-Borås 6-2 (3–0, 1–0, 2–2)

8–1 borta mot Nyköping i fredags. I kväll fortsatte Leksand att vara överlägset på isen när Borås krossades med 6–2.

– Det var klasskillnad mellan lagen och vi visar för stor respekt för Leksand, säger Borås tränare Gunnar Persson till Dala-Demokraten.

Inte bara resultatet, utan även skottstatistiken talade sitt tydliga språk: 48–18. Jens Bergenström, Jan Huokko och Juha Lind svarade för ett varsitt mål i den första perioden som Leksand vann med 3–0. LIF hade 24 skott mot mål i den andra perioden, men Borås målvakt Gustaf Wesslau motade alla utom Pierre-Edoard Bellemares fullträff i power play.

Gästerna ska ha all heder för att man inte gav sig i slutperioden. Nykomlingen fick in två fullträffar bakom Leksandsmålvakten Eddie Läck.

– Vi förberedde oss på bästa sätt och åkte upp till Leksand redan på lördagen, men vi kommer inte upp i normal standard idag. Vi möter ett mycket, mycket, mycket bra lag och har inget att skylla på, säger Gunnar Persson.

Leksand fortsätter ånga på i tabelltoppen.

Första perioden: 1–0 (0.48) Jens Bergenström (Jesper Ollas, Jan Huokko), 2–0 (7.41) Jan Huokko (Gabriel Karlsson), 3–0 (10.30) Juha Lind (Morten Green, Robert Petrovicky) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 4–0 (8.44) Pierre-Edvoard Bellemare (Roman Vopat, Gabriel Karlsson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 5–0 (2.45) Jan Huokko (Pierre-Edvoard Bellemare), 5–1 (3.03) Joakim Andersson (Jens Karlsson, Fredrik Enhörning), 6–1 (3.12) Mikael Karlberg (Jesper Ollas, Jens Bergenström), 6–2 (5.24) Jens Karlsson (Elias Fälth) spel fem mot fyra.

Skott: 48–18 (15–4, 24–5, 9–9).

Utv, Leksand: 2x2. Borås: 6x2.

Domare: Yosef El-Natour, Stockholm.

Publik: 3 586.

AIK-Sundsvall 6-0(1–0, 4–0, 1–0)

Andra raka trepoängaren för AIK. Och vilken seger sedan. Monir Kalgoum slog in första periodens enda mål, och samtidigt som hemmamålvakten Jimmy Danielsson spelade stabilt, bjöd utespelarna på en mycket bra insats. I mittperioden lossnade det rejält i målprotokollet. Gnaget hade dubbelt så många skott mot mål i mittperioden än Sundsvall. Det resulterade i hela fyra mål inför slutperioden.

David Engblom utökade ledningen till 2–0 efter 8.49 i power play. Sedan:

3–0 (13.28) Kristian Gahn.

4–0 (14.34) Christian Sandberg.

5–0 (18.18) Viktor Hansson.

Matchen var givetvis redan avgjord inför slutperioden, där AIK gjorde 6–0 genom Jonas Westerling.

Första perioden: 1–0 (2.14) Monir Kalgoum (Johan Adolfsson, Erik Ryman).

Andra perioden: 2–0 (8.49) David Engblom (Daniel Bång, Andreas Frisk) spel fem mot fyra, 3–0 (13.28) Kristian Gahn (Viktor Hansson, Tobias Tschöp), 4–0 (14.34) Christian Sandberg (Andreas Frisk), 5–0 (18.18) Viktor Hansson (Niclas Andersén, Tobias Tschöp) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 6–0 (6.45) Jonas Westerling (Patrik Bergström, Rasmus Ericsson).

Skott: 41–18 (12–7, 14–7, 15–4).

Utv, AIK: 6x2. Sundsvall: 8x2, 1x5, 1 matchstraff.

Domare: Ulf Rådbjer, Grödinge.

Publik: 677.

Malmö-Hammarby 5-3(1–0, 1–2, 3–1)

Malmö har tappat poäng i fyra av 13 matcher på hemmais. På söndagen var det väldigt nära ytterligare poängtapp. Fjolårets elitserielag Malmö hade stora problem med tokjumbon Hammarby. Jyrki Välivaaras fullträff i power play var den första periodens enda mål. Hemmalaget ledde rättvist och Calle Steens backhandsskott tidigt i mittperioden betydde 2–0.

Men Hammarby imponerade och visade att laget sannerligen inte ska räknas ut på förhand. Simon Laudon-Sörlin slog in reduceringspucken efter en målvaktsretur efter 4.03. Efter 13.29 kvitterade också Bajen med ett skott från Stefan Svanboms klubba.

Skotten inför slutperioden: 31–14. Men det stod 2–2 på resultattavlan. Malmö gjorde sedan 3–2, och trots att Robin Jalkerud senare kvitterade, lyckades skåningarna till slut kamma hem tre poäng. Calle Steen rakade in 4–3 i spel fem mot fyra så sent som efter 18.07.Hammarby tog ut målvakten. Då slog Marcus Paulsson in spiken i kistan. Mycket surt för Hammarby.

Första perioden: 1–0 (12.20) Jyrki Välivaara (Carl Söderberg, Fredrik Eriksson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2–0 (1.30) Calle Steen (Marcus Paulsson, Robin Alvarez), 2–1 (4.03) Simon Laudon-Sörlin (Richard Gustafsson), 2–2 (13.29) Stefan Svanbom (Johan Andersson, Tomas Lindgren) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3–2 (8.38) Carl Söderberg (Fredrik Eriksson, Mikael Wahlberg) spel fem mot fyra, 3–3 (13.25) Robin Jalkerud (Dmitriy Naumov), 4–3 (18.07) Calle Steen (Robin Weihager, Antti Bruun) spel fem mot fyra, 5–3 (18.57) Marcus Paulsson (Ville Nieminen) mål i tom kasse.

Skott: 58–18 (15–5, 16–9, 27–4).

Utv, Malmö: 4x2. Hammarby: 8x2, 1x10.

Domare: Mikael Holm, Skärhamn.

Publik: 2590.

Rögle-Huddinge 4-2 (1–0, 2–1, 1–1)

Rögle spelade hem sin 17:e seger för säsongen när Huddinge besegrades i Ängelholm. Johannes Salmonsson rakade in ledningsmålet i spel fem mot tre i den första perioden. Det var rättvist och 1–0 stod sig till pausvilan. Tidigt i mittperioden kvitterade Tony Lagerström efter förarbete av Tommy Enroth.

Glädjen blev kortvarig, för endast 17 sekunder senare spelade Jakob Johansson fram 18-årige Victor Änilane, som slog in ledningspucken. Och dryga minuten senare svarade Johannes Salmonsson för framspelningen till Jakob Johanssons fullträff och 3–1.Huddinge hängde ändå med bra i matchen och reducerade tidigt i tredje perioden efter ett avslut av Christer Andersson. Men det var Ängelholms-laget som var strået vassare, och i slutminuterna kunde Daniel Sondell raka in 4–2 i tom bur.

Första perioden: 1–0 (4.04) Johannes Salmonsson (Brett Harkins, Stefan Erkgärds) spel fem mot tre.

Andra perioden: 1–1 (1.56) Tony Lagerström (Tommy Enroth), 2–1 (2.13) Victor Änilane (Jakob Johansson, Kenny Jönsson), 3–1 (3.32) Jakob Johansson (Johannes Salmonsson, Tommy Enström).

Tredje perioden: 3–2 (1.09) Christer Andersson (Martin Sandgärde, Victor Ahlström), 4–2 (18.36) Daniel Sondell mål i tom kasse.

Skott: 28–21 (8–3, 11–12, 9–6).

Utv, Rögle: 6x2. Huddinge: 8x2.

Domare: Marcus Vinnerborg, Ljungby.

Publik: 1835.