Frölundas målvaktsess: ”En helt annan nivå i år”

Publicerad:
Uppdaterad:
Johan Gustafsson.
Foto: Bildbyrån
Johan Gustafsson.

HOCKEY

GÖTEBORG. Hårt kritiserad för ett år sedan.

Nu är Johan Gustafsson en vägg för Frölunda.

– Jag började ju den här säsongen på en helt annan nivå efter slutspelet i våras, säger Frölunda-målvakten.

Han tog 31 av 32 skott och var den som höll Frölunda kvar i matchen när Växjö tryckte på i den första perioden. Johan Gustafsson är kanske den största anledningen till Frölundas nyvunna formtopp.

En ruskig skillnad mot hösten 2015, då Frölunda förlorade i princip varje gång som Gustafsson fick byta av Lasse Johansson i målet.

– Ja, det är en stor skillnad i år. Jag kom in i säsongen med stukat självförtroende och kände väl hela förra hösten att jag hade något motstuds, det var något hela tiden. I varje match jag fick stå så kände jag att jag kunnat göra saker bättre.

”SM-guldet hjälpte mycket”

Nu är det i stället Dan Bakala som hamnat i Gustafssons läge. En svag insats under försäsongen följdes upp med 2-7 mot Brynäs i hans första match. Samtidigt har Gustafsson, likt Lasse Johansson i fjol, spikat igen i sina matcher.

Först i slutspelet, när Lasse Johansson blev skadad, visade årets förstemålvakt vad han kunde.

– Jag börjar ju på en helt annan nivå i år tack vare det, slutspelet och SM-guldet hjälpte mycket. Nu har jag gnuggat på saker som jag i fjol märkte att jag behövde jobba med. Det gjorde vi egentligen hela fjolåret också, men det tar ett tag att komma in i det. Samtidigt så spelar jag mer i år också, det är klart att det också hjälper.

”Fräsch och pigg”

Han är trea i SHL:s målvaktsliga, med åtta insläppta mål på sex matcher. Och kanske den största anledningen till att Frölunda, efter två förluster i inledningen, nu är tvåa i tabellen.

Frölunda har tidigare valt att alternera mellan målvakterna, men nu har du stått en klar majoritet av matcherna. Orkar du varje match?

– Jag känner mig fräsch och pigg i kroppen, men samtidigt försöker jag att inte tänka så utan ta det dag för dag. I morgon är det träning igen, sen får vi se vad Roger (Rönnberg) säger inför matchen på lördag.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!