Tvingades till ett liv under falsk identitet

Av: Jonathan Ekeliw

Publicerad:
Uppdaterad:

Historien om Moras superförvärv: Bobby Ryan

Foto: SCANPIX

Han har gjort sig ett namn som Bobby Ryan, Anaheim Ducks målfarlige puckkonstnär.

På NHL-stjärnans födelsebevis står det dock någonting helt annat – och bakom framgången döljer sig ett mörkt förflutet.

Det här är historien om Moras senaste supervärvning.

Den 30 oktober 1997. Tioårige Bobby Shane Stevenson sover djupt och bekymmerslöst.

På nedervåningen kommer pappa Bob hem efter en sen och blöt krogrunda. Märkbart berusad bestämmer han sig för att konfrontera mamma Melody med sina misstankar om att hon använder droger bakom ryggen på familjen.

Det blir bråk.

Bob, vd i ett försäkringsbolag men med en bakgrund som amatörboxare, kan inte kontrollera sitt häftiga temperament och tar till fysiskt våld när Melody vägrar att erkänna anklagelserna.

Munhugget förvandlas plötsligt till slag, sparkar och strypgrepp.

Misshandeln börjar i sovrummet, fortsätter ut på gatan och slutar hemma hos en granne.

Polis tillkallas och Bob arresteras – för mordförsök. Melody, blodig över hela kroppen, förs till sjukhus med brutna revben, skallskador och en punkterad lunga.

Lille Bobby märkte ingenting den där natten. Far och son hade varit och sett NHL-matchen mellan Philadelphia Flyers och St Louis Blues, innan Bob skjutsade hem Bobby och drog ut på krogen med kompisgänget.

Brett Hull, St Louis fruktade målmaskin, avgjorde matchen i Philadelphia till gästernas fördel – och där och då drömde Bobby om att bli lika stor och framgångsrik som idolen i Blues.

Men dagen därpå vaknade han i en mardröm, och livet började handla om helt andra saker.

Melody blev kvar på sjukhuset i fyra dygn, och för Bob väntade ett flerårigt fängelsestraff. När han släpptes mot borgen i väntan på rättegång lyckades han dock fly till Kanada, och kort därefter var även Bobby och Melody på plats – trots de djupa, öppna såren i parets stormiga förhållande.

Flydde till Los Angeles

Familjens resa under jorden slutade i Los Angeles-förorten El Segundo, Kalifornien, där de fann sitt nya hem. Bob Stevenson bytte namn och kallade sig i stället för Shane Ryan – inspirerad av filmen ”Saving Private Ryan” – och såg till att även lille Bobby antog en ny, falsk identitet.

– Mina föräldrar gjorde det väldigt tydligt. De var allvarliga och menade det de sa, så att jag bara skulle behöva bli tillsagd en gång: ”Från och med nu är du Bobby Ryan för vem som än frågar. Inga undantag”, har Bobby berättat i en intervju med ESPN.

Familjen slog sig till ro i sin nya tillvaro, och Bobby började spela hockey i ett lokalt lag. Redan under sin tid på andra sidan kusten hade han visat stor talang och setts som en av de bättre i sin årskull, så för pappa Bob – som byggde upp familjekassan med professionellt (och lyckosamt) kasinospelande – var det en självklarhet att sonens potential inte skulle slarvas bort. Kosta vad det kosta ville.

Två år rann iväg och familjen Ryan levde den amerikanska drömmen.

Tills polisen knackade på dörren och verkligheten hann ikapp.

Bob spårades efter ha använt ett gammalt kreditkort när han hyrde en film, och rycktes under vapenhot ifrån hemmet en tidig februarimorgon år 2000.

”Ger allt för hockeyn”

Friheten förbyttes mot en femårig fängelsedom i New Jersey, där familjen levt sitt gamla liv, det som Stevenson.

Plötsligt stod mamma Melody ensam för vårdnaden av Bobby – men sonens hockey var fortfarande högsta prioritet. På dagarna jobbade hon som vaktmästare i ishallen, och på kvällarna blev det extraknäck vid en flygplats.

Pengarna räckte dock inte till – medspelares föräldrar fick hjälpa till med finansiering av utrustning och resor – men det gjorde det unga superlöftets motivation bara starkare och starkare.

– Vi hade kommit så långt och jag bestämde mig för att ge hockeyn mitt allt, att verkligen gå för det, har Bobby berättat.

Och visst, Bobby Ryan ”gick” verkligen för det. Dessutom gjorde han det just som Bobby Ryan, vilket blev hans riktiga namn.

Utvecklingskurvan pekade spikrakt uppåt, säsong efter säsong, och efter att ha öst in mål för Owen Sound Attack i kanadensiska juniorligan OHL valdes den då 18-årige Ryan som nummer två totalt i NHL-draften 2005 av Anaheim Ducks. Bara en viss Sidney Crosby tingades före.

I dag – femton år efter familjen Stevensons tragedi – ses 25-årige Bobby Ryan som en av NHL:s mest fruktade målskyttar, precis som idolen Brett Hull gjorde under sin storhetstid, och sitter på ett saftigt kontrakt med Anaheim värt 36 miljoner kronor per säsong.

Han har noterats för över 30 fullträffar fyra år i rad (konststycken som det här målet och det här inkluderade) och blev olympisk silvermedaljör med ”Team USA” i Vancouver 2010, där Crosby sudden-avgjorde till Kanadas fördel i prestigefinalen.

Pappa Bob, frisläppt efter fängelsestraffet och med Ryan i stället för Stevenson som efternamn på id-kortet, säger att det inte går en dag utan att han ångrar sitt utbrott efter den där fyllekvällen med kompisgänget – men tror att det i slutändan la grunden för sin sons framgång. Bobby drog lärdom av sin fars ödesdigra misstag, blev en kämpe och hamnade i en bättre miljö för att utvecklas som hockeyspelare.

– Det här låter förmodligen orimligt för 95 procent av alla som hör det. Jag säger inte att det som hände var bra, men jag säger att det ledde till positiva förändringar för Bobby.

Källor: ESPN, New Jersey On-Line.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN