Wennerholm: Sveriges förstaperiod var det sämsta jag någonsin sett

Publicerad 2011-05-02

KOSICE. Sverige vinner mot Österrike med 3-0, men det här är ett VM-bygge som står på skakiga ben.

Sveriges förstaperiod var den sämsta jag någonsin sett ett svenskt VM-lag spela.

Österrikarna ledde skotten med 11-2 i slutet av perioden, då svenskarna gjorde ett ryck som gav psykologiska 1-0.

Men det var ren tur och Fasth i målet som räddade svenskarna fram till dess.

Ishockey-VM

En seger är alltid en seger, men ska vi se på hur svenskarna spelade så blir betygsättningen enkel.

Det här var underkänt.

Inte många svenska spelare kan få godkänt.

Men målvakten Viktor Fasth är en och förmodligen spelade han till sig platsen som förstemålvakt genom att hålla nollan i VM-debuten.

Och Niklas Persson som gjorde Sveriges två första mål och fick ett slut på mardrömmen.

Kedjan med Persson, Robert Nilsson och Loui Eriksson var den enda som orkade sätta Österrike under tryck.

Resten kan vi glömma.

I första perioden satt jag som en fågelholk i tio minuter och undrade vad det här svenska VM-laget höll på med.

Efter halva perioden var det 8-1 i skott till VM:s kanske sämsta lag på papperet.

Det var frilägen och styrningar i rena lägen framför mål och det var bara Viktor Fasth som höll kvar Tre Kronor i matchen.

Först i slutminuterna vaknade Sverige och lyckades få tryck i österrikarnas zon.

Liten uppryckning

Sveriges 1-0 var också snyggt, då Loui Eriksson hittade Niklas Persson med en diagonalpassning framför mål och Sverige kunde göra förlösande 1-0 med bara 21 sekunder kvar att spela av perioden.

Där hade Pär Mårts matjord i fickorna för det var inte direkt välförtjänt i det läget.

Men svenskarna kunde gå till pausvila med 1-0 i ryggen och ett psykologiskt övertag.

Annars vete sjutton vad som kunnat hända.

Det blev en liten, med betoning på liten, uppryckning i andra perioden och när Niklas Persson styrde in 2-0 efter 5.39 kändes det hela avgjort, även om österrikarna fortsatte vaska fram målchanser.

Sverige snyggade till siffrorna i tredje perioden.

Laget känns otajmat

Magnus Pääjärvi slog in en retur till 3-0 i power play efter 2.34, sedan David Petrasek skjutit från blå.

De tre poängen var viktigast och innebär att hotet om att spela i nedflyttningsserien är borta.

Österrike och Norge gör upp om den platsen.

Men Pär Mårts har mycket att fundera över.

Det här svenska laget känns fortfarande otajmat.

Ungefär som när Magns Pääjärvi och Niklas Grossman krockade med varandra sex minuter in i tredje perioden och Grossman tvingades kliva av.

Ska Sverige slå USA på onsdag krävs en rejäl uppryckning.