Forsbergs kritik mot Tre Kronors spel

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosportplayer.se 

Stundtals utspelade, men Tre Kronor har full poängpott efter en 1–0-seger mot Tyskland.

I studion sågade Peter Forsberg Tre Kronors powerplay.

– Jag tycker inte de ska vara lediga i morgon. Enligt mig borde de träna powerplay, det kan inte vara så jobbigt, säger ”Foppa” i Kanal 5.

Foto: LASSE ALLARD OCH BILDBYRÅN

Sverige hade det tungt mot Tyskland i OS andra match. Trots en tidig ledning så satt segern oväntat hårt åt.

Det svenska ledningsmålet kom redan efter två minuter då Viktor Stålberg, läckert friställd av Patrik Zackrisson, gjorde 1–0.

Tre ramskott

Men kort efter ledningsmålet gick Sverige ner sig markant. Tempot var svagt och det var i stället tyskarna som skapade tryck.

I den andra perioden blev temposkillnaden ännu tydligare. Trots tre chanser i powerplay skapade Tre Kronor nästan inga farliga chanser.

Tyskarna i sin tur skruvade upp farten rejält i sina numerära överlägen och tack vare målramen och Jhonas Enroth var ställningen fortfarande 1–0 efter två perioder.

– Vi gjorde en dålig andraperiod. Tyskarna vann alla dueller och vi åkte och tittade på, vi hängde inte med alls. Vi måste visa lite mer jävlaranamma och inställning, sade Patrik Zackrisson till Kanal 5 i den andra pausen.

Foppa irriterad

Även Peter Forsberg, i Kanal 5:s studio, var kritisk mot den svenska insatsen i periodpausen. Framför allt hade han svårt för Sveriges spel i numerärt överläge.

– Det är mycket som inte fungerar. Uppspelen, vi har inte ens kommit in i deras zon och har ingenting framför mål. Enroth har ju räddat oss, säger ”Foppa” i Kanal 5.

Calle och Foppa är kritiska

Rasmus Dahlin som gjorde OS-debut fick knapert med speltid i fem mot fem, men i det svenska powerplayet ingick han i förstauppställningen.

– Jag tycker att det är konstigt att Rasmus Dahlin får spela så mycket powerplay. Han kan ju inte ha tränat mycket? Han är åttonde back, säger Forsberg som anser att Tre Kronor behöver träna mer PP.

– De har väl ledigt i morgon, va?

Även expertkollegan Calle Johansson är orolig.

– Själva är de ju jättenöjda med sitt powerplay sa de före matchen. Men klart att de borde ha tränat mer powerplay. Framför allt Dahlin.

Fortsatt press

Den tredje perioden då? Redan efter några minuter hade Sverige skapat fler möjligheter än vad de gjorde under den andra perioden. Men det var fortfarande Tyskland som skapade de absolut farligaste chanserna med ytterligare ramträffar.

Expertkommentatorn Håkan Loob hade sin förklaring till varför det var tyskarna som skapade de hetaste chanserna.

– Vi hamnar i hörnen i varje anfall, vi är tveksamma i anfallsspelet. Varje gång tyskarna anfaller är de inne framför mål och bökar, det måste vi också.

Enroth hjälte

Med en och en halv minut kvar tog Tyskland ut målvakten och skapade ytterligare tryck. Tyskarna skapade flera superchanser, men Jhonas Enroth fixade en svensk trepoängare med totalt 28 räddningar.

– Tyskland kunde ha gjort något mål, Enroth gjorde det väldigt bra i målet. Tre kronor började matchen bra, men det är egentligen bara under fem-sex minuter det såg bra ut, säger Foppa.

I Kanal 5-studion efter matchen fick Rikard Grönborg frågor om varför Dick Axelsson var kvar på bänken under stor del av matchen.

– Det var en försiktighetsåtgärd. Han har lite känningar och vi har andra gubbar som kan gå in och göra jobbet, säger förbundskaptenen.

Foppa och Grönborg oense

Grönberg fick även frågor om Sveriges numerära överlägen i studion.

– Vi skapade mer lägen i powerplay mot Norge. I dag var det inte riktigt bra. Vi får gå tillbaka till grunderna med skjuta, styra och skymma. Nu försöker vi med för mycket finlir.

Foppa: Men ni kommer träna powerplay i morgon?

– Vi har tänkt att vara lediga i morgon. Det tar kanske inte så mycket fysiskt, men mentalt är det väldigt jobbigt med det här spelschemat. Vi ska maximera när vi går in i slutspelet.

Men Forsberg tycker inte vilan är nödvändig.

– Jag tycker att de ska träna powerplay i morgon, det kan inte vara så jobbigt, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!