"Absolut dummaste jag kunde göra"

Publicerad 2013-06-06

Rönnberg om att sno "sina" talanger till Frölunda

Roger Rönnberg.

Han bifogade en lista till sportchefen.

Sedan hade Roger Rönnberg en hel laddning unga spelare till sin nya klubb.

Men tränaren förnekar att kontakten med talangerna skulle ha tagits redan under JVM.

– Det hade varit det absolut dummaste jag kunde göra, säger Frölundatränaren till Sportbladet – och lovar att bryta svenska traditioner i Göteborgsklubben.

Det var en av svensk hockeys sämst bevarade hemligheter.

Redan i september förra året läckte nyheten ut att Roger Rönnberg, 41, byter förbundskaptenjobbet i JVM-laget mot klubblagshockey i Frölunda.

I vintras bekräftades den och bara några månader senare hade Göteborgsklubben värvat Emil Djuse, 19, Tom Nilsson, 19, och Alexander Wennberg, 18 – från det JVM-lag Rönnberg nyss tränat.

I kamp med andra klubbar lyckades, förstås, Frölunda sno åt sig talangerna.

– Men helt ärligt, jag pratade inte med spelarna under JVM. Det hade varit det absolut dummaste jag kunde göra, det sämsta sättet att bygga en trovärdighet, säger Rönnberg.

"Nytt kapitel i boken om Frölunda"

Men trots en tydlig förändring i klubben inför nästa säsong – in med unga spelare och ut med äldre etablerade (Fredrik Sjöström och Mikael Johansson) – vill inte Rönnberg sätta titeln "Nya" Frölunda.

– Det här är ingen ny resa, utan ett nytt kapitel som öppnats i boken om Frölunda. Det är många som har missat det, vi ska bygga vidare med det som redan har varit bra.

– Men ålder har faktiskt inte varit en faktor när vi värvat. I stället har vi varit noga med att ta in spelare som vill vidare, som fortfarande har drömmar och inte är färdig med sin resa, säger Rönnberg.

Vad har gått snett i Frölunda de senaste säsongerna?

– Vi har lärt oss att inte leta snabb framgång, genvägar. Att köpa ett helt nytt lag har aldrig visat sig fungera i Frölunda tidigare.

Ska bryta svenska mönster

Även om Rönnberg inte vill kalla det "Nya" Frölunda så blir det ändå en hel del nytt i klubben.

Nu ska svenska mönster brytas. Eller som Rönnberg kallar det:

– Vi ska utmana den svenska kulturen.

Han utvecklar:

– Det finns delar i svensk hockey som sitter fast i gammalt tänk. Bara för att det alltid ha varit på ett visst sätt så behöver det inte vara det bästa sättet.

Något konkret exempel?

– Ledarskapet, sättet du spelar och tränar. Att träna individen har inte varit så starkt i kulturen. Det är en utmaning för svensk hockey att inte bara vara coach utan att vara en bra instruktör också.

Är det vad du tar med dig från förbundskaptensjobbet?

– Ja, jag tar med mig mycket från den internationella hockeyn överlag. Men framför allt ledarskapet, att jobba nära spelare, har format mig. Få en spelares perspektiv i stället för att fastna i en tränares värld, säger Rönnberg.

Sedan utbrister han:

– Det är skönt att hoppa in i elitseriebubblan igen.

Men först väntar ett sommarläger – i Österrike.

– Då ska vi sätta normerna för gruppen och idéer för spelet. Det blir mycket teambuilding.

Följ ämnen i artikeln