KÖLN. Sverige vinner en krampaktig match mot Lettland med 2-0.

Och såg ut som de behövde allt annat än en målvakt till.

Utan hans målvaktsspel hade det här lätt kunnat bli en riktig skräckhistoria.

Ishockey-VM

Nu medger jag att tankarna var någon annanstans där här kvällen, då Henrik Lundqvist var på väg att börja packa VM-väskan hemma i New York och Nicklas Bäckström bara väntade på att några smådetaljer skulle lösa sig innan han kunde hämta trunken i Verizon Center.

Löften om att bättre tider väntar.

Det behövdes en kväll då Tre Kronor gjorde en ny plattmatch långa stunder och faktiskt hade tur som vann med 2-0. Det sista målet kom först med dryga tre minuter kvar, då Elias Lindholm hittade rätt bakom en överspelad Elvis Merzlikins.

Saknar naturliga målskyttar

Även om de vann skotten med 30–19, så syntes det än en gång att det här laget saknar naturliga målskyttar.

Och när svenskarna drog på sig fem raka utvisningar i slutet av andra och början av tredje perioden, var det ytterst nära en lettisk kvittering. Bland annat då de fick spela hela 1.37 i fem mot tre.

Nu vann Sverige och det var huvudsaken. Och det var Joel Lundqvist som de flesta ville prata med i mixade zonen efteråt. Men då handlade mer om framtid än nutid och om första VM-turneringen ihop med brorsan.

Men just nu känns Nicklas Bäckström som en viktigare spelare för det här VM-laget än Henrik Lundqvist. Henke kan ju inte göra mål, utan bara se till att det inte blir några bakåt.

Nej, det som saknas är offensiv kraft och styrka och en magiker som kan få fart på ett power play som sett bedrövligt ut i de två senaste matcherna.

Jag både tror och hoppas att Bäckis är den pusselbiten.

Men svenskarna var inte ensamma om att se nonchalanta och oskärpta ut denna VM-torsdag.

Inte längre ”blåbär”

Det här var blåbärens dag i VM.

Eller de lag vi tidigare kallade blåbär, men som idag växt till något större.

Lag som ofta är lika vältränade och taktiskt kunniga som de bästa, men som fortfarande ligger mil efter i talang.

Men lägg till en storspelande målvakt, en taktik som går hem och en överlägsen motståndarna som går på 70-80 procent, ja, då kan se ut som den här torsdagen i hockey-VM.

Tjeckien hade väldiga problem med Norge, där Färjestads målvakt Lars Haugen höll norrmännen kvar i matchen ända in i förlängningen, då Jan Kovar kunde avgöra med matchens enda mål.

Tjeckerna var naturligtvis överlägsna, vann skotten med 32-10, men den där riktiga skärpan fanns inte.

Många trodde kanske att ryssarna skulle vinna med tvåsiffrigt igen när de mötte Danmark, men det stannade vid 3-0. Unge målvakten George Sörensen, i allsvenska Almtuna i vintras och Södertälje nästa säsong, storspelade. Han hade en svacka under en minut och tio sekunder i slutet av andra perioden, då ryssarna gjorde alla sina tre mål, men det var också allt.

Kanada vände till seger

Det var samma sak med Kanada mot hemmanationen Frankrike i kvällsmatchen i Paris.

Frankrike ledde med 2-1 tills det var 49 sekunder kvar av andra perioden innan kanadensarna vaknade och vände till seger 3–2 med två snabba mål.

Så jag ska inte vara alltför gnällig på svenskarna. De såg ut som resten av de ”givna” topplagen den här omgången.

Men det finns fortfarande massor att jobba på och alla skavanker måste vara åtgärdade innan kvartsfinalerna på torsdag.

Som att få till ett fungerande power play. Det måste bara högprioriterat.

Men det är i slutspelet vi kommer att få se vad de här lagen går för. När det är skarpt läge. Samtidigt förstår jag att många var frustrerade i tv-sofforna den här kvällen.

Just nu känns i alla fall tre lag helt överlägsna ut på papperet.