”Foppa” om Lundqvist: ”Smärtar mig att se”

Av: PeO Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NASHVILLE. En mardröm efter en tung insats i första matchen på en månad – och nu rider självaste Peter Forsberg ut till försvar för sin gamla guldpolare Henrik Lundqvist.

– Jag tycker kanske att Henkes situation kunde varit lite bättre.

Sportbladet slog sig ned med hockeylegendaren i Nashville för att prata NHL, Modos dröm om SHL och lite annat.

Peter Forsberg, 46, är tillbaka i Nashville för första gången sedan han spelade här våren 2007.

Han var en uppskattad gäst på Sportbladet och Watch it Live resa till Nashville, där resenärerna pumpade Forsberg på frågor om allt möjligt under en timme.

– Haha, ja, det dök upp en del kluriga frågor. Den där om vad som är störst att vinna (OS eller Stanley Cup) kan jag fortfarande inte riktigt svara på, säger han.

OS-guldet 2006 – med alla toppspelare från NHL – rankar han dock lite högre än segern och straffdramat i Lillehammer, just för att alla kanonnamn från världens bästa liga var med.

En av hjältarna då var, förstås, målvakten Henrik Lundqvist.

Men nu är situationen helt annorlunda för den gamle OS-hjälten som både blivit av med rollen som förstemålvakt i NY Rangers och det ryktades till och med att han var på väg att trejdas bort för ett par veckor sedan.

”Smärtar mig att se”

”Foppa” har, i sitt jobb med en NHL-agentur, förstås följt händelserna runt Lundqvist.

Och han kan inte undgå att vara lite fundersam mot hur Rangers behandlat spelaren som under så många år varit kung av New York.

– Okej, jag har inte hela bakgrunden, det vill jag säga.

– Men ändå, det smärtar mig att se vilken situation han hamnat i, det måste kännas tufft att sitta på bänken i så många matcher efter allt han gjort för klubben. Situationen kunde varit bättre för honom kan jag tycka.

Lundqvist har fyllt 38 år och har ett år kvar på kontraktet med Rangers. 

När vi pratar om en annan svensk i Rangers skiner dock ”Foppa” upp.

– Mika, alltså…vilken jäkla säsong han gjort. Han har utvecklats ännu mer och leder ju det där laget nu. Det är verkligen kul att se. 

Är det fler svenskar än Mika Zibanejad som du tycker imponerat i vinter?

– Jag gillar (Joel) Eriksson Ek i Minnesota. Orädd och tuff och med en spelstil som tilltalar mig. Samma med Oskar Sundqvist i St. Louis, en riktig ”gnuggare” som alltid gör sitt yttersta och måste vara en dröm att ha i sitt lag. Jesper Fast i Rangers har också tagit kliv.

Peter Forsberg under besöket i Nashville
Foto: PeO Larsson
Peter Forsberg under besöket i Nashville

”Bygger smart för SHL”

”Foppa” bor numera i Schweiz, där hans Nicole bygger upp en verksamhet i skobranschen, men försöker också följa sitt kära Modo under säsongen.

Och han ger klubben i sitt hjärta beröm för hur de förvandlats de senaste åren.

– Det verkar som allt är mycket mer genomtänkt nu än för några år sedan. Det känns som att Modo bygger smart för SHL igen på alla plan i föreningen.

Går Modo upp i vår?

– Jag hoppas det, så klart. Men gör de inte det nu så kan det bli nästa år.

Det där utbrottet mot Leksand i game 7 i kvalet 2016, när Modo tappar 3–1 till 3–3 och du får tokspel på läktaren….då var du inte glad. 

– Det var mitt livs värsta upplevelse på en hockeyläktare. Vi hade ju allt och jag kan fortfarande inte riktigt förstå hur Modo INTE kunde vinna den matchen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!