Islanders vann Game 7 lätt – vidare i slutspelet

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. För första gången på 27 år är New York Islanders klara för konferensfinal i Stanley Cup-slutspelet.

De vann nattens Game 7 mot ett frapperande blek Philadelphia med 4-0.

– Vi förtjänar det, säger backveteranen och oväntade målskytten Andy Greene.

Den blev aldrig särskilt spännande, den direkt avgörande match som avslutade andrarundan i det pågående pandemi-slutspelet i Toronto och Edmonton.

New York Islanders gjorde sin bästa match i serien och Philadelphia Flyers – som tycktes ha tömt allt bränsle de två närmast föregående holmgångarna – sin sämsta och utgången kändes given redan när Long Island-laget gick upp i 2-0-ledning i första perioden.

Mycket riktigt.

Efter ytterligare ett mål i mittakten och ett i tom kasse i tredje vann Anders Lee & co med 4-0 och får nu gå upp i konferensfinal mot Tampa Bay Lightning.

– Jag ska inte ljuga: Vi var riktigt uppeldade inför den här matchen och jag tycker vi spelade riktigt bra. Vi förtjänar att gå vidare, säger backveteranen Andy Greene, som prickade in matchens andra mål.

”Exceptionellt att se Oskar”

Det är första gången sedan 1993 Islanders lyckats ta sig så långt i slutspelet – och i final har de inte varit sedan det tidiga 80-talets dynasti tog slut mot Wayne Gretzkys Edmonton för 36 år sedan.

Oskar Lindblom – som ju just gjort comeback efter den cancersjukdom han drabbades av i vintras – spelade även nattens match och gjorde det så bra att coachen Alain Vigneault gav honom rikligt med istid under en desperat push på slutet med.

Han gjorde intryck även på Islanders-coachen Barry Trotz. Innan han tog frågor på sin presskonferens efter slutsignalen höll han ett litet hyllningstal till Oskars ära.

– Det har varit exceptionellt och inspirerande att se Oskar Lindblom göra comeback efter allt han gått igenom. Jag applåderar också Flyers för hur de hjälpt och givit honom stöd, hette det.

Flyers har dock spelat färdigt och får nu lämna bubblan och åka hem till Philadelphia. 

Foto: Frank Gunn / TT
Foto: Frank Gunn / TT
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!