Danmark reste sig – efter jättetavla

Publicerad 2019-05-11

Kan vi utse hockey-VM:s mest spektakulära mål redan nu?

Fransmannen Olivier Dame-Malka testade lyckan från egen planhalva – och överlistade Sebastian Dahm i det danska målet.

– Helt klart en jättetavla, säger experten Jonas Andersson i SVT.

Den danske målvakten Sebastian Dahm har nog lätt att hålla sig för skratt efter dagens VM-premiär mot Frankrike.

Fransmännen tog ledningen i den första perioden, men efter två snabba mål i slutet av densamma var Danmark tillbaka i ledning.

Därefter startade det danska raset, och 2–2-målet var en riktig bjudning.

”En jättetavla”

Olivier Dame-Malka skrinnade över egen blålinje och bestämde sig för att avlossa bössan – och det låga skottet letade sig in mellan målvakten Sebastian Dahms benskydd ända från egen planhalva.

– Jag vet inte vad man ska säga. Han var nog inte beredd på att det skulle komma ett skott där, olyckligt för Danmark och olyckligt för Dahm, konstaterade experten Staffan Kronvall i SVT.

Expertkollegan Jonas Andersson håller med.

– Helt klart en jättetavla, säger han.

Kort därefter fick Ottawa-forwarden Mikkel Bödker chansen att replikera på straff.

Han lyckades dock inte överlista den franske målvakten. Istället kunde svenskbekantingen Damien Fleury, med ett flertal säsonger i SHL och hockeyallsvenskan bakom sig, näta efter att Dahm släppt en billig retur.

Tvingade fram straffar

Dryga minuten senare kom även 4–2 för Frankrike, men danskarna skulle komma tillbaka.

Washingtons Lars Eller reducerade, Skellefteås Jesper Jensen kvitterade och matchen var utjämnad, 4–4 och förlängning samt straffar krävdes för att nå ett avgörande.

Där var Danmark starkast och matchen slutade 5–4.