Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-03

Mikael Johansson.

SALZBURG. Sverige har minst ett lag i med i semifinalerna av European Trophy.

Färjestad besegrade finska Kärpät med 4–1

Mikael Johansson var den stora segerorganisatören med assist till de tre första målen.

Färjestad inledde kvartsfinalen i Salzburg bäst, men det var Kärpät som kunde ta ledningen efter en snabb kontring.

Förre Modospelaren Kristian Kuusela kunde sätta pucken bakom Christopher Nihlstorp.

Kvitteringen kom i power play efter åtta minuter då Christan Berglund elegant lirkade in pucken.

Utvisningar präglade en ganska snäll match. Domarna tog ut för det mesta och bara på de två första perioderna hade lagen drabbats av 13 tvåminutersutvisningar.

Johansson bakom tre mål

Färjestad hade bästa ordning på spel i numerärt överläge och kunde göra både 2–1 och 3–1 i power play.

Vid samtliga tre Färjestadsmål stod spelskicklige Mikael Johansson för förarbetet.

I tredje perioden fick Kärpät chansen i både fem mot fyra och fem mot tre, men uppoffrande försvarsspel och en storspelande Nihlstorp såg till att Färjestad kunde hålla rent.

I stället punkterade Anders Bastiansen matchen genom att göra 4–1 med tre minuter kvar.

Senare i kväll avgörs om det blir en helsvensk semifinal i European Trophy. Då möter HV 71 hemmalaget EC Red Bull Salzburg.