NHL

Häftiga storyn som kan få Lundqvist att byta Broadway mot The Strip

Av: 

Mattias Karlsson

HOCKEY

Fredag den 9 oktober är Henrik Lundqvist för första gången ute på den fria marknaden.

Det finns fem NHL-klubbar som är mest aktuella för den 38-årige målvaktslegendaren.

Vegas Golden Knights skulle kunna bli en känslosam återförening och avslutning, i Nevadaöknen skulle historien kunna knytas ihop.

Nummer 30 köptes ut den 30 september av New York Rangers, efter 15 år avslutade klubben sjuårskontraktet ett år i förväg.

De flesta experter och källor i Nordamerika tror att Henrik Lundqvist fortsätter att spela i NHL, för att senare bli en del av New York Rangers sportsliga ledning.

Tvillingbrodern Joel Lundqvist gick i söndags ut och stängde dörren för en återkomst och återförening i Frölunda i SHL.

Många lediga keepers

Det handlar mycket om att det dyker upp rätt erbjudande. Det ska vara en klubb som kan utmana om Stanley Cup, det ska vara en stad som lockar honom och det ska fungera med familjen.

Vi befinner oss också i coronapandemin där det ännu inte är klart när, hur och om nästa NHL-säsong ska spelas.

När mycket talar för att det blir ett komprimerat och intensivt spelschema så tror många att det behövs två toppmålvakter som kan dela på ansvaret i kassen.

Samtidigt finns det ovanligt många stjärnmålvakter på marknaden, bland annat har ännu inte Jacob Markström och Robin Lehner skrivit nya kontrakt med Vancouver Canucks respektive Vegas Golden Knights.

”Tunga bonusar”

Det var Larry Brooks på New York Post som dagen innan avslöjade att New York Rangers skulle köpa ut Henrik Lundqvist under onsdagen.

NHL-journalisten bor vid träningsanläggningen i Tarrytown och det var han som döpte honom till King Henrik efter 5–1-segern mot Atlanta Trashers den 16 oktober 2005.

”Det är möjligt att Henrik Lundqvist, som kan skriva ett ettårskontrakt, ett över 35 år-kontrakt, med låg grundlön och tunga bonusar, inte kommer att hitta en klubb som matchar en fortsättning på karriären. I så fall kommer ’Kungen’ troligen att sluta i stället för att kämpa vidare i ett lag som inte utmanar om Stanley Cup-titeln bara för att spela något mer år”, skriver Larry Brooks.

Enligt honom finns det fem klubbar som känns mest aktuella i nuläget:

St. Louis Blues

Förra säsongens Stanley Cup-mästare har skickat andremålvakten Jack Allen till Montreal Canadiens. Kvar är Jordan Binnington med 25-årige Ville Husso utan någon NHL-rutin. Klubben och general managern Doug Armstrong gjorde något liknande 2014 när de skrev kontrakt med New Jersey Devils-legendaren Martin Brodeur som free agent. St. Louis i Missouri är relativt nära familjen i New York, men har rankats som en av USA:s allra farligaste städer.

Vegas Golden Knights

Kanske det mest fängslande och spännande alternativet. Stjärnan Marc-André Fleury kan vara på väg bort, men Robin Lehner har antagits skrivit nytt kontrakt. Helt klart skulle ett byte från Broadway till The Strip med publiktrycket passa Henrik Lundqvists stjärnstatus. Det allra häftigaste är ändå att pappa Michael Lehner varit Henrik Lundqvists målvaktstränare fem säsonger i Frölunda, Robin Lehner har tränat med Henrik Lundqvist sedan han var en knatte och är en nära vän. Nu skulle idolen och förebilden Henrik Lundqvist kunna bli mentor för Robin Lehner i en gemensam jakt på Stanley Cup för göteborgarna.

Carolina Hurricanes

Petr Mrazek och James Reimer håller inte Stanley Cup-nivå enligt Larry Brooks. Henrik Lundqvist har genom åren dominerat mot Carolina Hurricanes, men överglänste inte motståndarmålvakterna när lagen möttes i årets slutspel. Klubben gick ut och hyllade svensken direkt på sociala medier efter New York Rangers hade gått ut med det officiella beskedet. Frågan är hur mycket Raleigh och hockeykulturen i North Carolina lockar.

Edmonton Oilers

Larry Brooks förtydligar och upprepar problemet med den erkänt tråkiga staden och det geografiska läget i Alberta. Samtidigt påtalar han lagets historia med Wayne Gretzky och Mark Messier, och nu möjligheten att spela bakom Connor McDavid och Leon Draisaitl. Det ser ut att kunna bli en lucka i klubben när Mike Smith försvinner och Mikko Koskinen varit väldigt ojämn.

Vancouver Canucks

Möjligheten finns fortfarande att Jacob Markström försvinner som free agent, då blir 24-årige Thatcher Demko kvar och då behövs någon bredvid som har rutin och kan ta ansvar. Thatcher Demko spelade de tre sista matcherna i 4–3-förlusten mot Vegas Golden Knights i slutspelet, Jacob Markström är allra hetaste målvakten på marknaden och blir dyr. British Columbia vid Stilla Havet ligger däremot inte direkt nära Manhattan vid Hudsonfloden.

Bor kvar på Manhattan

Henrik Lundqvist, frun Therese och döttrarna Charlise och Juli har en lägenhet i Tribeca på Manhattan, där de förväntas bli kvar. De har också en lägenhet i Göteborg och en villa vid havet i Onsala när de besöker i Sverige.

I New York Rangers blev det elva slutspel, tre semifinaler och en Stanley Cup-final.

Nummer 30 förväntas bli pensionerad och hissad i taket på Madison Square Garden.

Enligt de officiella siffrorna har han tjänat 891 miljoner kronor under 15 år i New York Rangers.

Kvar i klubben på Broadway blir de båda 24-åriga ryska målvakterna Igor Sjestiorkin och Alexander Georgiev.

Var tror du Henke hamnar om han fortsätter?

Så tyckte Sportbladets läsare!

ANNONS EXTERN LÄNK

13 rätt - 34 gånger i år! Missa inte att skaffa andel i Sportbladets system på Stryktipset

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Bjurman: En epok är slut – men Lundqvist är evig i New York

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Henrik Lundqvist

New York Rangers

Ishockey