Bedards succémål chockar Gretzky: ”Hade inte kunnat göra så där”

Publicerad 2023-12-24

NEW YORK. NHL-fansen fick två spektakulära Zorro-mål i julklapp av ligans unga genier, kan vi berätta i julnattens långa svep.

Connor Bedard.

NATTENS ZORRO-MÅL 1

Connor Bedard, den omsusade draftettan från i somras, inledde showen.

03.49 in i Chicagos bortamatch mot St Louis fick han tag i en puck bakom hemmalagets kasse, fipplade upp den på backhandsidan av klubbladet och lyften in den över axeln på Jordan Binnington.

– Jag skulle inte kunnat göra så där. Det ingick inte i min repertoar, sa till och med en häpen Wayne Gretzky i en tv-intervju efteråt.

Blues fick dock sin hämnd. De låg under med 5-2 knappa åtta minuter in i tredje perioden, men iscensatte en dramatisk vändning, gjorde fem raka mål och vann sålunda med 7-5.

Trevor Zegras.

NATTENS ZORRO-MÅL 2

När den fyra år yngre Bedard lyste upp julnatten med dylik grannlåt ville 22-årige Trevor Zegras tydligen inte vara sämre.

Fjorton minuter in i tredje perioden i Anaheims julsoaré mot Seattle gjorde han ett exakt likadant mål – fast i motsatt riktning.

– Jag fick en blackout i några sekunder och plötsligt var pucken bara inne, säger han om NHL-karriärens tredje zorro-mål.

Inte heller Zegras fick dock någon seger med sig in i jullovet, Kraken vann matchen med 3-2.

NATTENS LILL-NYLLET-NOTERING

William Nylander är på väg att tvinna ihop en lika lång poängsvit som den som kulminerade i Stockholm i november.

När Maple Leafs i natt studsade tillbaka efter torsdagens förnedring mot Buffalo och slog Columbus med 4-1 stod han för tre poäng: Ett mål, i numerärt underläge i tredje perioden, samt två assist.

Det betyder att han nu ånyo gjort avtryck i protokollet i elva matcher på raken – inklusive samtliga i december månad.

– Jag är framförallt nöjd med att vi fick till en sån här bra replik efter förra matchen, det var mycket bra, säger han.

Auston Matthews utökade sin ledning i skytteligan med två nya fullträffar. Sammanlagt står han nu på 28 – fyra fler än tvåan Brock Boeser.

Nathan MacKinnon.

NATTENS TANGERADE NYLLET-NOTERING

Nathan MacKinnon nöjde sig med en framspelning i Colorados 4-1-seger mot Arizona, men det räckte ju för att han skulle förlänga sin finfina poängsvit.

Den är nu 18 matcher lång och det betyder att han tangerat William Nylanders säsongsbästa från tidigare i höstas.

Lagets ende (oskadade) svensk, Fredrik Olofsson, var dock strået vassare just denna kväll - han bidrog med både mål och assist.

Victor Hedman.

NATTENS ÅNGERMANLÄNDSKE STRAFFHJÄLTE

Victor Hedman har många strängar på sina lyra, men straffar brukar han inte slå så många – eller sätta.

Det var dock backbjässen från Ö-vik som avgjorde straffturneringen när Tampa gned till sig en 2-1-seger borta mot Washington.

– Det var en tajt match mellan två lag på nära avstånd i tabellen och vi är väldigt glada att vi fick med oss två poäng och nu kan åka hem till Florida och fira jul med våra familjer, säger ”Vigge”.

Som också hade assist på Bolts enda spelmål och de facto producerat sex sådana på de senaste fyra matcherna.

NATTENS ÄNTLIGEN

Rickard Rakell har haft ett ruggigt oflyt och inte gjort ett enda mål på hela säsongen, men i Pittsburghs gästspel i Ottawa i natt lyckades han äntligen spräcka sin nolla.

Under en två-mot-en-kontring fick han en perfekt passning av Sidney Crosby och kunde snärta in pucken.

– Det känns bra, förhoppningsvis lyfter en tyngd från axlarna så jag kan hjälpa laget lite mer i fortsättningen, säger den 30-årige stockholmaren.

Som dock inte fick fira någon seger. Senators var fast beslutna att vinna första matchen under nya coachparet Jaques Martin och Daniel Alfredsson – och i förlängningen såg Tim Stützle också till att det blev så, genom att pricka in 5-4.

– I åtminstone två perioder spelade vi som vi vill spela, säger Martin.

Erik Brännström gjorde en stormatch och bidrog såväl med mål, under en kontring, samt assist – och i kassen såg Anton Forsberg till att stoppa 30 skott.

NATTENS BJÖRNFÄLLA

Boston Bruins åkte på fjärde raka förlusten i natt, borta mot Minnesota med 3-2 – och det är första gången sedan december 2019 något sådant hänt.

– Vi anstränger oss inte tillräckligt hårt, muttrar lagkaptenen Brad Marchand.

Joel Eriksson Ek, som alltid en av Wilds ledargestalter, gjorde sitt femtonde mål för säsongen – och registrerades tillika för en assist.

NATTENS SCHWEIZARE I NEWARK

De har gott om schweiziska profiler i New Jersey, men i natt ville Timo Meier visa att han är den största rödvita stjärnan.

Han gjorde två mål och ledde Devils till 3-2-seger mot Detroit i The Rock.

– Vi var lite smartare än vi varit på ett tag, lyder hans förklaring.

Jesper Bratt assisterade till ett mål inprickat av Tyler Toffoli.

Noterbart i övrigt är att Simon Edvinsson begick sin säsongsdebut för Wings.

Quinton Byfield

NATTENS UNGE KINGS-KUNG

21-årige Quinton Byfield var dan-före-dan-mannen i Los Angeles. Han gjorde två mål när Kings slog Calgary med 5-3.

Rasmus Andersson gjorde å sin sida ett mål för Flames, på assist från Mikael Backlund, medan Adrian Kempe hade en assist för Kings.

NATTENS SVENSKAR

•William Nylander, Toronto Maple Leafs – Gasade med ett mål och två assist ifrån i toppen av blågula poängligan

•Mika Zibanejad, NY Rangers – Räddade julfesten i New York med mål och iskall framspelning på övertid.

•Erik Brännström, Ottawa Senators – Hjälpte nya coacherna i Ottawa till första segern med mål och assist.

•Joel Eriksson Ek, Minnesota Wild – Som vanligt en av de stora segerorganisatörerna i St Paul.

•Fredrik Olofsson, Colorado Avalanche – Bättre ”stats” än Nathan MacKinnon i en segermatch för Colorado

•Sebastian Aho, NY Islanders – Svensken var den av de två Sebastian Aho som fick jubla mest i Raleigh.

•Nils Åman, Vancouver Canucks - Målskytt för serieledarna igen.

•Anton Forsberg, Ottawa Senators – 30 fina räddningar mot Penguins.

•Victor Hedman, Tampa Bay Lightning – Kan nu trycka ”straffhjälte” på visitkortet också.