Dansk fräckis fixade festen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-04-02

Nielsen avgjorde från minimal vinkel: Jag har gjort det förr

Vilken fräckis, Jens.

Efter halva matchen mot AIK drog Jens Nielsen till med ett matchavgörande konstmål och tog Leksand ett rejält kliv mot elitserien.

Dansk dynamit som fick 10 000 leksandsfans att explodera i Globen.

I och med segern borta mot AIK tog Leksand ett stort steg mot elitserien. Stor matchhjälte inför 10 000 fans blev dansken Jens Nielsen.

Leksands Jens Nielsen var inte ens säker på att han skulle kunna spela matchen mot AIK.

– Nej, min fru har gått långt över tiden med vårt andra barn och det kan komma när som helst, säger Jens.

– Så vår sportchef ”Masken” Carlsson satt med mobiltelefonen på och hade jour om min fru skulle ringa. Då hade jag varit tvungen att sticka direkt, säger Nielsen.

Jens hade en bil startförberedd för att kunna köra hem till Leksand om hans fru Gunilla ringde, även mitt under matchen.

– Ja, med tanke på hur snabbt vårt första barn William kom ut, så visste jag att jag var tvungen att sticka direkt.

Ställningskrig i en och en halv period

Nu blev det inte så – och det avgjorde förmodligen matchen.

För efter ett stökigt och bökigt ställningskrig i en och en halv period, var det danske artisten Jens Nielsen som bröt mönstret och spräckte nollan med ett riktigt konstmål.

Leksand spelade power play drygt nio minuter in i andra perioden, då Jens hade pucken nästan parallellt med AIK:s mållinje.

”Jag blev inte direkt överraskad”

Han fäste blicken i kedjekompisen Mikael Karlberg i backpositiion, då han plötsligt slängde i väg pucken rakt upp i AIK-kassen, ur minimal vinkel och in i den lilla lucka som AIK-målvakten Nicklas Bäckström lämnat vid sitt vänstra kryss.

– Jag såg att han stod lite långt ut och inte täckte stolpen, säger Jens.

– Det blir lätt så då du har mycket folk framför dig som målvakt. Och jag blev inte direkt överraskad då pucken gick in. Jag har gjort samma sak förr, säger han.

32-årige danske Nielsen kom till Sverige redan som sexton-årigt underbarn.

Förutom en säsong i Västerås och två i Rögle, har han spelat för Leksand hela tiden.

I vinter är han lagets bäste

poängplockare med totalt 72 poäng i allsvenskan, superallsvenskan och kvalserien fördelat på 26 mål och 46 passningar.

Hela Leksand hoppas på barn – snabbt

Han är en enda poäng före radarkompisen Mikael Karlberg.

Samme Karlberg som Nielsen spelade fram till 2–0 i tredje perioden, även det i power play.

Nu hoppas alla leksingar att Jens Nielsens och hustrun Gunillas barn kommer de närmaste dagarna. Jens har redan missat en bortamatch i kvalserien, premiären mot Boden, då Leksand överraskande tappade en poäng.

– Jag vill inte vara så långt bort att jag inte hinner hem, säger Jens.

På fredag möter Leksand Timrå borta och har inte barnet kommit till dess, måste Jens Nielsen stanna hemma.