”Världens bästa” på plats i Sverige

Pekas ut som den största stjärnan – i kväll gör Jennifer Wakefield debut för Brynäs

Av: Hans Abrahamsson

Publicerad:
Jennifer Wakefield
Jennifer Wakefield

GÄVLE. Hon har pekats ut som världens bästa hockeyspelare på damsidan. I kväll debuterar Jennifer Wakefield, 29, för Brynäs.

Hon bildar direkt en ny superkedja tillsammans med bland andra Erika Grahm.

– Jag ser verkligen fram mot att ha Erika bredvid mig, säger den kanadensiska världsstjärnan.

Det har varit snabba ryck för stjärnspäckade SDHL:s kanske allra största namn, Jennifer Wakefield. I går klockan 17 landade hon i Sverige efter en lång flygning, som inleddes i Dawson Creek och via mellanlandningar i Calgary och London tog henne till Arlanda.

I dag på förmiddagen var hon på is med nya lagkamraterna i Brynäs inför mötet med Modo och redan i kväll gör hon sin första SDHL-match med Brynäs. 

– Jag ser verkligen fram mot att tillhöra Brynäs, det har varit ett enkelt lag att komma in i. Vi har givetvis en hel del jobb framför oss på isen, det är ju ett till stora delar ett nytt lag, men det ska bli kul. Intressant också att se var vi står nu när vi ställs mot Modo som rankas som ett topplag i serien, säger Wakefield.

Hon ser oförskämt pigg ut med tanke på den långa resan och den nio timmar stora tidsskillnaden. 

– Det var bra att få ett pass på is nu på förmiddagen och sedan får jag hem och vila några timmar för att vara redo i kväll.

Spelade med Brynäs i Trollhättan

Ingen risk att du somnar i båset i kväll med tanke på tidsskillnaden?

– Nej, Erika får knuffa till mig på bänken om hon ser att jag nickar till, säger Wakefield.

Erika, ja. Det är alltså Brynäs andra prestigevärvning, landslagsforwarden Erika Grahm. Och redan i deras första match placeras de två tillsammans i Brynäs förstakedja. Tredje länk är ett tredje nyförvärv, kanadensiskan Cassandra Vilgrain. Om inte den bästa, så åtminstone en av SDHL:s absolut bästa kedjor. Åtminstone på pappret.

– Jag ser verkligen fram mot att spela i Erika. Vi spelade lite tillsammans i träningsturneringen i Trollhättan (dit Wakefield flög in och spelade ett par matcher). Hon är en fantastisk spelare: har ett väldigt bra skott, kan göra mål och även spela fysiskt. Jag ser verkligen fram mot att ha henne bredvid mig, säger Wakefield. 

Erika Grahm

Det var något av SDHL:s värvningsbomb när Brynäs gick ut med värvningen av Jennifer Wakefield. Ett Brynäs som bara någon månad tidigare mer eller mindre legat i ruiner. Klubben hade tappat landslagstrion Sara Grahn, Anna Borgqvist och Erica Udén Johansson och hade knappt någon spelare alls i truppen.  

Sverige och SDHL är inte något nytt för kanadensiskan. Brynäs blir hennes tredje SDHL-klubb, Wakefield har tidigare vunnit guld med både Linköping och Luleå. 

Hon kom till Luleå efter OS i Sotji 2014 och sedan dess har den högerfattad forwarden återvänt till Sverige varje säsong.

– Jag fortsätter att komma tillbaka år efter år och det betyder ju att jag verkligen tycker om ligan och landet, sedan gillar jag mindre städer. Jag är verkligen ingen storstadsmänniska. Geografiskt är nog Gävle det närmaste jag kommer Stockholm, säger hon med ett skratt. 

Dubbla SM-guld har hon med Linköping respektive Luleå. Lägg därtill både OS- och VM-guld med Kanada och ni förstår att det handlar om en spelare på absolut högsta. Något som förstärks av att Wakefield snittat runt två poäng per match i SDHL.

Spelat med herrlag flera gånger

Men påståendet att hon skulle vara världens bästa spelare slår hon bara ifrån sig:

– Jag är definitivt inte världens bästa spelare. Det finns en hel hög med spelare som är bättre än jag, både här och i Nordamerika. Skulle jag sätta ihop en lista på alla som är bättre skulle det ta för lång tid. 

Under sin tid i Sverige har Wakefield vid tre tillfällen kombinerat spel i SDHL med att testa på spel med olika herrlag. Som högst med division 2-laget Borås. Men något herrspel är inte aktuellt den här säsongen:

– Nej, det kommer inte att ske. Det var kul när jag gjorde det, men det är skönt att bara tillhöra ett lag och fokusera där. Det var lite splittrat när jag var både i Borås och Linköping även om det var utvecklande. 

Nu är det i stället bara Brynäs som gäller och den resa som klubben har inlett:

– Förhoppningsvis är vi med och slåss om topplaceringarna redan i år, men det är samtidigt en process och vi har precis inlett den, säger Jennifer Wakefield. 

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE