Publicerad 2015-03-22

Karlsson upp i delad ledning i backarnas poängliga

Kyle Turris och Erik Karlsson jublar efter avgörandet.

NEW YORK. Streckdramat i östra NHL-konferensen håller på att bli alldeles infernaliskt.

Ottawa Senators tog i natt sjätte raka segern hemma mot Toronto – och eftersom Boston samtidigt fick stryk på straffar borta mot Florida är de nu en enda poäng från playoff.

– Vi ville mest ikväll och därför vann vi, säger målskytten Erik Karlsson efter 5-3-segern.

Ja, Buster-storyn om Ottawa Senators – de som så sent som i januari hade fjorton poäng upp till strecket och nu står på själva tröskeln till playoff – bara fortsätter.

I nattens hemmamatch mot  Toronto spelade de tidvis medioker hockey – och fick sig i andra perioden en grundlig utskällning av coachen Dave Cameron – men hittade, som det brukar heta, ett sätt att vinna ändå.

– Bortsett från andra perioden tycker jag ändå vi var bättre laget. Vi ville mer och därför vann vi, säger Erik Karlsson till nhl.com.

Assisterade till avgörandet

Framförallt såg det ut som att kapten Karlsson själv ville mycket. Han stod för eminent framspelning vid Kyle Turris matchavgörande 4-3-mål i slutet av mittperioden – och dessförinnan hade han mycket karaktäristiskt satt på raketmotorn och hängt med upp i ett anfall och dunkat in sitt nittonde mål för säsongen.

Därmed delar han förstaplatsen i backarnas målliga med Oliver Ekman-Larsson – och tangerar samtidigt sin egen notering från Norris Trophy-säsongen 2011-2012.

Med nattens seger kryper Sens alltså ett snäpp närmare den åttonde och sista slutspelsplatsen i öst.

Svenskar tröstmålade

Boston Bruins, som ännu så länge biter sig fast på rätt sida strecket, tog visserligen poäng mot Florida men förlorade sedan på straffar och har nu bara en enda poängs marginal ner till divisionskonkurrenten från kanadensiska huvudstaden.

Och dessutom en match mer spelad...

– Men vi är fortfarande utanför slutspelet och har inte åstadkommit något ännu, understryker coach Cameron.

För Toronto är allt hopp sedan länge förlorat, men de svarade för en förhållandevis anständig insats i Canadien Tire Centre och skojigt nog gjorde både Joakim Lindström och Tim Erixon sina första mål som Leafs-spelare.

Konstmål av Fast

Jesper Fast prickade in ett fint mål när New York Rangers gästade Carolina Hurricanes i natt.

Han trampade sig i mitten av andra perioden helt fri, fick en fin passning av Kevin Hayes och svepte med en elegant snurr-rörelse in NHL-karriärens fjärde fullträff.

– Jag vet att jag är en spelare för tredje- eller fjärdekedjan och koncentrerar mig på att göra mitt jobb där. Men naturligtvis ska även jag hjälpa till med produktionen ibland, säger ”Quickie” till nhl.com.

Matchen – i vilken också Elias Lindholm nätade, på assist från Victor Rask – stod 2-2 vid full tid.

Sedan avgjorde Mats Zuccarello med en sedvanligt fräck straff.

Montreal-keepern Carey Price kan börja bereda plats för Vezina Trophy hemma i hyllan nu.

Han höll andra rakan nollan när San Jose gästade Bell Centre i natt – och den nionde för säsongen.

– Det finns inte så mycket att säga. Carey var Carey. Så enkelt är det, säger coachen Michel Therrien till nhl.com efter 1-0-segern.