Erik Karlsson fullbordade NHL-karriärens första hattrick i natt – och bidrog även med en assist.

Snöpligt nog förlorade San Jose ändå på straffar mot Anaheim.

– Det är trevligt att puckarna går in, men vi måste börja vinna, säger den småländska stjärnan.

Det har senaste veckorna febrats alltmer intensivt i Nordamerika om att Erik Karlsson tycks vara på väg mot samma slags gudomliga form som i slutspelet 2017 – och efter nattens uppvisning i Sharktank, där San Jose tog emot Anaheim, får det väl ses som bekräftat.

Den småländske backen inledde med två mål redan i första perioden – inom loppet av 23 sekunder. Sedan fullbordade han ett hattrick genom att kvittera till 5-5 med drygt två minuter kvar av tredje perioden, varmed hemmalaget säkrade åtminstone en poäng.

PLUS: Bjurman rankar: NHL:s bästa och värsta arenor

Erik Karlsson visar superform i NHL-upptakten

Även assist från Erik Karlsson

Däremellan hann artisten från Landsbro assistera till ett mål inprickat av Timo Meier också – och det betyder att han nu åter toppar backarnas poängliga på 15 poäng, före landsmännen Rasmus Dahlin (12) och Hampus Lindholm (11).

Men det blev ändå inget firande, för till slut vann gästerna från södra Kalifornien på straffar.

– Puckarna gick in, det är trevligt. Det var överhuvudtaget kul för laget att vi fick göra fem mål, säger Erik.

– Men tyvärr släppte vi in fem också. Vi måste börja vinna. Vi är där vi är i tabellen av en anledning.

John Klingberg, Jakob Silfverberg och Isac Lundeström hade alla assist för Ducks.

Silfverberg råkade också göra ett dråpligt självmål i slutet av andra perioden. Han skulle slå undan Timo Meiers klubba och fösa bort pucken, men snärtade olyckligt in den bakom egne målisen Anthony Stolarz istället.

PLUS: RANKAR: Här är de 50 bästa spelarna i NHL

– Vilket skott, men åt fel håll, säger den amerikanska kommentatorn i tv-sändningen.

Lite jobbigt för Silfverberg, men i och med att Ducks till slut vann gjorde det antagligen inte så mycket.

Det började lyckat för hårt ansatta Nashville i den svåra bortamatchen mot Edmonton. Redan efter 34 sekunder smällde Mattias Ekholm in 1-0, nämligen.

Men nä. Oliers vände snabbt och vann till slut med 7-4.

– Vi gav Connor McDavid och Leon Draisaitl lite för mycket utrymme. Man kan inte göra det enkelt för någon i den här ligan, men speciellt inte de två, säger Filip Forsberg, som snyggade till siffrorna med ett mål och två assist.

Nej, då blir det som i natt. Draisaitl stod för ett mål och fyra assist – och Connor McDavid för två mål och två assist.

Seattle Kraken stod för nattens stora skräll. De låg, helt förväntat, under med 4-2 borta mot Calgary åtta minuter in i tredje perioden – men lyckades med tre raka mål i slutet vända och vinna.

– Det var helt fantastiskt, säger rookien Matty Berniers, som satte matchavgörande målet med sju och en halv minut kvar.

Andre Burakovsky och Alex Wennberg bidrog med varsin framspelning  – och Elias Lindholm hade två assist för hemmalaget.

Marcus Johansson gjorde tredje målet för säsongen när Washington tog emot Vegas – men det räckte inte riktigt. Riddarna från Nevada vann med 3-2 efter sudden death-mål av Shea Theodore.

– Vi har tunga pjäser skadade och det hämmar oss, men det är ingen ursäkt, säger ”Mojo”.

William Karlsson assisterade till ett Vegas-mål.

Victor Hedman missade Tampas hemmamatch mot Ottawa i natt, på grund av skada i övre delen av kroppen, men ex-mästarna lyckades ändå slå Ottawa med 4-3.

Matchens mest omtalade sekvens var det mål gästernas Mathieu Joseph – tidigare i Tampa – gjorde i spel tre mot fem i andra perioden.

PLUS: Tio spelare som kan lämna NHL för SHL

LA Kings var lite sega efter sin match mot St. Louis igår och fick stryk med 5-2 av Dallas i natt.

Carl Grundström och Viktor Arvidsson kunde trösta mig med varsin assist.

Minnesota Wild har till sist kommit igång efter sin mer än lovligt svajiga start.

I natt slog de överraskningslaget Montreal med 4-1 hemma i St. Paul. Joel Eriksson Ek stod för två assist.

Ett annat lag som repat sig efter en mindre lyckad start är New York Islanders. De tog i natt fjärde raka segern genom att slå Blackhawks med 3-1 i Chicago.

Tredje gången gillt. I natt lyckades Arizona Coyotes äntligen vinna en match i nya, underdimensionerade hemmahallen Mullett Arena – och det var självaste Florida Panthers de klappade till med 3-1.

Svenske backen Patrik Nemeth assisterade till tredje målet.

Köp dina hockeytröjor i Sportbladet Shop här!