Tre Kronor nära superkollaps

Publicerad 2015-04-24

Osannolik matchutveckling när Sverige vann

Tre Kronor ledde med 5–0 (!) innan Ryssland hämtade sig. Matchen slutade med 5–4 till Sverige.

Sverige ledde med 5-0 i den andra perioden.

Ryssland svarade med att göra fyra raka mål på 20 minuter.

– Det är klart att det är kul att spela när man möter ett sådant här försvar, säger SVT:s expert Mikael Renberg efter Tre Kronors vinst med 5-4.

Carolina Hurricanes Elias Lindholm gjorde mål direkt i debuten.

Tre Kronor-lirarnas nakenchock

Om en vecka böjar Hockey-VM i Tjeckien och Sverige förbereder sig sig just nu för fullt med Euro Hockey Tour.

Förra veckan blev det en vinst och en förslust mot Tjeckien. Ikväll ställdes man mot Ryssland i Moskva.

Elias Lindholm gjorde debut i Tre Kronor och det tog inte mer än 85 sekunder innan 20-åringen också gjort sitt första mål.

”Tuffare att möta Norge”

Oscar Klefbom drog iväg ett till synes löst skott från blå i magen på den ryska målvakten Anton Khubodin. Men Khubodin, som inte hade en av sina bästa kvällar, tappade pucken och Lindholm kunde enkelt sätta dit 1-0 framför mål.

Efter 08:44 fick Nicklas Danielsson stå helt omarkerad framför mål och raka in tvåan. Oliver Ekman-Larsson och André Petersson fyllde på med varsitt backskott och Sverige ledde med 4-0 innan periodpausen inför en knäpptyst publik i Mytischi Arena.

– Det är tuffare att möta Norge i en landskamp. Sverige gör det bra men det är ett försvarsspel som inte finns. Det är helt obefintligt försvarsspel från Ryssland, säger experten Mikael Renberg i SVT:s sändning.

– Fortsätter det såhär kan det sluta som när Sovjet möte Sverige på 80-talet. Siffrorna är i underkant, sa kommentatorn Chris Härenstam efter den första perioden.

Andersén skadad

I den andra perioden var det ett helt nytt Ryssland som klev ut på isen. Laget radade upp chanser men Tre Kronors målvakt Jhonas Enroth spelade stabilt.

När Sverige sedan fick chansen i ett två-mot-en-läge var Anton Lander pricksäker och satte dit 5-0 i krysset.

Om matchen inte kändes klar innan gjorde den definitivt det då.

Men det var den inte.

Ryssland fortsatte att rada upp chanser och man lyckades reducera två gånger om innan periodvilan.

Sverige råkade även ut för en skada när Niclas Andersén fick ont i axeln efter en tackling mot sargen. Han blev liggande på isen under en kort stund men tog sig av den samma av egen maskin, men 26-åringen kunde inte spela mer under matchen.

”Är det här samma lag?”

I den tredje perioden var det ombytta roller mot den första mellan lagen. Sverige hängde inte alls med när Ryssland trummade på och efter mindre än sex minuter var Ryssland bara ett mål ifrån Tre Kronor.

Pär Mårts begärde då timeout men lyckades inte förändra matchbilden.

Bara sekunder efter timeouten prickade Ryssland ribban och kort därefter fick laget chansen i fem mot tre i över en och en halv minut.

Sverige lyckades reda ut det och med nöd och näppe få hålla undan matchen ut – trots två frilägen och mängder av tid i Sveriges zon.

– Är det här samma lag vi har sett från första till andra och tredje perioden, säger Mikael Renberg.

I morgon 16:00 (svensk tid) är det ny match mot samma Ryssland.