Malmös återtåg började med seger

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-28

Corey Hirsch: Kul.

Premiär för den nya ishockeyallsvenskan.

– Kul, sade Corey Hirsch, som var bäst i Malmö när förra årets elitserielag vann säkert med 3–0 över Nyköping.

Lika säkert som segern var kanadensarens plock på ett överraskande skott som många målvakter skulle ha kallat slumpskott om pucken rasat in i kassen.

Corey var matchens artist när han galant säkrade pucken i plockhandsken. Blixtsnabb reaktion där.

Kanadensaren är ett av Malmös största vapen på vägen tillbaka till eliten.

Det var alltså premiär i den nya allsvenskan där de fyra bäst placerade lagen i vår spelar mot elitseriens två sämsta i en serie där två går upp i eliten.

Malmö kan bli ett av dem.

Men efter den första temposvaga perioden mot Nyköping såg det inte ut så, inga mål, bara utvisningar och nervöst spel.

Men i den andra perioden styrde Andre Savage in 1–0, och junioren Markus Olsson flippade in 2–0 efter en väldigt snygg kombination.

– Svårt att säga hur vi är så tidigt. Men det är alltid nervöst i den första matchen i en serie.

Blev frimärke

Corey Hirsch var målvakt för Kanada i OS 1994 och då minns alla förstås Peter ”Foppa” Forsbergs straffelegans. Hirsch hamnade på svenskt frimärke.

Den där händelsen är långt borta och sedan länge kan kanadensaren le förtjust åt den.

Han var glad efter Malmös väldigt stabila insats på tåget som om det inte får motorstopp skall nå slutstationen elitserien i vår.

I pausen mellan andra och den tredje perioden rätade Malmös nye sportchef Peter Andersson till slipsknuten och gav sitt betyg:

– Så där. Men det är ju första matchen.

Men han såg stabil ut och inte som att han kände sig tvingad att gå till omklädningsrummet och byta till matchdressen som han bar i fjol och som han burit under många säsonger i Malmö Redhawks.

Återtåget satte ytterligare fart när Kim Staal satte 3–0 i spel fem mot fyra.

Efter den träffen gjorde Corey Hirsch sin blixtsnabba plock och efter matchen betygsatte han nivån på den:

– Ganska bra. Vårt första mål öppnade upp Nyköping, sedan kändes det bara tryggt och säkert.

AIK vann derby

Nykomlingarna AIK vann Stockholmsderbyt mot Hammarby med 5–4, och de fick slita hårt för segern. Efter ett par minuter in i mittperioden ledde AIK med 4–0 tack vare två powerplay-mål och två fina anfallskombinationer. Men Hammarby kom sakta med säkert allt närmare. När Liam Lindström reducerade till 4–5 i början av tredje perioden blev det riktigt spännande för de 3103 på läktarna, men AIK höll undan och kunde fira sin återkomst i allsvenskan med en trepoängare.

Skellefteå AIK – som missade elitserien med liten marginal ännu en gång i våras – inledde också med en seger: 4–1 borta mot Sundsvall efter mål av bland andra ex-elitseriestjärnorna Magnus Wernblom och Anders Söderström.

Segrar även för Västerås, Almtuna, Rögle (där landslagsbacken Kenny Jönsson slog in segermålet) och Halmstad medan Smålandsderbyt mellan Växjö och Oskarshamn slutade 2–2.