Fortsätter visa storform – så gick det för svenskarna i natt

Hörnqvist och Alfredsson.

Nya poäng för Sedinarna. Hörnqvist och Eriksson i målprotokollet. Alfredssons fortsätter visa storform. Här följer nattens viktigaste svenskhändelser.

Med en glödhet Alex Ovetjkin hack i häl behöver Henrik Sedin varje poäng han får.

Henrik – och brorsan Daniel, förstås – fanns med i förarbetet till Christian Ehrhoffs 3-2-mål i matchen mot Dallas. Tvillingarna klapp-klapp-passade pucken snyggt och friställde till slut Ehrhoff, som överlistade Dallas-målvakten Alex Auld med ett högt handledsskott.

Tack vare assisten leder Henrik NHL:s poängliga på 71 poäng (21+50), tre poäng före Ovetjkin (32+36), som tidigare under natten gjorde tre poäng när Capitals slog Pittsburgh med 6-3.

Loui Eriksson gjorde ett av Dallas mål, hans 21:a för säsongen. OS-hoppet högg direkt när Karlis Skrastins spelade fram från bakom mål. Pucken hittade en lucka mellan benen på Roberto Luongo och gick in. Målet kom sent i den första perioden och innebar 1-1.

I mitten av andra perioden spelade Tom Wandell fram Toby Petersen, som satte 2-1 till Dallas i numerärt underläge.

Men Vancouver vände alltså på matchen, och Alexander Edler fick en andraassist på Kyle Wellwoods matchavgörande 4-2 efter 16:31 av tredje perioden.

Vancouver vann till slut med 4-3, efter att Dallas-backen Trevor Daley fastställt slutresultatet med tre sekunder kvar.

Förlusten var Dallas tionde raka på bortaplan.

Patric Hörnqvist visar fortsatt het OS-form. I natt kom hans tjugonde fullträff – men det hjälpte inte Nashville Predators, som föll tungt borta mot Phoenix Coyotes med 4-2.

”Bengans” mål – hans tredje på de senaste fyra matcherna – kom efter 13:57 av den andra perioden och gav då ställningen 1-1. Från en position bakom målet vallade Hörnqvist in pucken via målvakten Ilja Bryzgalov. Ex-djurgårdaren blev därmed fjärde svensk att nå 20 mål den här säsongen.

40 sekunder efter Hörnqvists mål såg Martin Erat till att Predators tog ledningen.

Men i tredje perioden plockade Coyotes anfallare Scottie Upshall fram ett hat trick och avgjorde matchen.

Coyotes – som överraskande håller fjärde platsen i tuffa Western Conference – spelade återigen inför halvfulla läktare i hemmaarenan Jobing.com Arena i Glendale, Arizona. Coyotes snittar strax över 10500 åskådare per hemmamatch – klart sämst i NHL.

Inför nattens match mot Minnesota Wild hade Detroit Red Wings förlorat sina tre senaste straffavgöranden – varav två den senaste veckan. Men tack vare ett mål av Drew Miller – hans första straffmål någonsin – i den åttonde omgången bröts den tråkiga sviten.

– Någon gång måste vara den första, och det känns riktigt bra, sa Miller till AP efter matchen.

Efter full tid stod det 3-3, utan svenskpoäng.

Red Wings ledde med 3-1 med halva tredje perioden kvar, men Wild kom alltså tillbaka.

Wilds svenskback Kim Johnsson och Red Wings dito Nicklas Lidström fick mängder med istid (27:19 respektive 28:07), medan Henrik Zetterberg hade en mindre lyckad kväll i tekningscirkeln (förlorade 13 av 16 tekningar).

Tack vare segern klättrade Red Wings upp på åttonde och sista slutspelsplats i Western Conference.

Med kaptenen i storform plockar Ottawa seger efter seger.

Senators har nu fyra raka segrar efter Daniel Alfredssons comeback. Kapten Alfredsson missade 11 matcher med en axelskada – och har varit riktigt spelsugen efter återkomsten.

I natt gjorde 37-åringen två assists när Senators slog St Louis Blues med 3-2.

På de fyra matcherna efter skadeuppehållet har Alfredsson gjort åtta poäng (4+4).

I och med segern befäste Senators sin femteplats i Eastern Conference.

Jonas Gustavsson utsågs till matchens andra stjärna – trots att hans Toronto föll mot Tampa Bay med 3-2 efter övertid.

Gustavsson räddade 29 av 32 skott och fixade en poäng åt Maple Leafs.

Martin St Louis avgjorde för Tampa med bara tio sekunder kvar av övertidsperioden.

Det var Torontos tionde övertids- eller strafförlust i år. Lönnlöven har bara vunnit en match som varit oavgjord efter 60 minuter.

Tampas rookieback Victor Hedman fick se matchen från läktaren.