Sportchefen kritisk till spelschemat: ”Kan bli jävligt fel”

Publicerad 2022-10-30

På bara en månad har Djurgården och Södertälje mötts tre gånger.

SSK:s sportchef Emil Georgsson är kritisk till spelschemat i hockeyallsvenskan.

– Det kan bli jävligt fel i slutändan, säger han till Sportbladet.

Linus Videll.

På de inledande tolv matcherna har Södertälje mött Djurgården och Vita Hästen tre gånger vardera. Dessutom har klubben hunnit med att spela fyra derbyn redan innan det blivit november.

Södertäljes sportchef Emil Georgsson är kritisk till att spelschemat ser ut som det gör.

– Jag förstår att det här svårt att få ihop, det är tydligt. Men det blir inte bra, i slutändan kan det bli en sportslig orättvisa, säger han till Sportbladet.

Som exempel nämner han en säsong när han var sportchef i Västervik. Laget mötte Timrå tre gånger på de avslutande tio matcherna. Då var Timrå redan klara seriesegrare och vilade flera stjärnor så som Jonathan Dahlén. Det gjorde att Georgssons Västervik tog mycket poäng i slutet av säsongen.

– Det är sånt som kan hända, och det är inte bra, poängterar han.

Redan förra säsongen fanns likande problematik och frågan lyftes. Trots det ser det likadant ut i år.

– Jag vill inte hänga ut någon, men det är något vi bör få ordning på. Som sagt, det kan bli jävligt fel i slutändan, säger Georgsson.

Förutom den sportsliga orättvisan det kan medföra kan det också påverka klubbarna ekonomiskt.

– Vi har spelat fyra derbyn redan och vi är inte ens i november. Rent publik- och ekonomimässigt blir det inte en jackpott, man vill sprida ut det för att få effekt. Nu börjar folk bli trötta på det, säger han.

Ligan svarar – därför ser det ut som det gör

Enligt hockeyallsvenskans vd Gabriel Monidelle är anledningen till att det ser ut så här att det är oerhört komplicerat att lägga spelschemat för ligan. Det är många olika parametrar som ska tas hänsyn till och passas in i schemaläggningen. Det kan handla om att arenorna är uppbokade för andra evenemang, att vissa matcher ska spelas på vissa dagar som drar mycket publik, men framförallt att det ska vara kostnadseffektivt.

– Klubbarna åker buss i vår liga. I SHL till exempel flyger lagen. Då kan Malmö vara i Luleå på torsdagen och sedan spela hemma på lördagen. Det funkar inte för våra lag. Dessutom vill de när de är ute på en roadtrip passa på att möta andra lag på vägen. Att få ihop det så kostnadseffektivt som möjligt är en jättetung faktor.

– I en perfekt värld där arenorna alltid stod tomma, alla lag var lika mycket publikdragande lag för alla och det inte spelade någon roll alls för klubbarna vilken veckodag de spelade match på så hade det varit väldigt lätt, men så är det inte.

Så det går inte att lösa det?

– Jo, det går att lösa. Poängen som jag försöker förklara är att om det är den absolut viktigaste parametern då hade man kunnat kika på andra saker, men då hade man fått ge med sig på något annat. Nu är arbetet igång för nästa säsong där vi har en ny taktik baserat på att försöka få till en bättre balans.

Tycker du att det är ett problem som det ser ut nu?

– Ja, det finns en anledning till att vi kikar på det till nästa år.

Vad tänker du kring att det kan bli sportsligt orättvist?

– Som jag säger så finns det en anledning att vi kollar på det till nästa år.

Emil Georgsson

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln