Västerås–Leksand 4–2 (1–1, 2–0, 1–1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-10

17 matcher utan förlust.

Då sprack Leksands supersvit i bortamötet med tabellfyran Västerås.

Hemmalagets gamle leksing Stefan ”Loppan” Hellkvist svarade för ett mål och en målgivande passning i segern.

Leksand vann skotten med 15–8 i den första perioden och tog även ledningen efter ett backskott av Jonas Elofsson.

– Den första perioden började bra och vi spelade hyfsat koncentrerat, säger Leksandstränaren Tomas Kempe till Dala-Demokraten, som sedan såg sitt lag vika ner sig.

I slutminuterna kvitterade hemmalagets Patrik Berglund – sedan handlade det mesta om VIK, som var hetare än serieledarna i mittperioden och gjorde två mål.

Först, när halva matchen var spelad, stod ”Loppan” som framspelare till Kalle Olssons 2–1. Efter 13.56 slog Hellkvist till på egen hand och gjorde 3–1 på ex-leksingen Sebastian Meijers pass.

– Tidigt i andra har vi för få spelare som kommer upp på rätt nivå. Vi spelade okoncentrerat både i anfall och i försvarsspelet där markeringar på anstormade VIK-spelare missades för ofta, säger Tomas Kempe.

Dalkarlarna hade möjligheten att komma in i matchen i den tredje perioden. Andreas Lindh i hemmalaget blev utvisad efter tio minuter och leksingarna fick spela fem mot fyra.

I stället bjöd Marcus Söderkvist på en kalldusch och satte 4–1 i box play bakom Eddie Läck i Leksandsmålet.

2.5 minuter från slutet chansade gästerna med att plocka ut Läck. Då slipade Tomi Pettinen till siffrorna till 4–2.

Leksands andra förlust den här säsongen.

Första perioden: 0–1 (16.19) Jonas Elofsson (Roman Vopat, Johan Hägglund), 1–1 (17.39) Patrik Berglund (Patrik Juhlin, Patrik Nilson).

Andra perioden: 2–1 (7.19) Kalle Olsson (Stefan Hellkvist, Rikard Ekström) spel fem mot fyra, 3–1 (13.56) Stefan Hellkvist (Sebastian Meijer, Johan Berggren).

Tredje perioden: 4–1 (10.13) Marcus Söderkvist spel fyra mot fem, 4–2 (18.54) Tomi Pettinen (Morten Green, Mikael Karlberg) spel fem mot fyra.

Skott: 27–33 (8–15, 10–11, 9–7).

Utv, Västerås: 12x2. Leksand: 10x2.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums.

Publik: 5525.

Hammarby–Almtuna 1–4 (0–2, 1–1, 0–1)

Almtuna hade det lätt i den första perioden i bortamötet med Hammarby.

Efter den första perioden stod det 0-–2 på tavlan och skotten skrevs till 5–13. Julius Larsson och Robert Kimby svarade för målen.

I mittperioden fortsatte Almtuna att skapa chanser. Efter frilägen och stolpskott lyckades Johan Johnsson att överlista Hammarby-målvakten Henrik Karlsson i spel fem mot fyra.

Hammarby lyckades få in en reducering några minuter före pausvilan när Rikard Karlsson slog till med en backhand.

Bajen fick sannerligen energi av målet och var betydligt piggare i den tredje perioden. Men AIS lyckades hålla tätt och plocka tre poäng.

Alexander Ribbenstrand avslutade målskyttet när han rakade in 1–4-pucken i tom bur.

– Vi gjorde vad som behövdes. Hammarby hade en del chanser i power play med några lösa och luriga puckar som de lade in på mål, säger Almtunatränaren Leif Boork till UNT.

Första perioden: 0–1 (6.09) Julius Larsson (Johan Berggren, Victor Rollin–Carlsson) spel fem mot fyra, 0–2 (11.13) Robert Kimby (Magnus Eriksson, Fredrik Vestberg).

Andra perioden: 0–3 (9.46) Johan Jonsson (Jonathan Persson, Henrik Eriksson) spel fem mot fyra, 1–3 (17.18) Rikard Karlsson (Johan Andersson, Henrik Pettersson).

Tredje perioden: 1–4 (18.23) Alexander Ribbenstrand (Robert Kimby, Samuel Beckstrand) mål i tom kasse.

Skott: 20–32 (5–13, 6–10, 9–9).

Utv, Hammarby: 7x2. Almtuna: 9x2.

Domare: Thomas Forsström, Umeå.

Publik: 172.

Växjö–AIK 4–1 (2–0, 1–0, 1–1)

Växjö stärker sin play off-plats allt mer.

I kväll blev det hemmaseger mot AIK (4–1) och smålänningarna har bara tre poäng upp till Västerås på fjärdeplatsen.

Trots att gästerna hade fler skott på mål i första perioden var det Växjö som svarade för båda målen.

1–0 satte Peter Ström efter 8.58. Tvåan prickade Kevin Marsh in i spel fem mot fyra när matchuret stod på 14.49.

Hemmalagets målvakt Viktor Fast storspelade och motade 22 av 23 skott.

Peter Ström slog till en gång till i slutet av den andra perioden och Växjö hade en stabil 3–0-ledning inför den tredje perioden.

AIK gjorde ett mål, men det var redan för sent. Det var Christian Sandberg som fick in pucken bakom Viktor Fast bara 32 sekunder efter att Marcus Weinstock gjort 4–0. Visserligen hade de tolv minuter på sig att göra tre mål. Men matchbilden var av annan karaktär och Växjö vann.

Första perioden: 1–0 (8.58) Peter Ström (Christian Magnusson, Per Helmersson), 2–0 (14.49) Kevin Marsh (Robert Rosén, Christian Magnusson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 3–0 (15.31) Peter Ström (Christian Magnusson, Kevin Marsh).

Tredje perioden: 4–0 (7.18) Marcus Weinstock (Robert Rosén), 4–1 (7.50) Christian Sandberg.

Skott: 23–23 (6–8, 10–9, 7–6).

Utv, Växjö: 8x2. AIK: 7x2, 1x10.

Domare: Mikael Holm, Skärhamn.

Publik: 2351.