Matchfakta 9/12

Toronto-Boston 1-2 (1-1, 0-1, 0-0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-09

Första perioden: 1-0 (10.28) Jason Blake 4 (Pavel Kubina, Hal Gill), 1-1 (12.25) Chuck Kobasew 12 (Matt Hunwick, Aaron Ward), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-2 (09.25) Dennis Wideman 3 (Brandon Bochenski, Glen Metropolit).

Skott: 26-20 (7-10, 9-3, 10-7)

Utvisningar, Toronto: 4x2 min. Boston: 6x2 min.

Publik: 19 441 (i Air Canada Center)

Målvakter: Toronto: Vesa Toskala 90,0%, istid 58.50 Boston: Alex Auld 96,2%, istid 60.00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Mats Sundin, f, Toronto 0, 0, 3, 2, 0, 19.09

Alexander Steen, f, Toronto 0, 0, 2, 0, 0, 17.07

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 0, 0, 0, +1, 20.04

Matchen: En tajt match från start. Under matchens första tio minuter checkade båda lagen så hårt att endast ett skott avlossades mot de två målvakterna. Men strax efter halva perioden lyckades Jason Blake med ett dragskott sätta första - och skulle det visa sig enda - pucken bakom Bostons målvakt Alex Auld.

Auld var nyckeln till Bruins seger. Ersättaren för skadade Tim Thomas briljerade och lyckades med sina 25 räddningar fixa första vinsten mellan stolparna i Boston-tröjan. Han kom till klubben från Phoenix för bara två dagar sedan.

Efteråt hyllades han av sina nya lagkamrater och Auld var förstås nöjd över insatsen.

- Det är det fina med hockey. Alla spelare vet vad olika spelare går igenom och hur tufft det kan vara att bli förflyttad. Alla har välkomnat mig. Jag kände inte många sedan tidigare, men de har gjort att jag känt mig hemma direkt, och det är härligt, sa Alex Auld.

Bruins segermål gjorde av Dennis Wideman med ett lågt slagskott från blå linjen som träffade en klubba och hittade in i nätet.

Toronto hade innan nattens match fyra raka segrar och Mats Sundins hade gjort poäng i 16 raka hemmamatcher (klubbrekord). Båda dessa sviter bröts på grund av Alex Auld.

Columbus-Minnesota 1-2 (0-1, 1-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (13.51) Aaron Voros 5 (Pavol Demitra, Marian Gaborik).

Andra perioden: 1-1 (00.52) Nikolai Zherdev 11 (Jason Chimera, Michael Peca).

Tredje perioden: 1-2 (02.22) Brian Rolston 9 (Kim Johnsson, Pierre-Marc Bouchard).

Skott: 32-26 (6-5, 11-11, 15-10)

Utvisningar, Columbus: 4x2 min, 1x5 min. Minnesota: 1x2 min, 1x5 min.

Publik: 15 666 (i Nationwide Arena)

Målvakter: Columbus: Pascal Leclaire 92,3%, istid 59.25 Minnesota: Niklas Bäckström 96,9%, istid 59.58

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 1, 3, 0, +1, 21.02

Matchen: Minnesota kom igen efter utskåpningen mot Detroit senast (0-5). Och det skedde i Wilds mardrömsarena nummer ett, Nationwide i Columbus. På de elva tidigare mötena mellan lagen hade Minnesota bara lyckats vinna en enda gång - i januari 2002.

Förbannelsen bröts tack vare ett stabilt målvaktspel av finländaren Niklas Bäckström och Brian Rolstons hårda slagskott ett par minuter in i den tredje perioden.

Rolston avlossade skottet ovanför den vänstra tekningscirkeln och pucken hittade in vid närmaste stolpen bakom en paff Pascal Leclaire i hemmamålet.

- Jag ville bara ha pucken på mål. Jag tror att den kan ha träffat en av deras backar framför målet. Det var egentligen bara tur, sa Brian Rolston till AP.

Wilds coach Jacques Lemaire var lättad efter att äntligen få vinna i Columbus igen. De båda lagen steg in i NHL säsongen 2000/01 och Blue Jackets har definitivt haft ett psykologiskt övertag i sin hemmaarena.

- Det har tagit en lång tid. Vi vinner inte här så ofta. De har ett liknande lag som vi som spelar hårt och varje match är jämn, sa Jacques Lemaire.

Washington-Atlanta 6-3 (2-0, 3-1, 1-2)

Första perioden: 1-0 (08.12) Nicklas Bäckström 3 (-), 2-0 (09.12) Jeff Schultz 2 (Alexander Semin).

Andra perioden: 3-0 (04.16) Matt Pettinger 2 (Alex Ovechkin, Nicklas Bäckström), 3-1 (12.31) Todd White 7 (Marian Hossa, Ilya Kovalchuk), spel 5 mot 3, 4-1 (14.06) Alex Ovechkin 21 (Tom Poti, Nicklas Bäckström), 5-1 (15.15) Mike Green 6 (Tomas Fleischmann).

Tredje perioden: 6-1 (05.29) Mike Green 7 (Viktor Kozlov, Shaone Morrisonn), 6-2 (07.05) Todd White 8 (Niclas Hävelid, Ilya Kovalchuk), 6-3 (09.41) Bobby Holik 3 (Slava Kozlov).

Skott: 27-26 (11-6, 10-12, 6-8)

Utvisningar, Washington: 4x2 min. Atlanta: 4x2 min.

Publik: 14 014 (i Verizon Center)

Målvakter: Washington: Olaf Kolzig 88,5%, istid 59.56 Atlanta: Kari Lehtonen 77,8%, istid 60.00

Nicklas Bäckström, f, Washington 1, 2, 1, 0, +4, 19.13

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 1, 0, 0, 0, 18.42

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 0, 0, 2, 0, 22.06

Matchen: Full fart från start från ett lag - Washington. Och den som visade tonen i det som senare skulle bli en målfest var svenske rookien Nicklas Bäckström. ”Bäckis” snappade upp en missad rensning från Atlanta-backen Niclas Hävelid och överlistade målvakten Kari Lehtonen med ett dragskott.

Jeff Schultz spädde på till 2-0 innan den första pausen och sedan rullade det på för Capitals som matchen innan hade fått skäll från coachen Bruce Boudreau för att laget inte var tillräckligt skärpt från start.

- Vi hade mycket energi. Vi pratade om passion i dag och jag tycker de spelade med mycket passion. När du får det där första målet ger det styrka till hela bänken. Vad än anledningen är så känner de sig starkare, sa en glad Boudreau om lagets insats och Bäckströms förlösande 1-0-mål.

Svensken noterade också för två assist, till Pettingers 3-0 och Ovechkins 4-1. Detta var endast andra gången denna säsong som Washington lyckades göra sex eller fler mål, den förra och första kom mot Toronto borta (7-1).

- I kväll tog vi initiativet. Vi gick ut och fick ledningen. Alla fick bättre självförtroende, kände sig bra och vi fick sex mål, sa målvakten Olaf Kolzig.

Trots segern är Capitals fortfarande sämst i NHL med minst antal segrar (tio) och minst antal poäng (22). För Atlantas del var det första matchen i december som laget blev utan poäng.

- De var bättre. De spelade mer desperat än vad vi gjorde, sa Thrashers coach Don Waddell.

Skadade Michael Nylander saknades för att andra matchen i rad.

Montreal-Carolina 1-5 (0-2, 1-2, 0-1)

Första perioden: 0-1 (03.51) Erik Cole 5 (Matt Cullen, Ray Whitney), 0-2 (12.13) Eric Staal 15 (Justin Williams, Scott Walker), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-2 (09.36) Andrei Kostitsyn 4 (Alexei Kovalev, Tomas Plekanec), spel 5 mot 4, 1-3 (11.46) Rod Brind´Amour 14 (Chad LaRose, Justin Williams), 1-4 (19.26) Ray Whitney 13 (Dennis Seidenberg, Matt Cullen), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 1-5 (06.28) Ray Whitney 14 (Erik Cole, Matt Cullen).

Skott: 36-36 (8-18, 15-12, 13-6)

Utvisningar, Montreal: 3x2 min, 1x5 min, 1x10 min. Carolina: 7x2 min, 1x5 min.

Publik: 21 273 (i Bell Centre)

Målvakter: Montreal: Carey Price 86,7%, istid 40.00 Jaroslav Halak 83,3%, istid 19.59 Carolina: Cam Ward 97,2%, istid 60.00

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 0, 0, 0, +1, 16.02

Matchen: En rivstart från Carolina sida, 18-8 i skott i första perioden, gav utdelning. Erik Cole och Eric Staals mål var skörden av ett varierat och snillrikt anfallsspel från Hurricanes sida.

Efter den starten lyckades Montreal aldrig riktigt komma tillbaka in i matchen. Trots en reducering i mitten av andra perioden var det fortfarande Carolina som höll i taktpinnen i fullsatta Bell Centre.

Och utdelningen fortsatte - till slut rättvisa 5-1 till bortalaget som är en kandidat till Stanley Cup-bucklan om anfallsspelet fungerar som det gjorde i natt. Detta var Carolinas nionde raka seger (!) i Montreal och nu väntar Detroit borta som avslutning på den fem matcher långa bortaturnén.

- Det är aldrig en bra känsla att möta Detroit där, men som vi spelade i kväll ger oss någonting att bygga på inför söndagens match, sa Ray Whitney som gjorde Carolinas två avslutande mål.

Coachen Peter Laviolette var förstås nöjd med sina spelare.

- De spelade hårt i kväll. Vi gjorde ett par mål i första och lyftes av det, sa Laviolette.

Tampa Bay-NY Islanders 2-3 (0-0, 0-1, 2-1, 0-1)

Andra perioden: 0-1 (12.09) Bill Guerin 6 (Mike Comrie).

Tredje perioden: 1-1 (03.51) Brad Richards 9 (Mathieu Darche, Vaclav Prospal), 1-2 (10.39) Andy Hilbert 2 (Trent Hunter), 2-2 (13.39) Brad Richards 10 (Michel Ouellet, Vincent Lecavalier), spel 5 mot 3.

Förlängning: 2-3 (04.32) Mike Sillinger 6 (Chris Campoli, Josef Vasicek), spel 4 mot 3.

Skott: 34-33 (11-7, 10-9, 12-10, 1-7)

Utvisningar, Tampa Bay: 8x2 min, 1x5 min. NY Islanders: 8x2 min, 1x5 min.

Publik: 18 319 (i St Pete Times Forum)

Målvakter: Tampa Bay: Johan Holmqvist 90,9%, istid 63.19 NY Islanders: Rick DiPietro 93,6%, istid 58.26

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 0, 0, 0, 0, 05.18

Matchen: Två gånger om lyckades Tampa Bay komma tillbaka och kvittera Islanders ledningar. Men i förlängningen var det ändå bortalaget som avgjorde - tack vare två chanser i power play.

Mike Sillinger fixade två välbehövliga Islanders-poäng när han med 28 sekunder kvar av sudden death satte pucken i mål från den vänstra tekningscirkeln.

- Alla gånger som du får två power play i förlängningen måste du lyckas göra mål, sa Sillinger som senare framför allt berömde lagets målvakt Rick DiPietro.

- Han är orsaken till att vi har 14 segrar denna säsong. Han är lagets ryggrad, en elitmålvakt i ligan.

DiPietro och hans kollega i Tampa Bay, Johan Holmqvist, var anledningarna till att matchen trots allt blev såpass målfattig. Holmqvist räddade 30 skott, men DiPietro var något vassare med sina 32 räddningar.

- Vi var desperata för en seger. Vi har inte spelat den bästa hockey så att komma till Tampa och vinna är bra för oss, sa Rick DiPietro.

Brad Richard gjorde Tampas mål i matchen, båda i den tredje perioden.

- Jag tycker vi spelade tufft och kämpade oss tillbaka ett par gånger. Vi gjorde en massa bra saker, sa Tampas coach John Tortorella inte alltför missnöjd med poängen som laget ändå lyckades knipa.

Nashville-Anaheim 4-2 (2-0, 1-1, 1-1)

Första perioden: 1-0 (05.52) Jordin Tootoo 6 (Vernon Fiddler), spel 5 mot 4, 2-0 (19.45) Alexander Radulov 6 (Marek Zidlicky, Jordin Tootoo), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 3-0 (09.46) Ryan Suter 4 (Jordin Tootoo), 3-1 (14.14) Shane Hnidy 1 (Ryan Getzlaf, Mathieu Schneider).

Tredje perioden: 4-1 (09.21) Jerred Smithson 3 (Jed Ortmeyer), spel 4 mot 5, 4-2 (16.44) Ryan Getzlaf 13 (Chris Kunitz), spel 4 mot 5.

Skott: 33-23 (19-6, 6-10, 8-7)

Utvisningar, Nashville: 5x2 min, 2x5 min. Anaheim: 11x2 min, 2x5 min.

Publik: 13 469 (i Sommet Center)

Målvakter: Nashville: Chris Mason 91,3%, istid 59.46 Anaheim: Jonas Hiller 87,9%, istid 60.00

Samuel Påhlsson, f, Anaheim 0, 0, 3, 4, -1, 16.15

Matchen: Jordin Tootoo gjorde ett klassiskt ”Gordie Howe hattrick” vilket innebär ett mål, en assist och ett slagsmål när Nashville besegrade mästarna Anaheim.

Tootoo satte 1-0 efter knappt sex minuter med ett snärtigt dragskott direkt efter en tekning av anfallskollegan Vernon Fiddler.

- Det var en stor tekning av Vern. Han vet att jag kan skjuta ganska snabbt och som tur är fick jag iväg skottet tillräckligt snabbt, sa 24-årige Tootoo.

Vernon Fiddler, som var tillbaka i laget efter skada, tillade:

- Jag sa till honom att ställa sig bakom mig. Det är ett spel vi försökt med tidigare och det var ett fantastiskt skott.

Fem minuter senare hamnade den Tootoo i slagsmål med Anaheims back Joe DiPenta.

Och med bara 15 sekunder kvar av första perioden var Jordin Tootoo med i förarbetet till Alexander Radulovs 2-0-mål i power play.

Anmärkningsvärt var att Tootoo lyckades med allt detta, och bli vald till matchen lirare, med så lite speltid som tre minuter och 45 sekunder.

Nashville 2-0-ledning efter den första perioden var rättvis, laget vann skotten stort (19-6) och kunde gjort fler mål om inte Jonas Hiller i Anaheim-målet gjort ett par fina räddningar. Efter den starten kunde inte Ducks resa sig, trots att spelet jämnades ut.

- Vi gjorde en riktigt stark första period. Anaheim spelade kvällen innan så vi försökte få ett övertag tidigt och det lyckades vi med, sa Nashvilles coach Barry Trotz.

Vancouver-Pittsburgh 1-2 (0-1, 0-0, 1-0, 0-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (18.19) Petr Sykora 10 (Evgeni Malkin, Georges Laraque).

Tredje perioden: 1-1 (03.40) Ryan Kesler 8 (Alexandre Burrows, Willie Mitchell).

Straff: 1-2 Kris Letang.

Skott: 36-32 (6-11, 16-15, 13-4, 1-2)

Utvisningar, Vancouver: 7x2 min, 1x5 min. Pittsburgh: 7x2 min, 1x5 min.

Publik: 18 630 (i General Motors Place)

Målvakter: Vancouver: Roberto Luongo 96,9%, istid 65.00 Pittsburgh: Dany Sabourin 97,2%, istid 64.44

Mattias Öhlund, b, Vancouver 0, 0, 2, 0, -1, 27.03

Alexander Edler, b, Vancouver 0, 0, 4, 0, -1, 23.39

Markus Näslund, f, Vancouver 0, 0, 2, 0, 0, 19.53

Henrik Sedin, f, Vancouver 0, 0, 0, 0, 0, 21.13

Daniel Sedin, f, Vancouver 0, 0, 3, 0, 0, 22.51

Matchen: En favorit i repris för rookiebacken Kris Letang i Pittsburgh. I torsdags överlistade han Calgarys målvakt Miikka Kiprusoff och fixade extrapoängen till Penguins i straffavgörandet. I morse satte Letang en straff på Roberto Luongo och gav Pittsburgh en ny vinst på bortaturnén i västra Kanada. Men det krävdes tolv straffar innan lagen kunde skiljas åt.

Segertrippeln mot Edmonton (4-2), Calgary (3-2) och nu Vancouver (3-2) var Pittsburghs första tripp till denna del av Nordamerika sedan superstjärnan Sidney Crosby anlände till laget. Crosby blev däremot utan poäng för andra matchen i rad. Han missade bland annat en straff i förlängningen. Trots att han fintade ned Luongo på isen lyckades inte Crosby få pucken i mål över Vancouver-keeperns arm.

Dany Sabourin, tidigare i Vancouver, räddade 35 skott i sin förra hemmaarena - bland annat fyra stycken från Alexander Edler. Men svenskkvintetten i Canucks hade en tung kväll. Inga blågula poäng noterades.

Los Angeles-Phoenix 2-4 (1-1, 0-1, 1-2)

Första perioden: 1-0 (06.24) Anze Kopitar 13 (Dustin Brown, Lubomir Visnovsky), spel 5 mot 4, 1-1 (18.30) Mathias Tjärnqvist 1 (Ed Jovanovski, Fredrik Sjöström).

Andra perioden: 1-2 (01.09) Radim Vrbata 11 (Martin Hanzal, Fredrik Sjöström), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 2-2 (10.39) Michal Handzus 3 (Kyle Calder, Brian Willsie), 2-3 (12.16) Keith Ballard 3 (Shane Doan, Peter Mueller), 2-4 (19.46) Shane Doan 8 (Fredrik Sjöström, Martin Hanzal), spel 5 mot 6.

Skott: 24-22 (11-9, 6-10, 7-3)

Utvisningar, Los Angeles: 4x2 min, 2x10 min. Phoenix: 5x2 min.

Publik: 16 053 (i Staples Center)

Målvakter: Los Angeles: Jean-Sebastien Aubin 85,7%, istid 59.04 Phoenix: Ilya Bryzgalov 91,7%, istid 60.00

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 1, 0, 1, 0, +1, 15.17

Fredrik Sjöström, f, Phoenix 0, 3, 1, 0, +2, 18.17

Matchen: Fredrik Sjöström var en stor bidragande orsak till att Phoenix lyckade ta en välbehövlig bortaseger mot Los Angeles. Svensken hade tre assist i matchen - det första när Mathias Tjärnqvist gjorde säsongen första mål och kvitterade till 1-1 i slutet av den första perioden. Men målet var turligt - Ed Jovanovskis skott träffade Tjärnqvists ben och gick in.

2-1 till Phoenix kom i power play efter att Kings veteranback Rob Blake fått matchstraff i slutet av den första perioden. Blake, 38 år på måndag, tjafsade med domaren Dan O´Halloran tills denne bestämde sig för att visa ut Kingsspelare för gott.

Målet, en minut in i den andra perioden, gjordes av Radim Vrbata. Även där fick Fredrik Sjöström en assist. Svenskens tredje poäng kom när Shane Doan satte 4-2 i tom bur.

San Jose-Buffalo 1-7 (1-0, 0-4, 0-3)

Första perioden: 1-0 (14.01) Sandis Ozolinsh 2 (Joe Pavelski, Patrick Marleau).

Andra perioden: 1-1 (04.06) Ales Kotalik 9 (Derek Roy), 1-2 (07.33) Tim Connolly 4 (-), spel 4 mot 5, 1-3 (12.26) Michael Ryan 2 (Adam Mair, Toni Lydman), 1-4 (17.14) Paul Gaustad 4 (Brian Campbell, Tim Connolly), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 1-5 (12.32) Derek Roy 10 (Drew Stafford, Brian Campbell), 1-6 (16.11) Paul Gaustad 5 (Maxim Afinogenov, Nolan Pratt), 1-7 (17.43) Thomas Vanek 9 (Nathan Paetsch, Jason Pominville), spel 5 mot 4.

Skott: 22-34 (6-10, 9-15, 7-9)

Utvisningar, San Jose: 4x2 min. Buffalo: 7x2 min.

Publik: 17 496 (i HP Pavilion)

Målvakter: San Jose: Evgeni Nabokov 84,0%, istid 39.52 Dimitri Patzold 66,7%, istid 20.00 Buffalo: Ryan Miller 95,5%, istid 60.00

Doug Murray, b, San Jose 0, 0, 0, 0, -1, 19.23

Matchen: Snacka om berg- och dalbana i Kalifornien när det gäller Buffalo.

För två dagar sedan förlorade laget i Los Angeles med 8-2. I natt började det också illa i San Jose med underläge 1-0 (Sandis Ozolinsh) efter den första perioden.

Men sedan exploderade Sabres. 0-1 blev till 4-1 efter andra perioden och till slut 7-1 när fyrverkeriet var över i HP Pavilion.

Sabres mål fördelas mellan sex olika spelare. Bara Paul Gaustad lyckades näta två gånger - ett mål på Evgeni Nabokov och ett på hans ersättare i tredje perioden, Dimitri Patzold.

- Vi ville sätta högt tempo i dag och vi höll i det hela matchen. Mot Los Angeles spelade vi individuell hockey, i dag var det en kollektiv insats. Det var en stor seger, sa Paul Gaustad till AP.

San Jose är NHL:s bästa bortalag, men i hemmaarenan har laget det märkligt svårt. Hittills har Sharks bara vunnit fyra matcher hemma - det sämsta facit tillsammans med Washington.

- Jag vet inte om det brast i förberedelserna eller vad, men vi kom inte ut till match i kväll. Vi gjorde för många misstag och var inte skärpta. Det måste bli mycket bättre, sa San Joses målskytt Sandis Ozolinsh om den bleka insatsen.