Finland gruppvinnare – trots folkets vädjan

Publicerad 2013-05-14

Kan stöta på Tre Kronor i semifinalen

Innan nedsläpp talades det om läggmatch.

Men Finland gjorde sin plikt, vann mot Lettland och möter nu Slovakien i kvartsfinal.

– Nu glömmer vi detta och börjar koncentrera oss på Slovakien, säger Lasse Kukkonen till Yle.

Tidigare under dagen skrällde Slovakien mot USA vilket innebar att Finland bara behövde ta två poäng i matchen mot Lettland för att vinna gruppen.

Något Lejonen med nöd och näppe klarade av – trots att det finska folket hellre hade förlorat för att slippa Kanada eller Sverige i en eventuell semifinal.

Den taktiken var dock inget som finska tidningen Iltalehtis krönikör Ville-Veikko Valta ville veta av.

– Inte vi i Finland. Det är svenskarna som använder den taktiken, skrev Valta i en krönika inför matchen.

Gick till sudden

Lettland tog ledningen med 1–0 8.19 in på första perioden och såg till att fansen från båda (?) länderna fick jubla.

Men Sakari Salminen fixade 1–1 och Mikael Granlund, som förstärkte Finland efter sin ankomst från Minnesota Wild, satte 2–1 i powerplay halvvägs in i andra perioden. Några minuter senare fick Finland ett 3–1-mål bortdömt för spark.

I stället kvitterade Lettland till 2–2 efter 56.13 och ordnade fram sudden death.

Kan få möta Sverige

Väl där pricksköt dock Antti Pihlström in det avgörandet mål för Finland.

– Vi vann matchen, men det här glömmer vi snabbt. Det var en blygsam insats, precis som alla såg, säger Finlands förbundskapten Jukka Jalonen till MTV3.

– Vi spelade inte bra, men ett bra lag vinner även på sämre dagar. Det är förstås ett gott tecken, säger Lasse Kukkonen.

Kvartsfinalerna Ryssland–USA och Finland–Slovakien spelas i Hartwall Arena på torsdag. I gruppspelet vann Lejonen med 2–0 mot just Slovakien.

Vinner Finland kvartsfinalen väntar Sverige eller Kanada i semifinalen i Globen på lördag.