Matchhjälten: Hade velat vinna tidigare

KOSICE.

USA var på väg mot en skräll tack vare storspelande målvakten Ty Conklin.

Men Kanada lyckades till slut vinna efter straffläggning.

– Deras målvakt var fantastisk. Vi ville vinna efter full tid, men får väl vara nöjda med två poäng, säger matchhjälten Rick Nash.

Ishockey-VM

USA:s förbundskapten Scott Gordon valde efter 6–2-debaclet mot Tre Kronor att bänka målvakt Al Montoya inför prestigemötet med Kanada. Ersättaren Ty Conklin, till vardags klubbkamrat med Patrik Berglund i St. Louis, tog chansen på bästa sätt.

I den första perioden, där Kanada vann skotten med 14–4, var Conklin rena väggen och höll sitt lag kvar i matchen.

4.13 kom det som en kalldusch för Kanada när USA överraskande tog ledningen. Mike Komisarek slängde iväg en puck från blålinjen och i trafiken framför mål smet pucken förbi målvakten James Reimer.

Men Kanada fortsatte att pressa och till slut tvingades Conklin kapitulera när Brent Burns tryckte in 1–1 på ett direktskott från nära håll.

USA var dock sylvassa i kontringarna och innan andra perioden var över återtog laget ledningen när Jack Johnson satte 2–1 på ett friläge. Trots 30–11 i skott till Kanada ledde USA inför sista perioden.

Men Kanada vände matchen på 1.55 – tack vare två mål i power play.

Chris Porter tryckte till en kanadensare i ryggen och visades ut och John Tavares tryckte in kvitteringen. Kevin Shattenkirk visades sedan ut för hakning och i fyra mot tre prickade Jason Spezza in 3–2 i nättaket med ett mäktigt slagskott.

I det läget kändes USA som ett slaget lag. Men Derek Stepan kvitterade efter att Cal Clutterbuck visats ut för slashing.

Matchen gick till förlängning och straffar där Kanada kunde avgöra efter straffmål av Jordan Eberle och Rick Nash.

– Vi är inte nöjda med en poäng. Vi förlorade ju, säger USA:s stjärnan Jack Johnson.

– Vi hade velat vinna tidigare, men vi hittade till slut ett sätt att vinna matchen, säger Kanadas Jason Spezza.

– Deras målvakt var grym. Jag har spelat med honom i Columbus tidigare och i dag gjorde han några bra räddningar när vi hade bud på 4–2, I stället satte de 3–3 och fick med sig en poäng. Men vi är nöjda med segern, säger Rick Nash.