AIK–Oskarshamn 7–1 (2–0, 2–0, 3–1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-14

AIK stärker sin position i toppen av tabellen. Laget har åtta poäng upp till Leksand men har också en match mindre spelad.

Man hade inga större bekymmer att ta tre poäng mot Oskarshamn på Hovet.

Hemmalaget var totalt dominanta och vann skotten med hela 13–2 i första perioden. IKO höll tätt länge men orkade till slut inte stå emot pressen. Rasmus Ericsson ordnade ledningsmålet efter 16.11 och Jonas Liwing slog in utökningen 56 sekunder före paus.

Hemmalaget var överlägsna och gjorde ytterligare två mål i andra perioden.

IKO hade inte en chans att ta poäng. Laget fick bara iväg elva skott på mål och siffrorna skrevs till 7–1.

– Det var bara ett lag på plan. Dom körde över oss fullständigt och gjorde allting rätt, säger Oskarshamns tränare Mikael Larsson till Radiosporten.

Första perioden: 1–0 (16.11) Rasmus Ericsson (Stefan Johansson, Johan Adolfsson), 2–0 (19.04) Jonas Liwing (Henrik Eriksson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 3–0 (5.03) Christian Sandberg (Mikael Österberg, Patrik Bergström), 4–0 (16.37) Mattias Beck (Jonas Liwing, Jonas Westerling).

Tredje perioden: 5–0 (0.43) Jonas Westerling (Andreas Jungbeck, Christian Sandberg), 6–0 (14.24) Patrik Bergström (Christian Sandberg) spel fem mot tre, 7–0 (15.19) Jonas Westerling (Christian Sandberg) spel fem mot fyra, 7–1 (15.41) Per Svensson (Henrik Thegel).

Skott: 38–11 (13–2, 16–4, 9–5).

Utv, AIK: 8x2. Oskarshamn: 11x2.

Domare: Mikael Holm, Skärhamn.

Publik: 1 872.

Borås–Sundsvall 3–0 (1–0, 1–0, 1–0)

Borås inkasserade en mycket viktig seger. Laget klättrar upp till en elfteplats och får lite andrum till lagen som närmast jagar fjolårets nykomling.

Gästerna lyckades inte få hål på Borås-målvakten Robin Rahm. Han räddade samtliga 25 skott och kunde från sin position se hur hans lag producerade ihop ett mål i vardera period.

Klockan stod på 17.38 när Joakim Persson öppnade målskyttet i spel fem mot fyra.

Jens Karlsson slog till i mittperioden och i tredje slog Alexander Täng in spiken i kistan.

Sundsvalls andra raka förlust.

Första perioden: 1–0 (17.38) Joakim Persson (Mattias Remstam, Markus Karlsson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2–0 (11.18) Jens Karlsson (Mattias Remstam).

Tredje perioden: 3–0 (5.38) Alexander Täng (Per Fernhall, Simon Hjalmarsson) spel fem mot fyra.

Skott: 39–25 (14–8, 13–7, 12–10).

Utv, Borås: 3x2. Sundsvall: 7x2, 1 matchstraff.

Domare: Morgan Claesson, Alvesta.

Publik: 1 129.

Mora–Troja/Ljungby 5–2 (1–0, 3–0, 1–2)

Nykomlingen Troja/Ljungby som länge har imponerat har hamnat i en formsvacka. Mot Mora noterade Troja sin tredje raka förlust.

Mora hade en 1–0-ledning med sig efter första perioden, men i andra punkterade Dalalaget matchen – mycket beroende på målvakten Lars Johansson som hade en bättre kväll än Trojas keeper Tommy Sandahl.

Båda lagen hade fullt manskap på isen när Mikael Simons ordnade 2–0 efter 6.31.

Strax därefter fick Simons sätta sig i utvisningsbåset och gästerna hade chansen att komma in i matchen igen. Men istället kontrade Mora och Colby Genoway kunde sätta trean i box play.

I spel fem mot tre satte Marcus Eriksson spiken i kistan – och det återstod bara 22 sekunder av perioden. Tungt för Troja. Trots underläge med fyra mål närmade sig bortalaget när man reducerade två gånger om.

Men Mora kunde sätta punkt när man gjorde mål i tom bur i slutminuterna.

Första perioden: 1–0 (12.35) Niklas Fogström (Adam Andersson, Stefan Mann) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2–0 (6.31) Mikael Simons (Jens Jakobs), 3–0 (9.03) Colby Genoway (Tony Lagerström, Juha Alén) spel fyra mot fem, 4–0 (19.38) Marcus Eriksson (Greger Artursson, Stefan Mann) spel fem mot tre.

Tredje perioden: 4–1 (1.00) Pär Edblom spel fyra mot fem, 4–2 (11.00) Ryan Glenn (Pär Edblom, Daniel Håkansson) spel fem mot fyra, 5–2 (18.06) Niklas Fogström spel fyra mot fem mål i tom kasse.

Skott: 25–28 (9–7, 12–9, 4–12).

Utv, Mora: 11x2. Troja/Ljungby: 6x2, 1x5, 1 matchstraff.

Domare: Thomas Forsström, Umeå.

Publik: 2 345.

Mariestad–Växjö 0–4 (0–2, 0–1, 0–1)

Växjö plockade tre poäng mot nykomlingen Mariestad och stärker sin position tillsammans med tabelltvåan AIK.

Erik Josefsson var förgrundsfiguren i första perioden med två fullträffar.

Mariestad hade också chanser men Växjö-målvakten Christoffer Bengtsberg glänste i målet.

Erik Lindhagen slog in 3–0 i andra perioden och i tredje punkterade Daniel Åhsberg tillställningen.

Hemmalaget hade inte den riktiga gnistan och skickligheten som krävdes för att få hål på Bengtsberg.

– Jag är riktigt besviken. Det är målskyttet som inte funkar helt enkelt, säger Mariestads tränare Andreas Appelgren till Radiosporten.

Växjö och AIK ligger på delad andraplats med 55 poäng.

Första perioden: 0–1 (2.09) Erik Josefsson (Gustav Hjalmarsson, Sebastian Magnusson), 0–2 (16.08) Erik Josefsson (Sebastian Magnusson, Emil Rantatalo–Thomas).

Andra perioden: 0–3 (2.13) Erik Lindhagen (David Lundbohm, Per Helmersson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 0–4 (7.17) Daniel Åhsberg (David Lundbohm, Gustav Hjalmarsson).

Skott: 36–35 (11–10, 12–13, 13–12).

Utv, Mariestad: 6x2. Växjö: 9x2.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums.

Publik: 1 309.

Huddinge–Västerås 3–2 e str (0–1, 1–1, 1–0, 0–0, 1–0)

Huddinge vann efter straffar och tog sin femte raka seger på hemmaplan.

Poängkungen Pär Arlbrandt spelade fram Niklas Olausson som gav VIK ledningen i första perioden.

Trots Stefan Hellkvists utökning i början av andra så gav inte Huddinge upp. Laget är känt för sitt uppoffrande spel och sitt slit och sättet de genomför matcherna på – att aldrig ge upp.

Det visade man återigen prov på. Victor Ahlström reducerade i spel fem mot tre och i tredje perioden kvitterade brorsan Oscar till 2–2.

– Fram till den där idiotiska utvisningen vi tog i spel fyra mot fem hade vi matchen under kontroll, totalt, säger Västerås tränare Lars Ivarsson till vlt.se.

I förlängningen hade VIK flera bra chanser. Henrik Nordfeldt hade bland annat ett skott i stolpen.

Istället gick matchen till straffar. Huddinges poängmakare Victor Ahlström avgjorde i tredje straffrundan och Huddinge tog hem bonuspoängen.

Första perioden: 0–1 (11.29) Niklas Olausson (Pär Arlbrandt).

Andra perioden: 0–2 (5.53) Stefan Hellkvist (Patrik Juhlin), 1–2 (13.33) Victor Ahlström (Oscar Ahlström, Jimmy Ahnelöv) spel fem mot tre.

Tredje perioden: 2–2 (9.24) Oscar Ahlström (Victor Ahlström, Jonas Rådlund).

Skott: 27–27 (9–11, 7–4, 7–5, 3–7, 1–0).

Utv, Huddinge: 6x2. Västerås: 8x2.

Domare: Mikael Lindqvist, Järfälla.