Uppdaterad 2016-10-10 | Publicerad 2016-09-15

De lärde känna varandra redan på dagis.

I dag var AIK:s yngsta forwards, Jesper Bratt och Fredrik Karlström, 18, med och gav AIK en drömstart på hockeyallsvenskan.

– Det var riktigt skönt, säger Karlström.

AIK vann allsvenskan i fjol och är tippade som ett topplag även i år. I premiären mötte man nykomlingen Västervik som kom till Hovet med allsvenskans hetaste försäsong – åtta raka segrar och 37-9 i målskillnad.

Men redan från start visade AIK Västervik att deras nya verklighet är klart tuffare än försäsongen. Efter en fartfylld inledning öppnade hemmalaget målskyttet i powerplay. Jesper Frödén sköt och Djurgårdsikonen Daniel Fernholms yngre bror, Simon, styrde in pucken.

”Det var skönt”

AIK fortsatte att pumpa på i andra perioden och Jesper Fröden satte 2-0 på fin assist av Joakim Thelin, AIK-legendaren Mats son, som närmast kommer från just Västervik.

Sen var det dags för AIK:s juniorer att visa klassen. Jesper Bratt och Fredrik Karlström har växt upp tillsammans i Trångsund och bildade kedja med rutinerade Jonas Almtorp. Halvvägs in i matchen tog Jesper Bratt pucken bakom mål och lade fram en läcker passning till Fredrik Karlström som kunde sätta 3-0 högt bakom Jonas Fransson. Målet var Karlströms första i seniorsammanhang.

– Det var riktigt skönt. Jag fick en bra pass där också, säger Karlström som höll med om att det var passande att assisten kom från Bratt:

– Ja vi har spelat tillsammans från start i Trångsund och nu är vi tillbaka med varandra.

Ni gick till och med på dagis tillsammans förstod jag det som?

– Ja exakt, på Trubaduren i Trångsund, haha.

Lindell historisk

"Dagiskedjan” fortsatte att spela bra i början av tredje perioden men gästerna växte in i matchen. Egna produkten Viktor Lindell satte klubbens historiska första mål i allsvenskan och Västervik pressade på ordentligt efter målet, men man kom aldrig närmare.

– En jäkligt bra start av oss, vi steppar upp ordentligt från träningsmatcherna och spelet sitter bra därute, säger Jesper Bratt som trivdes i barndomsvännens och mer rutinerade Jonas Almtorps sällskap.

– Det var kul att lira med en "Trånkan"-polare. Vi känner varandra väl och vi vet hur vi tänker på isen.

Skadelistan växer

Det enda som oroar i AIK efter premiären är skadelistan. Redan inför saknades Jesper Spångberg, Andreas Hjelm, Jens Jakobs och Nicklas Heinerö och inför trejde perioden klev Christan Sandberg av isen.

– Jag har haft lite känningar av en skada senaste veckan så jag tog det lite försiktigt. Men jag hoppas kunna vara tillbaka till Södertälje på lördag, säger han.

I Uppsala spelades det en målsnål premiärmatch mellan Almtuna och Timrå. Bortalagets Didrik Strömberg blev matchens enda målskytt med sitt mål i första perioden.