Matchfakta 14/11

Rögle-Borås 2-4 (1-0,0-1,1-3)

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-14

Sju hemmamatcher. Sju segrar. Rögle är överlägset hemma i Ängelholm. Men ikväll tog segertågets framfart tvärstopp i förlusten mot nykomlingen Borås (2–4). Borås chockade hemmapubliken och såg till att åskådarna besviket gick hem poänglöst.

I gästernas bås stod förre Rögle-tränaren Gunnar Persson. Han var mäkta stolt efter segern mot sitt forna lag.

– Jag känner till många av deras tongivande spelare och tipsade mina spelare om lite smågrejer. Men oftast är inte det avgörande säger Borås tränare Gunnar Persson till Radiosporten.

Efter en bra avverkad period av Borås kom Rögles ledningsmål snöpligt en minut före första pausvilan. Jakob Johanssons fullträff letade sig in bakom målvakten Robin Rahm.

Borås imponerade och det syntes inte att laget är en färsk nykomling i allsvenskan. I den andra perioden kvitterade Joakim Andersson i spel fem mot fyra när matchuret stod på 9.39.

Efter målet fick gästerna chansen att ta ledningen vid två tillfällen i spel fem mot tre, utan resultat.

Istället hade laget sju gyllene sekunder i den tredje perioden. Blott sju sekunder efter tekning satte Fredrik Orrsten dit 1–2.

Och som sagt, sju sekunder senare, 1–3 signerat Fredrik Enhörning.

– Ja, det var tur, men det lär inte hända igen. Men visst var de två målen matchavgörande, säger Gunnar Persson.

Lite nerver dock när Christopher Löfberg reducerade i power play efter 7.25. Men det här var liksom Gunnar Perssons afton.

Rögles Stefan Erkgärds drog på sig en tripping och satte sig i utvisningsbåset. Där fick han se hur Philip Larsen slog in matchens sista mål.

– Rögle är ett skickligt lag. Men på något vis har vi jobbat ihop oss till en trepoängare, säger Gunnar Persson.

Säsongens största skräll hittills.

Första perioden: 1–0 (18.59) Jokob Johansson (Tommy Enström, Mikael Gath).

Andra perioden: 1–1 (9.39) Joakim Andersson (Mikael Hultqvist, Jens Karlsson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1–2 (0.07) Fredrik Orrsten (Per Fernhall, Elias Fälth) spel fem mot fyra, 1–3 (0.14) Fredrik Enhörning (Patrik Ahlstrand), 2–3 (7.25) Christoffer Löfberg (Kenny Jönsson) spel fem mot fyra, 2–4 (9.56) Philip Larsen (Jens Karlsson) spel fem mot fyra.

Skott: 33–22 (9–5, 9–11, 15–6).

Utv, Rögle: 11x2. Borås: 7x2.

Domare: Alexander Vikström, Umeå.

Huddinge-Västerås 2-1 (0-0,2-1,0-0)

Nästjumbon Huddinge imponerade ifjol som nykomlingar med sitt ständiga krigande på isen. I kväll visade laget prov på samma inställning mot serietrean Västerås. Efter en mållös förstaperiod tog Västerås ledningen i mittperioden.

Stefan Hellkvist och Sebastian Meijer var aktörer till Kalle Olssons 0–1.

Målet kom efter 9.27, men Huddinge gav inte upp. Stefan Holmgren satt utvisad när Martin Sandgärde slog in kvitteringen efter 14.30. Hemmalaget hade i slutet av perioden bra tryck i ytterligare ett power play.

Under en avvaktande utvisning, i spel sex mot fyra, lirkade Victor Ahlström in målvaktsreturen från Johan Thalberg i VIK-målet. TIden stod på 19.25 och en överraskande Huddinge-ledning inför den tredje perioden.

Mycket överraskande var inte Västerås särskilt nära kvitteringsmål i slutperioden. Huddinge rev, slet och höll undan – och skrällde. En mycket viktig seger för Huddinge.

– Det var skönt att vinna. Vi spelade bra mot Västerås förra gången också med då fick vi inte in puckarna, sa matchvinnaren Victor Ahlström till TV 4 sport.

Västerås tvingas lämna över kvalplatsen till Malmö.

Andra perioden: 0–1 (9.07) Kalle Olsson (Sebastian Meijer) spel fem mot fyra, 1–1 (14.30) Martin Sandgrädde (Victor Ahlström, Oscar Ahlström) spel fem mot fyra, 2–1 (19.25) Victor Alhström (Jimmy Wendel, Tony Lagerström).

Skott: 29–31 (12–10, 10–9, 7–12).

Utv, Huddinge: 9x2, 3x5, 3 matchstraff. Västerås: 7x2, 3x5, 3 matchstraff.

Domare: Patrik Sjöberg, Gävle.

Hammarby-Växjö 2-6 (0-2,2-1,0-3)

Omvänd situation för Växjös forward Christian Magnusson.Han inledde serien strålande och svarade för sju fullträffar de nio inledande matcherna. Efter det tog det stopp. Endast ett mål på sju matcher - det kostade en plats på bänken i kvällens bortamöte med Hammarby.

Den första perioden var jämn spelmässigt, trots en 2–0-ledning för gästerna Växjö.Steffen Thoresen styrde in 0–1 i spel fem mot fyra redan efter 4.11. Växjö utökade till 0–2 efter 11.23. Och i samband med målet hade gästerna verkligen turen vid sin sida.

En konstig sargstuds bakom målet gav Robert Rosén ett fint läge men prickade stolpen. På returen var Sebastian Lauritzen framme och slog in 0–2 i öppen kasse.

Hammarby fick retroaktiv utdelning i mittperioden. Niklas Ekberg var på fint spelhumör och gjorde båda målen.

Trots den fina upphämtningen tryckte Robert Rosén in 2–3 efter 18.56.

Jumbon Bajen lyckades inte skrapa ihop någon poäng. I den tredje perioden avgjorde Kevin Marsh mer eller mindre tillställningen när han svarade för 2–4. I slutminuterna gjorde Växjö både 5–2 och 6–2.

Segern var rättvis.

– Vi hanterade det här bra. Oerhört viktig seger efter fyra raka förluster. Vi har haft en tung period men vi har varit på uppåtgående och vi är på gång nu, säger Växjös tränare Janne Karlsson till Radiosporten.

Första perioden: 0–1 (4.11) Steffen Thoressen (Niklas Andersson, Erik Lindhagen) spel fem mot fyra, 0–2 (11.23) Sebastian Lauritzen (Robert Rosén, Jeremias Augustin).

Andra perioden: 1–2 (10.37) Niklas Ekberg (Johan Andersson), 2–2 (15.08) Niklas Ekberg (Robin Andersson, Johan Andersson), 2–3 (18.56) Robert Rosén (Aki Heino, Sebastian Lauritzen) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–4 (3.05) Kevin Marsh (Christoffer Persson, Martin Romö), 2–5 (12.33) Patrik Carlsson (Steffen Thoressen), 2–6 (18.42) Sebastian Lauritzen (Kevin Marsh, Niklas Andersson) mål i tom kasse.

Skott: 18–27 (6–6, 7–5, 5–16).

Utv, Hammarby: 11x2, 1x5, 1 matchstraff.

Domare: Yosef El-Natour, Stockholm.

Malmö-Nyköping 5-1 (2-1,1-0,2-0)

Tuff bortamatch för Nyköping som saknade både Niklas Olausson och Niklas Bröms. Malmö var strået vassare, även om det ”bara” stod 2–1 efter den första perioden. Carl Söderberg missade en straff vid ställningen 0–0.

Istället rakade Markus Andersson in ledningsmålet för gästerna två minuter senare. Hemmalaget vände dock på steken före periodsignalen. Mikko Eloranta styrde in kvitteringen i power play efter 16.33.

Och bara 18 sekunder senare pricksköt Calle Steen 2–1 i målvakten Martin Holsts högra kryss. I mittperioden utökade skåningarna ledningen när Johan Björk styrde in Fredrik Erikssons skott i spel fem mot fyra.

I mittperioden skapade båda lagen chanser. Men det var Malmö som gjorde enda målet genom Johan Björk.

I slutperioden avgjordes matchen definitivt redan efter 3.57. Då slog Johan Björk in sitt andra mål för kvällen och dessförinnan hade Carl Söderberg svarat för 4–1

Matchen slutade 5–1. Malmö passerar Västerås och är ny serietrea.

Första perioden: 0–1 (13.05) Markus Andersson (Jimmie Kraft, Jörgen Rickmo), 1–1 (16.33) Mikko Eloranta (Jyrki Välivaara, Carl Söderberg) spel fem mot fyra, 2–1 (16.51) Calle Steen (Marcus Paulsson).

Andra perioden: 3–1 (9.41) Johan Björk (Fredrik Eriksson, Mikael Wahlberg).

Tredje perioden: 4–1 (1.00) Carl Söderberg (Mikael Wahlberg, Fredrik Eriksson) spel fem mot fyra, 5–1 (3.57) Johan Björk (Fredrik Eriksson, Carl Söderberg) spel fem mot fyra.

Skott: 30–14 (8–6, 7–5, 15–3).

Utv, Malmö: 9x2, 1x10. Nyköping: 10x2.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums.

Björklöven-Sundsvall 3-2 (0-0, 1-0, 1-2, 1-0)

Sundsvall spelade 0–1 senaste matchen mot Almtuna i poängnöd. I bortamötet med Björklöven fick gästerna återigen uppleva en målsnål tillställning. Skotten efter en period skrevs till 13–9 men det stod 0–0 på tavlan efter bra målvaktsspel av Sundsvalls Joakim Lundström och Björklövens Tobias Lundström.

I mittperioden tog hemmalaget ledningen efter 13.04 genom 20-årige Mikael Lidhammar som tidigare i år tillhört elitserielaget Luleå. I den tredje perioden släppte målvakterna lite på spärrarna. Först kvitterade Niklas Zetterström efter 3.43. Bägge lagen hade sedan ett varsitt power play som ingen kunde utnyttja. Mattias Wennerberg spelade sedan fram Johan Wikström som sprätte in ledningspucken bakom Joakim Lundström.

Tiden stod på 14.44 och hemmalaget trodde på seger. Då kvitterade Alexander Larsson bara minuten senare.

Men i förlängningen tog Björklöven ledningen för tredje gången i matchen. Återigen var det Johan Wikström som stod för målet. 30-åringen spelade även fram till första målet och var den som såg till att det blev två poäng för Löven.

Andra perioden: 1–0 (13.04) Mikael Lidhammar (Johan Wikström, Fredrik Davidsson).

Tredje perioden: 1–1 (3.43) Niklas Zetterström (Jonas Floberg), 2–1 (14.44) Johan Wikström (Mattias Wennerberg), 2–2 (15.51) Alexander Larsson (David Striz, Mikael Romö).

Fjärde perioden: 3–2 (0.48) Johan Wikström (Johan Forsberg, Nicklas Johansson).

Skott: 37–30 (13–9, 12–9, 10–12, 2–0).

Utv, Björklöven: 6x2. Sundsvall: 10x2.

Domare: Morgan Johansson, Ljungby.

Almtuna-Nybro 2-1 (1-0, 1-0, 0-1)

Utspelat mot AIK och mållöst i Sundsvall. ikväll, i tredje matchen, tog Leif Boork sin första seger för Almtuna efter en 2–1-seger mot Nybro. – Ja, det är alltid kul att ta tre poäng, det var ju ett tag sedan, säger Boork till unt.se

Även om laget är fortsatt ineffektivt framför mål så var segern givetvis viktig för Almtuna och i synnerhet för Boork som vill ha förtroende för hemmapubliken.

Och något som verkligen är positivt är att laget endast släppt in ett mål De två senaste matcherna. Almtuna tog ledningen redan efter 2.50. Henrik Eriksson ordnade 1–0 för hemmalaget helt på egen hand. Hemmalaget var klassen bättre och vann skotten övertygande i de två första perioderna.

Hemmapubliken fick dock vänta länge tills man kunde slappna av något. I periodens slutminut kunde Jonathan Persson utöka till 2–0. Målvakten Henrik Tojkander släppte retur på Robert Kimbys skott och Persson kunde enkelt sätta dit pucken i nät. I den tredje perioden tog Nybro över mycket av spelet och reduceringen kom sent.

Tio sekunder från slutet lyckade Mike Ericsson överlista David Rautio. Men för Almtuna var segern givetvis viktigare än att få hålla nollan.

– Vi spelade smart i tredje perioden. Jag tycker att Nybro såg förberett ut och gjorde en bra match. De försökte spela organiserat och det syntes att det finns fina idéer i deras spel, säger Leif Boork.

Första perioden: 1–0 (2.50) Henrik Eriksson (Joachim Gellerstedt, Henrik Tojkander).

Andra perioden: 2–0 (19.07) Jonathan Persson (Robert Kimby, Samuel Beckstrand).

Tredje perioden: 2–1 (19.50) Mike Ericson (Erik Belin) spel fem mot fyra.

Skott: 38–23 (17–7, 19–7, 2–9).

Utv, Almtuna: 5x2. Nybro: 6x2.

Domare: Jan Byhlin, Jönköping.

Bofors-AIK 4-3 (2-1, 1-2, 0-0, 1-0)

Matchvinnaren i Karlskoga ikväll: Mattias Karlsson. I förlängningen slog han in segerpucken mot AIK som betydde 4–3.

Hemmalaget inledde också matchen på bästa tänkbara vis. Björn Östlund och Johan Bülow såg till att hemmalaget hade en 2–0-ledning redan efter 3.31. Turligt nog för AIK:s del lyckades man kvittera elva sekunder före pausvilan genom Kristian Gahn.

– Vi kom verkligen rätt in i matchen genom att göra två mål på drygt tre och en halv minut. Efter det tycker jag att vi spelat smart och haft bra kontroll. Vi har lyckats här hemma på samma sätt som gjort att vi är ett av seriens bästa bortalag, säger Bofors assisterande tränare Sam Hallam till nwt.se.

I mittperioden utökade Martin Johansson tidigt ledningen till 3–1 efter en retur.

Men AIK gav inte upp. Först reducerade Mattias Beck, sedan kvitterade Tobias Tschöp när matchklockan stod på 15.57.

– AIK:s första reducering kom efter för svagt försvarsspel från vår sida. Samma sak vid 3–3. Där hade vi självfallet önskat bättre defensiv, det kändes i båda fallen som för enkla mål, säger Sam Hallam.

I den tredje perioden vann Bofors skotten med 13–4 men det var AIK som hade hetaste möjligheten.

Matchen till förlängning där Mattias Karlsson avgjorde efter 3.57.

– Härligt att vi fick med två poäng, säger matchvinnaren till nwt.se.

Första perioden: 1–0 (0.58) Björn Östlund (Peter Messa, André Hult) spel fem mot fyra, 2–0 (3.31) Johan Bülow (André Hult, Mathias Porseland), 2–1 (19.49) Kristian Gahn (Mike McKenna) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 3–1 (1.37) Martin Johansson (Andreas Sundin, Tobias Thermell) spel fem mot tre, 3–2 (7.15) Mattias Beck (Kristian Gahn), 3–3 (15.57) Tobias Tschöp (Patrik Bergström, Daniel Bång).

Fjärde perioden: 4–3 (3.57) Mattias Karlsson (Tobias Thermell, Mathias Porseland).

Skott: 34–21 (8–8, 12–7, 13–4, 1–2).

Utv, Bofors: 6x2. AIK: 7x2, 2x10.

Domare: Tobias Suomela, Örebro.