Efter nya förlusten: ”Måste stöka mer”

Publicerad 2017-04-30

Ny förlust för Tre Kronor.

Åtta insläppta mål mot Tjeckien i går.

På söndagen tog Tre Kronor ett steg framåt – men föll till slut med 2–3 mot Finland.

– Vi måste stöka och böka mer, säger Gabriel Landeskog till SVT.

På fredag kliver Tre Kronor in i VM mot Ryssland. Sverige, som på pappret har en stjärnfylld trupp med hela 15 NHL-stjärnor, har dock blandat och gett under uppladdningen inför mästerskapet som avgörs i Tyskland och Frankrike.

Tre Kronor lyckades vända och vinna i förlängningen mot Ryssland på Hovet i torsdags, innan man åkte på en rejäl smäll mot Tjeckien – i Tjeckien – häromdagen. Sverige släppte in åtta (!) mål och frågan är förstås hur statusen egentligen är med Rikard Grönborgs hajpade trupp.

”Borde gjort fler”

Då tog Sverige ett kliv framåt mot Finland på söndagen.

Laget visade mer disciplin och kämpaanda än i tidigare matcher, men föll till slut med 2–3 efter att Oskar Osala avgjort för Finland med fyra minuter kvar.

– Sett över 60 minuter var det ett steg framåt. Vi hade bättre presspel och släppte inte till så många chanser, men borde ha gjort ett eller två till, säger förbundskaptenen Rikard Grönborg till SVT.

Sverige fick än en gång en mardrömsstart och släppte in två mål under de första åtta minuterna.

Oskar Osala satte turligt 1–0 efter att ha skjutit Henrik Tömmernes i ansiktet, innan pucken tog i stolpen, via Viktor Fasth och in i mål.

Saknade toppspelare

Finländarna, som ställde upp utan två av sina största stjärnor, Valtteri Filppula och Sebastian Aho, gjorde också 2–0, innan Sverige reducerade till 1–2 genom Anton Strålman efter 9.20. Därefter kvitterade klubbkamraten Victor Hedman med 13 sekunder kvar av perioden.

Sverige behöll övertaget i andra, som slutade mållös, och börjar hitta mer och mer rätt på den – för NHL-spelarna – större rinken.

– Det är lite svårare utan puck här än med puck. Man är van vid att läsa linjer och de är ju annorlunda här än där borta, säger Anton Strålman till SVT.

– Det är svårare att återhämta sig från misstag här eftersom det är längre att åka.

Oskar Osalas 3–2-mål med fyra minuter kvar – andra målet och tredje poängen för dagen – innebar att Sverige kommer att åka till VM med två raka förluster i ryggen.

”Bättre få knäpp på näsan nu”

– Vi måste slänga in fler skitpuckar framför mål. Stöka och böka mer. Vi förde spelet nästan hela matchen, säger Gabriel Landeskog, som ändå inte känner oro över den svenska offensiven.

– Nä, det tycker jag inte. Det finns så klart saker att slipa på, men vi visste att spelet inte skulle vara perfekt från start. Ibland kan det vara bättre att få en knäpp på näsan innan VM än under.

VM avgörs i Köln och Paris den 5-21 maj.